L'exconseller de Cultura, exiliat a Bèlgica, Lluis Puig
L'exconseller de Cultura, exiliat a Bèlgica, Lluis Puig
Catalunya migdia

Satisfacció a l'exili després que la justícia europea posi condicions a l'extradició

El TJUE obre la porta a noves euroordres contra Puigdemont i els exconsellers, però avisa que no poden vulnerar drets fonamentals

Enllaç a altres textos de l'autor

Jordi Baró

Corresponsal de Catalunya Ràdio a Brussel·les

@jordibaro
Actualitzat

El Tribunal de Justícia de la UE s'ha pronunciat, a petició del jutge Pablo Llarena, sobre la negativa de Bèlgica a extradir l'exconseller Lluís Puig. En la seva sentència, la justícia europea ha obert la porta a noves ordres de detenció contra Carles Puigdemont i els exconsellers que són a Bèlgica, però alerta que ha de tenir "caràcter proporcionat".

En la resposta a les preguntes que li va adreçar el jutge Llarena, el tribunal de Luxemburg conclou que la justícia belga no podia negar l'extradició de Lluís Puig excepte en els casos que detalla el TJUE:

"L'existència de deficiències sistèmiques o generalitzades en el funcionament del sistema judicial de l'estat membre emissor o de deficiències que afectin la tutela judicial d'un grup objectivament identificable de persones a què pertanyi l'interessat."

En conseqüència, si no es donen aquests dos supòsits, es poden emetre ordres de detenció successives contra una persona buscada amb l'objectiu d'entregar-la a l'estat que la reclama, encara que el tribunal de l'estat receptor s'hagi negat a executar una primera ordre. La condició és que l'execució de la nova ordre no doni lloc a la vulneració de drets fonamentals de la persona en qüestió i que tingui un caràcter proporcionat.

Què vol dir "grup objectivament identificable"?

La clau de volta és com s'interpreta la pertinença a un grup objectivament identificable a què fa referència la sentència. La decisió del tribunal transcendeix l'àmbit sobre el qual es va demanar un processament i és d'aplicació a tota la Unió Europea. Per tant, quan parla de "grup objectivament identificable" es pot referir als casos dels gitanos o de la comunitat LGTBI a Hongria. 

Carles Puigdemont i Toni Comín
Primeres valoracions de Puigdemont en conèixer la sentència (ACN/Albert Cadenet)

Caldrà veure si en aquest grup també s'hi inclouen els catalans i els promotors del procés. Els afectats creuen que sí. Per Carles Puigdemont, aquesta punutalització de la sentència del TJUE confirma la seva tasca i posa la seva extradició en via morta:

"Avui continuarem lluitant, però és veritat que la lluita es va aclarint. I avui hem consolidat coses que portàvem cinc anys treballant per consolidar i que obren una nova fase en què podrem continuar defensant amb més solidesa la nostra condició de representants polítics, perseguits per raons polítiques, i que una persecució política no té cabuda en l'ordenament de les democràcies europees."

Per Gonzalo Boye, el seu advocat, no es tracta de defensar drets individuals, sinó col·lectius:

"Una lluita que ha estat constant, la lluita col·lectiva. És a dir, no hem vingut a defensar persones, sinó a defensar conceptes. I aquests conceptes han estat ratificats avui al TJUE i això també tindrà unes conseqüències més d'hora que tard."

També n'ha parlat Lluis Puig en declaracions a El Matí de Catalunya Ràdio, on s'ha mostrat molt satisfet:

"Queda clar que Bèlgica ha fet molt bé d'investigar la possible vulenració del drets. Evidentment que es pot fer una quarta ordre de detenció contra mi, però hi posa molt més condicionants per valorar si cal fer-la o no."

Per la seva banda, el govern, segons ha indicat la seva portaveu, Patrícia Plaja, ha destacat que el tribunal avali la denegació d'una ordre de detenció si es vulneren drets fonamentals d'un grup concret de persones:

"Això obre la porta a demostrar el que denuncia el govern: una causa general contra el moviment independentista, la persecució de l'independentisme per estaments de l'Estat espanyol."

Pel govern és clar, ha afegit, que l'independentisme català entra en la definició de "grup objectivament identificable".

Satisfacció a l'entorn dels processats

Els advocats que porten aquests casos comparteixen aquesta interpretació i s'han mostrat força optimistes amb la sentència. És el cas de Gonzlalo Boye, Andreu Van den Eynde i Isabel Eldal Sánchez:

També Òmnium Cultural ha celebrat que la sentència de la justícia europea obri una porta a la denegació de les extradicions i al reconeixement del moviment independentista català.

Per l'ANC, la resolució del TJUE és una oportunitat per demostrar que "la ciutadania de Catalunya és un grup identificable de persones que s'enfronten a deficiències del sistema judicial que afecten la protecció dels seus drets".
 

Diferents interpretacions

No tothom ha interpretat la sentència de la mateixa manera. La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha manifestat el seu respecte per la resolució judicial, que, segons ha dit, dona la raó a la justícia espanyola:

"La resposta que s'ha donat en aquesta resolució avala l'ordenament jurídic espanyol i el que sembla traduir aquest fet és que es facilitarà que el senyor Puigdemont pugui retre comptes davant la justícia espanyola com tants cops ha reiterat que és necessari el govern d'Espanya."

El Partit Popular considera que la sentència enforteix l'estat de dret. Cuca Gamarra, la secretària general, veu reforçat el missatge del PP en el sentit que no hi pot haver impunitat ni immunitat per a Carles Puigdemont i els altres processats:

"Al final, hauran d'assumir les seves responsabilitats i retre comptes davant la justícia espanyola. L'estat de dret funciona."

Més prudent ha estat el líder de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa, per qui la sentència és una bona notícia perquè acosta una mica més l'extradició dels exiliats:

"No tot està guanyat, però el que és evident és que el TJUE ha donat la raó als tribunals espanayols i li ha tret als jutges belgues."

Finalment, el portaveu de Vox al Parlament, Joan Garriga, assegura que la resolució de la justícia europea "demostra que Llarena tenia raó".
 

Encara queden qüestions pendents

La sentència del tribunal de Luxemburg es refereix al cas de Lluís Puig. En el cas de Carles Puigdemont i la resta d'exconsellers, al marge de la sentència que ha emès el tribunal de Luxemburg, hi ha un altre assumpte que s'ha de resoldre: la disputa oberta, també davant la justícia europea, sobre l'aixecament de la seva immunitat com a eurodiputats.

Satisfacció a l'exili després que la justícia europea posi condicions a l'extradició
La sentència del tribunal de Luxemburg posa condicions a noves euroordres (ANC/Natàlia Segura)

Puigdemont i Comín ara estan acusats de malversació i ja no de sedició. Mentre que Ponsatí només de desobediència i quedaria fora de futures euroordres.

La defensa dels eurodiputats assegura que, si hi ha noves euroordres, caldria tornar a demanar un suplicatori al Parlament Europeu perquè els aixequés la immunitat. I insisteix en l'argument de la persecució política pel canvi en les acusacions.

La cooperació judicial europea pot qüestionar la decisió d'un jutge d'un altre país europeu.

ARXIVAT A:
Procés catalàTJUE
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut