El full de ruta després de la inhabilitació del president Quim Torra
El Tribunal Suprem inhabilita el president de la Generalitat durant un any i mig per desobediència
El full de ruta després de la inhabilitació del president Quim Torra
Catalunya migdia

El full de ruta després de la inhabilitació del president Quim Torra

El Tribunal Suprem inhabilita el president de la Generalitat durant un any i mig per desobediència

Judit Perpinyà, Elisa Omedes
TEMA:
Quim Torra
Què passarà si el Tribunal Suprem acaba inhabilitant Quim Torra com a president de la Generalitat?

La resolució del recurs contra la sentència que va condemnar el president Torra per desobediència s'ha fet pública aquest dilluns al migdia. Els serveis jurídics del govern expliquen quina serà la situació a partir d'ara.

Quan serà efectiva la inhabilitació de Quim Torra?

En el moment en què el Tribunal Superior de Justícia li notifiqui la sentència i que el DOGC i el BOE publiquin simultàniament el decret de cessament firmat pel rei Felip.

Què passarà amb el govern?

Tots els consellers quedaran cessats automàticament. El govern quedarà en funcions i només podrà aprovar decrets-llei. No podrà aprovar pressupostos ni presentar cap projecte de llei al Parlament.

Qui el presidirà?

El vicepresident Pere Aragonès, en funcions. El nomenarà el govern en un decret per evitar que s'atribueixi noves competències si només el firmava ell.

Quines competències tindrà?

Perdrà les més importants i no podrà cessar consellers ni convocar eleccions. Conservarà la representació del govern i podria convocar i dirigir les reunions del consell executiu. També s'ocuparà de les relacions amb les autoritats de l'Estat. En aquest punt, faltarà per definir el seu paper si es convocava una nova reunió de la taula de diàleg.

Tot això serà provisional mentre el president del Parlament intenta trobar un nou candidat a presidir la Generalitat o posa en marxa el procediment electoral?

Sí. Roger Torrent va dir divendres passat a "El matí de Catalunya Ràdio" que, si passats els 10 dies de consultes que li atorga l'Estatut, no troba un presidenciable amb prou suports, posarà en marxa el procediment electoral. Ho farà immediatament, sense esgotar el marge de temps que li dona l'Estatut, i només esperarà els dies que calguin perquè els comicis caiguin en diumenge.

 

Un cop començat el compte enrere, passaran 60 dies en què encara es podria presentar un candidat i, passat aquest termini, el Parlament es dissoldria i les eleccions serien 54 dies després.

 

 

ARXIVAT A:
Tribunal Suprem Quim Torra
Anar al contingut