
Ser policia i LGTBI: discriminat a la teva pròpia feina
L'ONG Gaylespol denuncia que agents de tots els cossos policials es veuen obligats a mantenir una doble vida
"Se'ns ha de valorar per la nostra feina i no per la gent amb qui anem al llit". Són paraules d'un agent homosexual de la Guàrdia Civil que denuncia a Catalunya Ràdio que les bromes o comentaris per l'orientació sexual dels membres dels cossos policials continuen arrelades a moltes comissaries i casernes.
Coincidint amb el dia en contra de la LGTBIfòbia, que se celebra cada 17 de maig, l'ONG Gaylespol --que atén els policies i guàrdies de seguretat del col·lectiu-- denuncia que, en l'últim any, ha rebut 32 peticions d'atencions. Una quarta part són denúncies per discriminació, un nombre similar a les de l'any passat, però molt inferior a la xifra real. I és que, segons aquest agent que no ha volgut revelar la seva identitat, encara "hi ha molta feina a fer".
Necessitat de formació
Així, els gais, lesbianes i persones trans que treballen als Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil o les policies locals admeten que (tot i que la relació laboral és bona) encara es mantenen actituds LGTBIfòbiques i masclistes que s'han d'erradicar dins dels cossos policials.

Segons Manu Peinado, mosso d'esquadra i president de Gaylespol, acostumen a ser comentaris feridors relacionats amb l'orientació sexual dels policies. Per això, a l'ONG --des d'on lamenten que falten recursos en aquest sentit--, reben peticions de formació en diversitat sexual a tots els cossos policials:
"Agents del col·lectiu LGTBI ens demanen que ens adrecem als seus cossos policials per tal d'oferir formació en sensibilització per erradicar els delictes d'odi. A més, també ens demanen centrar-nos en les microagressions que reben diàriament per part de companys o companyes de forma indirecta o subtil, sobretot pel que fa al llenguatge."
Un llenguatge feridor i comentaris que sovint no són denunciables, però que acaben afectant els agents:
"Ser al bar dins la caserna i que algú pregunti 'què has fet aquest cap de setmana, a Sitges?' Puntualitzant-ho davant de tothom. O, si arriba un company nou que és guapo, et fan comentaris. Arriba un moment que et preguntes 'és necessari?'"
Una doble vida
Segons aquest mateix agent, a més, hi ha altres factors que tenen a veure amb com viuen la seva feina els membres del col·lectiu LGTBI dels cossos policials. Per exemple --diu-- no és el mateix ser policia i LGTBI en una gran ciutat que en un poble petit:
"Quan treballes dins una caserna o una comissaria gran passes més desapercebut i tens més possibilitats que hi hagi gent com tu que no en un poble petit on la plantilla és, per exemple, de 10 efectius."

Segons Gaylespol, encara avui molts agents es veuen obligats a mantenir una doble vida per por de ser discriminats. En aquest sentit, l'ONG apunta a una evident falta de referents i caps de rang superior LGTBI dins dels cossos policials.
Augment general de les denúncies per LGTBI-fòbia
D'altra banda, pel que fa a la població general, s'ha registrat un augment espectacular de les denúncies per LGTBI-fòbia. Segons han avançat els Mossos d'Esquadra a Catalunya Ràdio, han crescut un 70% el primer trimestre del 2023, respecte al mateix període de l'any passat.
La meitat dels 71 fets delictius registrats fins al març van ser per lesions i amenaces, i 3 de cada 4 es van produir a la ciutat de Barcelona. Segons la portaveu dels Mossos, Montserrat Escudé, qualsevol persona que sigui víctima d'una agressió d'aquest tipus ha d'adreçar-se a la Unitat d'Equitat i Igualtat, que li farà l'acompanyament:
"El compromís del cos de Mossos és erradicar les violències i trencar el silenci que empodera les persones agressores i invisibilitza les víctimes."
Els Mossos han fet formació específica LGTBI a 8.300 ciutadans en 288 xerrades sobre aquesta qüestió.
- ARXIVAT A:
- LGTBIQ+