Catalunya Migdia

Si tens gos, gat o fura, l'hauràs de vacunar de la ràbia

El govern ha pres aquesta decisió arran de l'arribada de moltes mascotes procedents d'Ucraïna, on la malaltia és endèmica

La vacuna de la ràbia tornarà a ser obligatòria a Catalunya davant el risc que la malaltia torni a circular. Ara, a casa nostra, només el 12% dels gossos, gats i fures estan vacunats contra la malaltia.  

Aquesta és una reivindicació històrica dels veterinaris que ara s'ha posat sobre la taula amb l'arribada de les mascotes dels refugiats d'Ucraïna, un dels 150 països on encara és present la malaltia.

Coincidint amb el dia internacional contra la ràbia, la cap del servei de prevenció en Salut Animal del Departament d'Acció Climàtica, Núria Ribas, ha explicat que la decisió de la Comissió Europea de permetre de manera excepcional l'entrada de les mascotes dels refugiats, sense demanar cap requisit sanitari, ha encès totes les alertes:

"Començaven a venir moltes persones refugiades amb les seves mascotes i el risc va ser molt alt de la nit al dia. En primer lloc per la salut animal, perquè a Catalunya no tenim els gossos protegits ni hi ha una campanya d'obligació a Catalunya.

Però també hi ha risc per la salut humana, perquè correm el risc que un animal vingui d'Ucraïna amb la ràbia i desenvolupi la malaltia."

A Catalunya només el 12% dels gossos, gats i fures estan vacunats contra la ràbia / Flickr

Des dels col·legis de veterinaris de Catalunya asseguren que fa anys que demanen la vacunació obligatòria. Ramon Cedó és el sotspresident del Consell de veterinaris i president del Col·legi de veterinaris de Girona:

"Hem reivindicat des de fa molt temps la vacunació obligatòria a gossos, gats i fures. Considerem que és l'única barrera davant aquesta malaltia. Com més gran sigui aquesta barrera, més difícil serà que la malaltia ens arribi, perquè quan arriba hi ha molt poca cosa a fer."

El Departament d'Acció Climàtica insisteix que no se n'ha detectat cap cas i que han pogut notificar 1.200 mascotes procedents d'Ucraïna. D'aquestes, 800 ja han passat revisió veterinària i s'han vacunat uns 600 animals.

A la majoria de comunitats autònomes, la vacunació ja és obligatòria, amb l'excepció de Catalunya, el País Basc i Galícia.

Aquest any, a tot l'estat espanyol s'han detectat cinc casos de ràbia, la majoria a Ceuta i Melilla.

Anar al contingut