Què passa quan els treballadors de les residències es neguen a vacunar-se contra la Covid?
La Generalitat diu que no té marge per resoldre la situació dels centres de gent gran, on el percentatge de treballadors no vacunats supera el 20% de mitjana, tal com li reclamen les patronal i les famílies
Què passa quan els treballadors de les residències es neguen a vacunar-se contra la Covid?
Què passa quan els treballadors de les residències es neguen a vacunar-se contra la Covid?
La vacunació ha frenat la Covid a les residències de gent gran
Catalunya migdia

Què passa quan els treballadors de les residències es neguen a vacunar-se contra la Covid?

La Generalitat diu que no té marge per resoldre la situació dels centres de gent gran, on el percentatge de treballadors no vacunats supera el 20% de mitjana, tal com li reclamen les patronal i les famílies

Mar Riera, Elisa OmedesActualitzat
TEMA:
Vacunes

Segons l'últim baròmetre del CIS, el Centre d'Investigacions Sociològiques, del març del 2021, al voltant del 6% de la població espanyola no està disposada a vacunar-se contra la Covid-19. En el cas dels treballadors de les residències catalanes de gent gran, on s'ha demostrat l'eficàcia de les vacunes per contenir els contagis, el percentatge dels que no es volen vacunar s'enfila fins al 20% de mitjana.

La vacunació és voluntària a Espanya, encara que hi podria haver excepcions, i les patronals de les residències busquen solucions per salvar aquest obstacle i no posar en perill la salut de les persones grans que hi viuen, mentre les famílies viuen la situació amb preocupació.

El paper de l'administració i les mútues

Totes les patronals coincideixen que cal actuar perquè la decisió personal dels treballadors de les residències que no es volen vacunar no es converteixi en un problema de salut pública que posi en perill la supervivència de les persones grans residents.

L'ACRA, l'Associació Catalana de Recursos Assistencials, que representa la majoria d'empreses del sector, carrega la responsabilitat en la Generalitat i li demana que marqui unes regles de joc clares i efectives. La presidenta, Cinta Pascual, reconeix que hi ha un problema quan el percentatge de treballadors no vacunats és superior al 15%:

"El protocol de Salut hauria de marcar que això no passés, i sempre ajudant les persones que no es volen vacunar per por o qualsevol altre motiu."

En canvi, des d'UPIMIR, la Unió de Petites i Mitjanes Residències, el president, Vicente Botella, posa la pressió en les mútues, que són les que s'han de fer càrrec de la baixa dels treballadors assistencials si s'encomanen de Covid.

"És una malaltia professional, o sigui que són les mútues les que paguen la baixa. Haurien de plantejar el problema al Ministeri de Sanitat i el de Treball, perquè són les que han de pagar la malaltia professional dels que no es volen vacunar."

Què passa quan els treballadors de les residències es neguen a vacunar-se contra la Covid?
Un de cada cinc treballadors assistencials no es vol vacunar (ACN)

Per les famílies, l'alt percentatge de treballadors que no es vol vacunar és un maldecap, segons María José Carcelén, portaveu de la Coordinadora de Residències 5+1, de familiars de persones grans que viuen en residències públiques:

"No és igual una residència que té un 10% de personal no vacunat que una altra que en té un 40%. En aquest cas, no hi ha prou personal per fer la feina i això és un problema."

Carcelén lamenta que la Generalitat no hagi contestat a la petició que van fer al mes d'abril per reunir-se a parlar d'aquest tema.

El departament de Salut reconeix que no té marge de maniobra per poder obligar els treballadors de les residències a vacunar-se, i no preveu canvis en els protocols ni en les mesures actuals. Aposta, en canvi, per convéncer aquests treballadors de la necessitat de vacunar-se per garantir la salut dels residents.

La gestió amb treballadors sense vacunar

Un alt percentatge de treballadors assistencials sense vacunar suposa una gran dificultat per gestionar el dia a dia d'una residència.

Tant FEATE, la federació que aplega residències sense afany de lucre, com ACRA busquen solucions a un problema molt desigual depenent del centre. Segons Cinta Pascual, d'ACRA, a les residències amb un percentatge baix de no vacunats és més fàcil salvar els obstacles:

"Si només hi ha dos treballadors no vacunats, pots controlar la situació. El problema és si n'hi ha més de deu. Procurem que els que no estan vacunats no treballin junts i els destinem a unitats on el 100% dels avis sí que ho estiguin."

Per començar a resoldre la situació, la patronal UPIMIR recomana que no es contracti cap nou treballador que no s'hagi vacunat prèviament.

"Els nous treballadors, abans de firmar el contracte, ja han d'estar vacunats. Gestionem amb el CAP que els facin la punxada. Si no, recomanem que no es contracti ningú."

Encara que no hi ha cap enquesta específica sobre les raons dels treballadors assistencials per no vacunar-se contra la Covid, el baròmetre del CIS revela que, entre la població general, el motiu principal és la malfiança en aquests fàrmacs i la por als possibles efectes secundaris o col·laterals. Algunes persones esperen a veure quins resultats tenen, d'altres no creuen que siguin eficaces i n'hi ha que consideren que no tenen prou garanties. Només un percentatge molt baix correspon als antivacunes o els negacionistes.

Els límits de la llei

La vacunació és voluntària a Espanya i, d'entrada, no es pot obligar ningú a vacunar-se. Aquest principi de l'àmbit general també és aplicable en l'àmbit laboral. Les empreses no poden acomiadar cap treballador perquè es negui a vacunar-se. En principi, aquest dret també preval en cas d'accedir a una feina nova. En una entrevista de feina, l'aspirant no té cap obligació de contestar si està o no vacunat.

Ara bé, hi ha una escletxa legal. La llei orgànica 3/1986, de 14 d'abril, de mesures especials de salut pública, podria permetre, prèvia autorització judicial, imposar la vacunació obligatòria en cas d'epidèmia i crisi sanitària quan hi hagi un risc col·lectiu per a la salut pública. Seria, però, una mesura excepcional que la justícia hauria de justificar detalladament, i depèn de la voluntat política del govern espanyol aplicar-la.

ARXIVAT A:
Covid-19VacunesCoronavirus Drets laborals

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut