Torna el fred, el vent, la pluja i la neu
L'hivern encara és ben viu (Unsplash/Aaron Burden)
Catalunya migdia

Setmana de ple hivern: tornen el fred, el vent, la pluja i la neu

El fort onatge previst pot obligar les flotes pesqueres a quedar-se a terra

RedaccióActualitzat

Canvi de temps. Després d'uns dies suaus, aquesta setmana les temperatures tornen a tirar cap avall, amb valors per sota dels 10 graus a tot el país i dels 0 graus al Pirineu. També s'espera pluja i neu, que pot baixar als 500 metres. El vent arriba al prelitoral i el litoral, amb temporal marítim i onades de més de 2,5 metres.

Dimarts, serà el dia més complicat, segons ha explicat a Catalunya Ràdio la subdirectora de Coordinació i Gestió d'Emergències, Imma Solé:

"Serà un dia en què tindrem onatge, tindrem vent, nevades en alguns punts i també precipitació d'aigua."

Previsió de llevantada

El temporal toca de ple la costa catalana, amb un fort onatge que ha fet decidir Protecció Civil a activar el pla Procicat en fase d'alerta.

Els meteoròlegs preveuen que el vent de gregal inicial girarà cap a llevant i provocarà una llevantada, amb onades que dimarts poden arribar fins i tot als 6 metres, especialment al delta de l'Ebre.

Imma Solé, recomana no acostar-se a la primera línia de la costa, a zones com espigons o passejos marítims en ple temporal:

"L'afectació de temporal marítim és a gairebé tota la costa. També el vent. Tenim una prealerta sobretot a les comarques del litoral i el prelitoral centrals. Les precipitacions vindran per la zona més al nord i després s'estendran cap a la Catalunya central i les terrers de l'Ebre."

També es demana prudència a l'hora de navegar o de determinades pràctiques esportives relacionades amb la costa.

Torna el fred, el vent, la pluja i la neu
La llevantada portarà un temporal marítim (ACN/Estefania Escolà)

A més, hi ha activat en prealerta el pla Ventcat a la costa central i sud del país, amb ratxes que poden arribar als 20 metres per segon. De moment, els Bombers de la Generalitat ja han hagut de fer una dotzena de sortides a diferents comarques per branques i cables caiguts a causa del vent.

La neu també pot portar problemes

La possibilitat que pugui neva en cotes baixes ha portat Protecció Civil a activar el pla Neucat en fase d'alerta. La previsió indica que pot nevar per sobre dels 700 metres, i ocasionalment en cotes més baixes, a comarques com el Vallès Oriental, Osona, la Selva, la Garrotxa i el Ripollès. 

El Departament de Territori disposa de 121 màquines llevaneu a punt per actuar en cas que sigui necessari. Igualment hi ha una prealerta per possible acumulació d'aigua en aquestes comarques on pot nevar fort.

Davant del vent i la neu previstos, Protecció Civil recomana informar-se de la situació a les carreteres abans d'agafar el cotxe, disminuir la velocitat i augmentar la distància de seguretat. En cas de trajectes llargs, portar el dipòsit de combustible ple i la bateria del mòbil ben carregada.
 

Els pescadors, pendents de les informacions meteorològiques

Després de 15 dies dolents, en què el mal temps no els ha deixat sortir gaire a la mar, els pescadors d'encerclament de Sant Feliu de Guíxols estan preocupats per si aquesta setmana es torna a repetir la situació.

Torna el fred, el vent, la pluja i la neu
El mal temps deixa els pescadors sense ingressos (Catalunya Ràdio/Laia Claret)

Manel Morcillo, mariner de pesca d'encerclament, concreta que des que van tornar de la veda, fa un mes, només han pogut pescar en condicions les dues primeres setmanes:

"Les dues últimes, el temps no ens ha deixat treballar gaire. A més, els dies que hem treballat el peix no s'ha venut gaire bé de preu. No estem gaire contents d'aquestes dues últimes setmanes."

La previsió del temps no els és favorable aquesta setmana, en què es poden tornar a quedar sense ingressos, però els pescadors van a port cada dia, amb l'esperança, diu Manel Morcillo, de poder sortir unes hores.

"Amb el mal temps no hi podem fer res. L'únic que ens queda per part nostra és venir al moll, estar pendent de l'informe del temps, esperar a veure si calma una estona, que puguem sortir unes hores i no perdre tota la nit."

La pesca d'encerclament captura peix blau, com la sardina o l'anxova, i es fa de nit. Els pescadors arriben al port cap a les 10 del vespre i estan pendents del temps per decidir si surten a pescar, encara que només sigui unes hores.

 

ARXIVAT A:
Procicat
Anar al contingut