Si el 23 de juliol estàs de vacances, pots votar per correu
El vot per correu, una opció per als que estaran de vacances el 23 de juliol (ACN/Miquel Vera)
Catalunya migdia

Si el 23J estàs de vacances, pots votar per correu: què has de fer?

Exercir el dret a vot és fàcil encara que el dia de les eleccions generals estiguis de viatge, el dubte és saber què passa si et toca estar en una mesa electoral

El BOE publica avui, 30 de maig, la dissolució de les Corts i la convocatòria d'eleccions generals anticipades per al diumenge 23 de juliol. 

La coincidència dels comicis amb el període estival pot agafar molta gent de vacances i afavorir l'abstenció. Però els que no puguin o no vulguin acudir al seu col·legi electoral aquell dia tenen la possibilitat de votar per correu

Els requisits estan recollits a la llei electoral.
 

Com s'ha de fer per votar per correu?

A partir d'avui mateix, 30 de maig, es pot demanar a través d'un oficina de Correus un certificat d'inscripció al cens electoral. Hi ha temps fins a 10 dies abans de les eleccions, és a dir, fins al 13 de juliol.

La sol·licitud s'ha de presentar personalment amb el DNI original.

També es pot fer aquest tràmit per via telemàtica, al web Correos.es, si es disposa del DNI electrònic o un certificat digital.

Si el 23 de juliol estàs de vacances, pots votar per correu
Un funcionari de Correus porta els sobres amb els vots a primera hora del matí (Europa Press/Ricardo Rubio)

El 19 de juny és la data màxima perquè els partits i les coalicions presentin les candidatures al Congrés i al Senat.

A partir del 2 de juliol, el 32è dia posterior a la convocatòria d'eleccions, i abans del 17 del mateix mes, el sisè dia abans dels comicis, l'Oficina del Cens Electoral enviarà a l'elector les paperetes i els sobres electorals, i l'adreça de la mesa on li correspon votar.

Llavors només cal escollir una papereta per al Congrés i una altra per al Senat, ficar-les en els sobres corresponents i enviar-les gratuïtament per correu certificat a la mesa que correspongui. El tràmit s'ha de fer personalment, presentant el DNI en una oficina de Correus.

El Servei de Correus custodiarà tots els sobres amb les votacions rebuts fins al matí del dia de les eleccions, en què els traslladarà a les 9 del matí a les meses corresponents.
 

I si em toca ser membre d'una mesa electoral, i estic de vacances?

Entre el 24 i el 28 de juny, els dies 25è i 29è posteriors a la convocatòria electoral, els ajuntaments respectius han de fer el sorteig per elegir els presidents i els vocals de les meses electorals entre les persones censades menors de 65 anys. Els resultat s'ha de comunicar en un termini de tres dies. Per tant, abans de l'1 de juliol tothom ha de saber si li ha tocat estar en una mesa electoral.

Els càrrecs de presidents i vocals són obligatoris, però les persones designades poden demanar-ne l'exempció per causes justificades i presentar les al·legacions pertinents en un termini de 7 dies. La decisió la pren la Junta electoral corresponent, que l'ha de comunicar a l'interessat en un termini de 5 dies.

Si el 23 de juliol estàs de vacances, pots votar per correu
Un sorteig decideix qui forma part d'una mesa electoral (ACN/Ignasi Gómez)

Entre les causes que poden eximir un ciutadà de formar part d'una mesa electoral n'hi ha de personals, familiars o professionals, com tenir una baixa laboral, estar a les últimes setmanes d'embaràs o haver acabat de parir, tenir programada una operació quirúrgica, ocupar-se d'una persona amb discapacitat o tenir assignat un torn laboral en els serveis d'emergència (bombers, sanitaris, policies...), entre d'altres.

La llista s'ha anat ampliant amb els anys i no es considera tancada, però per ara no inclou estar de vacances.

Si el 23 de juliol estàs de vacances, pots votar per correu
El 23J coincideix amb un pont en algunes comunitats (Europa Press/Cézaro De Luca)

Aquest serà el primer cop que unes eleccions coincideixen amb el període estival, en què es calcula que aproximadament el 30% dels ciutadans estan de vacances. A més, el diumenge 23 de juliol està al mig d'un pont en molts punts de l'Estat, ja que el dia 25, dimarts, és Sant Jaume, festivitat en algunes comunitats com Galícia, Castella i Lleó, Navarra i el País Basc.

El dubte que suscita aquesta convocatòria és si pot eximir de formar part d'una mesa electoral el fet de tenir un allotjament vacacional reservat o haver comprat bitllets de tren o avió.

Si el 23 de juliol estàs de vacances, pots votar per correu
FACUA demana flexibilitat per garantir el dret al descans i la conciliació familiar si es té contractat un viatge el 23J (Pixabay)

L'organització de defensa dels consumidors FACUA ha demanat a la Junta Electoral Central que ampliï els criteris d'exempció perquè determinats viatges de vacances excusin els ciutadans de formar part d'una mesa electoral.

La llei allibera les persones que el dia de les eleccions tinguin un esdeveniment familiar d'especial rellevància. L'entitat de consumidors demana que s'incloguin en aquest supòsit els viatges contractats abans del 30 de maig que es facin en família o per visitar parents, sempre que no es puguin deixar per més endavant o que haver-los d'ajornar causi un perjudici econòmic important.

ARXIVAT A:
Eleccions
Anar al contingut