Radiografia de les vacunes anti-Covid més enllà de Pfizer i Moderna
Les vacunes anticoronavirus que ens esperen
Catalunya migdia

Radiografia de les vacunes anti-Covid més enllà de Pfizer i Moderna

Alguns laboratoris estan a punt de poder comercialitzar altres fàrmacs, basats en diferents tecnologies

Purificació Barceló, Elisa OmedesActualitzat

La vacunació contra la Covid-19 a la Unió Europea va començar primer amb la vacuna de Pfizer-BioNTech i poc després amb la de Moderna. Totes dues necessiten dues dosis i tenen una eficàcia semblant, que mantenen, segons els laboratoris que les fabriquen, contra les variants britànica i sud-africana del virus. Totes dues es basen en la tecnologia anomenada de l'ARN missatger.

Però hi ha altres laboratoris que també estan a punt de tenir aprovades altres vacunes contra el coronavirus.

AstraZeneca-Oxford

L'Agència Europea del Medicament ha aprovat aquest divendres la comercialització d'aquesta vacuna britànica, també per a majors de 65 anys. Això respon als dubtes que havia plantejat Alemanya, que considerava que els estudis d'AstraZeneca no incloïen prou persones grans.

L'AstraZeneca fa servir una tècnica més tradicional. Es fabrica utilitzant el virus de l'encostipat comú dels ximpanzés, alterat genèticament amb un gen d'una proteïna del coronavirus. A diferència de la Pfizer i la Moderna, que necessiten temperatures molt baixes, l'AstraZeneca pot mantenir-se durant 6 mesos en una nevera estàndard.

La pega que té és que podria no estar indicada per a persones més grans de 65 anys. Els assajos clínics, segons ha explicat a Catalunya Ràdio la immunòloga Adelaida Sarukhan d'IsGlobal, van incloure molt poques persones més grans de 55 anys i gairebé cap de més de 70 anys.

"Amb els assajos clínics que s'han fet fins ara no hi ha prou gent en la categoria de més de 65 anys per estar segurs que té una protecció també en aquesta categoria d'edat."

Radiografia de les vacunes anti-Covid més enllà de Pfizer i Moderna
La vacuna d'Oxford no és eficaç en més grans de 65 anys (Reuters)

A més, els laboratoris que fabriquen aquestes vacunes han tingut problemes de producció a la planta que tenen a Bèlgica. Davant la possibilitat que no subministrin les dosis acordades per contracte, la Unió Europea es planteja requisar el producte, encara que sigui el que es fabrica al Regne Unit, que ja no forma part de l'Europa comunitària.

Janssen, de Johnson&Johnson

La farmacèutica ha presentat resultats avui mateix. Asseguren que la seva vacuna té una efectivitat del 66% i avancen que demanaran de seguida l'autorització d'emergència.

Utilitza la mateixa tecnologia de vacuna amb vector víric que la d'Oxford-AstraZeneca, i el gran avantatge és que aconsegueix immunitat contra el virus amb una única dosi.

Radiografia de les vacunes anti-Covid més enllà de Pfizer i Moderna
Els laboratoris Reig Jofre produiran la vacuna Jenssen (ACN)

El laboratori català Reig Jofre ha arribat a un acord amb Johnson&Johnson per fabricar la vacuna Janssen a la planta de Sant Joan Despí, amb una capacitat inicial per produir 250 milions de dosis anuals.

Novavax

L'empresa biotecnològica nord-americana acaba de presentar els resultats de la seva vacuna, amb una alta eficàcia, excepte en la variant sud-africana, segons explica Adelaida Sarukhan:

"L'assaig clínic que han fet al Regne Unit té gairebé el 90% d'eficàcia, i més de la meitat dels participants estaven infectats amb la variant britànica. La no tan bona notícia és que també han fet un assaig a l'Àfrica del Sud i es veu que l'eficàcia disminueix al 60%"

La tecnologia de Novavax es basa a inocular directament la proteïna espiga del virus, una tecnologia molt coneguda que ja es fa servir en altres vacunes. Els laboratoris que la fabriquen tenen una gran capacitat de producció, però, per ara, no consta que hagin firmat cap contracte amb la UE per distribuir-la a Europa.

CureVac

La vacuna alemanya encara no ha completat la fase III de l'assaig clínic, però s'espera que aviat podrà presentar resultats. Es basa en la tecnologia de l'ARN missatger, com les de Pfizer i Moderna, i ja ha firmat un conveni amb la Unió Europea.

ARXIVAT A:
Covid-19VacunesRecerca científicaBiomedicina
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut