Putin continua l'atac contra Ucraïna
Putin continua l'atac contra Ucraïna
Catalunya migdia

Rússia mobilitza 300.000 reservistes per fer front als avanços militars ucraïnesos

L'estratègia del Kremlin passa per mobilitzar tropes, proclamar una victòria del sí als referèndums de Donetsk i Lugansk i proclamar que la guerra és entre Rússia i Occident. Mentrestant, hi ha centenars de detinguts a Rússia en protestes contra Putin

RedaccióActualitzat

Ucraïna avança sobre el terreny, però Rússia mou peça per afermar els territoris conquerits a l'est del país.

Vladímir Putin ha decretat la mobilització militar parcial per fer front a l'ofensiva exitosa d'Ucraïna al Donbass. La decisió és inèdita des de la Segona Guerra Mundial i ara afectarà 300.000 reservistes en un intent de mantenir el control de la zona ocupada a l'est d'Ucraïna.

El president rus creu que és una obligació moral defensar les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk. Per fer-ho no només mobilitza tropes, sinó que torna a posar sobre la taula l'arsenal nuclear i acusa Occident.

"Occident intenta destruir Rússia. El nostre objectiu és alliberar el Donbass i per això cal donar suport al Ministeri de Defensa. A Rússia hem de fer una mobilització militar parcial."

El president rus, en una intervenció televisada, ha aprofitat per donar suport als referèndums de les repúbliques prorusses de Donetsk i Lugansk per unir-se a la Federació Russa. Els faran divendres, 23 de setembre, a Donetsk i dimarts de la setmana que ve a Lugansk.

Unes convocatòries fetes a correcuita i probablement organitzades des de Moscou per intentar donar legitimitat a les fronteres guanyades amb les armes.

Soldats prorussos dilluns passat, a prop de la ciutat ucraïnesa de Mariúpol
La decisió de mobilitzar tropes afectarà 300.000 reservistes (Reuters/Aleksandr Ermotxenko)

Sobre aquesta crida de Vladímir Putin dels 300.000 reservistes, en una entrevista a Catalunya Informació, Ruth Ferrero, professora de Ciència Política de la Universitat Complutense, considera que es tracta d'un moviment que mostra que Putin es troba en un moment de màxima fragilitat:

"Podem parlar d'un nou punt d'inflexió. Vladímir Putin el que està fent és reconèixer un fracàs en el plantejament estratègic que havia desenvolupat en territori ucraïnès, i per això ha de recular, fer marxa enrere i començar a convocar reservistes."

 

Posar Occident a la diana

D'aquesta manera, segons assegura Carme Claudín, investigadora del Cidob, el Kremlin intenta convertir la guerra entre Rússia i Ucraïna en una guerra entre Rússia i Occident.

"Putin creu que la manera de protegir el Donbass és integrar-lo en la Federació Russa. Això fa canviar les coordenades del joc. El dia que el Donbass es declari part de Rússia, els ucraïnesos estaran atacant territori rus amb armament occidental.

El Kremlin utilitzarà això per dir que la guerra ja no és amb Ucraïna, sinó amb Occident."

Els referèndums convocats a Donetsk i Lugansk han estat condemnats tant pel govern de Kíiv com pels aliats occidentals. En canvi, la població de la zona és partidària de votar perquè creuen que podria suposar un nou punt d'inflexió en la guerra.

El conflicte fins ara ha deixat 6.000 soldats morts en el bàndol rus, segons ha reconegut el Ministeri de Defensa, una xifra gairebé deu vegades inferior a la que dona Ucraïna.

Per Carme Claudín, al Kremlin li ha semblat que el camí que va emprendre per annexionar-se Crimea el 2014 és el que cal seguir ara, tot i tractar-se de referèndums totalment il·legítims.

"El referèndum no tindrà cap legitimitat, cap ni una. En una situació de guerra, un referèndum no pot tenir cap legitimitat. Igual que el referèndum a Crimea, que va ser totalment il·legítim. Però ara tots els experts militars russos veuen que la contraofensiva ucraïnesa els ha fet molt més mal del que estan disposats a reconèixer. I volen provocar un canvi en la guerra a favor seu."

Els referèndums convocats en un territori en guerra es consideren il·legals. (Reuters/Alexander Ermotxenko)


Si es fan els referèndums, ningú dubta que sortirà un sí aclaparador, i tampoc ningú dubta que, si això és així, les implicacions en el conflicte seran de gran profunditat, ja que es canviarien les fronteres unilateralment en el context d'un conflicte.

El president Putin té ara tibantors internes. Els sectors més radicals que li donen suport li demanen una mobilització de tropes total, a la qual ell, fins avui, s'ha resistit.

"Li demanen que declari la guerra i que abandoni la idea de l'operació especial a Ucraïna. Això permetria posar-hi més homes i més armes, però Putin no ho vol fer perquè li interessa dir que no és una guerra, sinó una operació especial, per salvar la seva popularitat a l'interior de Rússia."

Occident veu l'anunci de Putin com una mostra debilitat 

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha carregat durament contra Rússia, i ha assegurat que continuarà fent costat a Ucraïna per protegir-la d'una invasió que la vol fer desaparèixer:

"Aquesta guerra va d'extingir el dret d'Ucraïna d'existir com a estat, així de simple, i el dret d'Ucraïna d'existir com un poble. Siguis qui siguis, visquis on visquis, pensis el que pensis, això hauria de glaçar-te la sang." 

En la mateixa línia s'han expressat aliats com els Estats Units, el Regne Unit o la Unió Europea, que responsabilitza el Kremlin d'empitjorar les coses. El portaveu d'Exteriors de la UE, Peter Stano, llegia el missatge de Putin també com una mostra de debilitat:

"És només una altra prova que Putin no està interessat en la pau, que està interessat a escalar la seva guerra d'agressió. És també un altre senyal de desesperació per com està anant la seva agressió contra Ucraïna." 

El portaveu del Ministeri d'Exterior de la Xina, Wang Wenbin, demanava també una resolució pacífica en la guerra:

"Demanem a les parts que arribin a un alto el foc i acabin la guerra amb diàleg i negociació, que trobin una solució que tingui en compte les preocupacions de seguretat de tothom. Esperem que la comunitat internacional creï les condicions per aconseguir-ho."

Tot plegat coincideix amb un moment en què tots els líders mundials estan reunits a Nova York per l'Assemblea General de les Nacions Unides

Anar al contingut