Gaylespol ha rebut 32 peticions d'atenció en l'últim any (Gaylespol)
Catalunya Migdia

Ser policia i LGTBI: discriminat a la teva pròpia feina

L'ONG Gaylespol denuncia que agents de tots els cossos policials es veuen obligats a mantenir una doble vida

Actualitzat

"Se'ns ha de valorar per la nostra feina i no per la gent amb qui anem al llit". Són paraules d'un agent homosexual de la Guàrdia Civil que denuncia a Catalunya Ràdio que les bromes o comentaris per l'orientació sexual dels membres dels cossos policials continuen arrelades a moltes comissaries i casernes.

Coincidint amb el dia en contra de la LGTBIfòbia, que se celebra cada 17 de maig, l'ONG Gaylespol --que atén els policies i guàrdies de seguretat del col·lectiu-- denuncia que, en l'últim any, ha rebut 32 peticions d'atencions. Una quarta part són denúncies per discriminació, un nombre similar a les de l'any passat, però molt inferior a la xifra real.  I és que, segons aquest agent que no ha volgut revelar la seva identitat, encara "hi ha molta feina a fer".

Necessitat de formació

Així, els gais, lesbianes i persones trans que treballen als Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil o les policies locals admeten que (tot i que la relació laboral és bona) encara es mantenen actituds LGTBIfòbiques i masclistes que s'han d'erradicar dins dels cossos policials. 

Gaylespol denuncia actituds LGTBIfòbiques a tots els cossos policials (Gaylespol)

Segons Manu Peinado, mosso d'esquadra i president de Gaylespol, acostumen a ser comentaris feridors relacionats amb l'orientació sexual dels policies. Per això, a l'ONG --des d'on lamenten que falten recursos en aquest sentit--, reben peticions de formació en diversitat sexual a tots els cossos policials: 

"Agents del col·lectiu LGTBI ens demanen que ens adrecem als seus cossos policials per tal d'oferir formació en sensibilització per erradicar els delictes d'odi. A més, també ens demanen centrar-nos en les microagressions que reben diàriament per part de companys o companyes de forma indirecta o subtil, sobretot pel que fa al llenguatge."

Un llenguatge feridor i comentaris que sovint no són denunciables, però que acaben afectant els agents

"Ser al bar dins la caserna i que algú pregunti 'què has fet aquest cap de setmana, a Sitges?' Puntualitzant-ho davant de tothom. O, si arriba un company nou que és guapo, et fan comentaris. Arriba un moment que et preguntes 'és necessari?'" 

Una doble vida

Segons aquest mateix agent, a més, hi ha altres factors que tenen a veure amb com viuen la seva feina els membres del col·lectiu LGTBI dels cossos policials. Per exemple --diu-- no és el mateix ser policia i LGTBI en una gran ciutat que en un poble petit:

"Quan treballes dins una caserna o una comissaria gran passes més desapercebut i tens més possibilitats que hi hagi gent com tu que no en un poble petit on la plantilla és, per exemple, de 10 efectius." 

La carrossa de Gaylespol a la desfilada de l'orgull LGTBI (Gaylespol)

Segons Gaylespol, encara avui molts agents es veuen obligats a mantenir una doble vida per por de ser discriminats. En aquest sentit, l'ONG apunta a una evident falta de referents i caps de rang superior LGTBI dins dels cossos policials.

Augment general de les denúncies per LGTBI-fòbia

D'altra banda, pel que fa a la població general, s'ha registrat un augment espectacular de les denúncies per LGTBI-fòbia. Segons han avançat els Mossos d'Esquadra a Catalunya Ràdio, han crescut un 70% el primer trimestre del 2023, respecte al mateix període de l'any passat.

La meitat dels 71 fets delictius registrats fins al març van ser per lesions i amenaces, i 3 de cada 4 es van produir a la ciutat de Barcelona.  Segons la portaveu dels Mossos, Montserrat Escudé, qualsevol persona que sigui víctima d'una agressió d'aquest tipus ha d'adreçar-se a la Unitat d'Equitat i Igualtat, que li farà l'acompanyament: 

"El compromís del cos de Mossos és erradicar les violències i trencar el silenci que empodera les persones agressores i invisibilitza les víctimes."

Els Mossos han fet formació específica LGTBI a 8.300 ciutadans en 288 xerrades sobre aquesta qüestió. 

ARXIVAT A:
LGTBIQ+
Anar al contingut