Vaga de metges
Segon dia de mobilitzacions dels metges catalans (Catalunya Ràdio/Mònica Mas)
Catalunya migdia

Metges i educadors tornen al carrer, en la segona jornada de protestes

Educació xifra la vaga d'ensenyants en el 5,1% i Salut la de facultatius en el 27,3%, mentre que Metges de Catalunya diu que són el 70%

RedaccióActualitzat

Metges i professors continuen les protestes aquest dijous per reclamar millores salarials i laborals, i exigir que es reverteixin les retallades que es van començar a aplicar fa deu anys.

Discrepàncies sobre el seguiment al sector sanitari

Aquest dijous, el personal mèdic s'ha tornat a manifestar pels carrers de Barcelona, entre la plaça de Sant Jaume i el Parlament, amb uns 5.000 participants. El sindicat Metges de Catalunya, que convoca l'aturada i és majoritari en el sector, ha calculat el seguiment de la vaga en aquesta segona jornada en el 70% dels facultatius. En canvi, el Departament de Salut el rebaixa fins al 27%.

El primer dia també hi va haver diferències notables entre les xifres sindicals, que asseguraven un seguiment del 75%, i les que va donar el Departament de Salut, que el va rebaixar al 26%.

Són uns números que a la doctora Montse Viladomiu, del CAP Manso de Barcelona, no li quadren:

"El govern compta com a gent que no ha fet vaga la gent que està de vacances o la gent que està de baixa, de manera que els números no surten. Si calculem que a la sanitat pública som uns 22.000 metges i 10.000 érem al carrer, només és qüestió de fer números."

El director del Servei Català de la Salut, Ramon Canal, reconeix que els centres d'atenció primària i els hospitals (intervencions quirúrgiques, proves complementàries i visites a l'àrea de consultes externes) és on la mobilització és més significativa: 

"Hi ha hagut una adhesió important a la vaga per part dels professionals, així com una afectació important de l'activitat assistencial programada."

La protesta del sector sanitari arriba després del fracàs de l'última reunió negociadora entre el sindicat majoritari i els responsables de la Conselleria de Salut. 

Vaga de metges
Metges de Catalunya calcula un seguiment de la vaga de més del 70% dels facultatius (Catalunya Ràdio/Mònica Mas)

Davant la nova reunió amb el sindicat i el departament prevista per a divendres de cara a replantejar les aturades parcials convocades per a la setmana vinent, Canal s'ha mostrat optimista i assegura que comparteixen amb els metges les reclamacions però també la voluntat de diàleg.

A la jornada de dimecres, els sindicats mèdics van fer una manifestació des de la Conselleria de Salut fins a l'estació de Sants de Barcelona, per simbolitzar la fuga de facultatius per buscar feina a altres comunitats o a l'estranger.

vaga metges
Els metges es dirigeixen al Parlament (Catalunya Ràdio/Estel Batet)

A la vaga que afecta a tots els treballadors del sistema públic i concertat de la sanitat, es garanteixen al 100% tots els serveis d'urgències, des del 061 fins a les urgències dels hospitals, els CAP i centres extrahospitalaris i serveis a domicili.

També es garanteix el funcionament de les UCI i els tractaments vitals com la quimioteràpia o la radioteràpia. La resta de serveis mèdics funcionen amb la plantilla habitual d'un dia festiu depenent de cada centre, o amb el 50% dels efectius d'un dia laborable.

Protestes d'educació descentralitzades

El Departament d'Educació calcula que aquest dijous el seguiment de la vaga del personal docent és del 5,1%, inferior al del dia anterior, que va xifrar en el 7,7%. Els mestres i professors reclamen que es reverteixin del tot les retallades i negociar el calendari escolar.

Les mobilitzacions al sector de l'educació d'aquest dijous es reparteixen per tot el país. Hi ha manifestacions a Tarragona, amb prop d'un miler de participants, a Lleida, amb mig centenar, i a Girona, també amb unes 500 persones. A Barcelona la concentració s'ha fet davant del Departament d'Ensenyament i ha aplegat mig miler de docents.

En la manifestació de dimecres hi van participar més de 6.500 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 10.000, segons el sindicat USTEC, el majoritari en educació.

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va comparèixer al Parlament per donar explicacions de la vaga i va garantir que es revertiran totes les retallades en dos anys:

"Des del Departament d'Educació hem fet tot el possible per evitar aquesta vaga: hem revertit la gran majoria de retallades que encara teníem al sistema educatiu català i hem fet la proposta als representants dels treballadors per revertir aquests dos serrells que queden durant els anys 23 i 24.

És el nostre compromís que durant aquesta legislatura revertirem totes les retallades que tenim vigents des de fa més de 10 anys."

Tot i les paraules del conseller, després de l'última reunió mediadora la USTEC va assegurar que els avenços que s'han fet encara són insuficients. 

vaga mestres
Els mestres en vaga s'han concentrat al davant del Departament (ACN/Jordi Borràs)

En el cas dels centres educatius, els serveis mínims decretats per a aquests dos dies de vaga mantenen la línia del curs passat. Hi ha d'haver una persona de l'equip directiu i un docent per cada tres aules, tant en escoles com en instituts.

A les escoles bressol i als centres d'educació especial els serveis mínims són de la meitat de la plantilla.

Pel que fa al personal de monitoratge --acollida o menjador--, el servei mínim també és de la meitat del personal.

ARXIVAT A:
Educació Salut
Anar al contingut