Què hem de fer si ens cremem amb els petards?
Si un petard explota dins d'una ampolla els vidres fan de metralla i ens poden fer lesions greus
Catalunya migdia

Què hem de fer si ens cremem amb els petards?

Cada any per la revetlla hi ha accidents i cremades amb els petards i les urgències es multipliquen per 3 a l'Hospital Vall d'Hebron, el centre de referència per a cremats

Mònica Mas, Miquel JarqueActualitzat

La majoria de persones que van a urgències per accidents amb els petards hi arriben per cremades, lesions oculars o auditives.

Però si ens cremem, com hem d'actuar?

Què hem de fer si ens cremem amb els petards?
El doctor Serracanta recomana que els nens manipulin els petards sota la supervisió d'una adult (Catalunya Ràdio)

El doctor Jordi Serracanta, cap de secció de la Unitat de Cremats de l'Hospital Vall d'Hebron, dona aquests consells:


"Posar aigua de l'aixeta a la zona on hem patit la cremada. D'aquesta manera minimitzem al màxim la lesió dels teixits. Si són petites espurnes que ens ha fet un petard, aplicarem a la zona una mica de Betadine o alguna pomada que tinguem.

Si veiem que és més extensa, llavors anem a les urgències de l'ambulatori i allà ja decidiran si la cremada necessita derivació a la unitat de cremats o no.

Si ens explota el petard a la mà i se'ns ha aixecat la pell del dit: cal mantenir-ho com més net millor, embolicar-ho amb una tovallola i anar a urgències."

El doctor Serracanta assegura que la majoria de cremades per petards són de primer o segon grau i que, com que són poc extenses, no acostumen a deixar seqüeles.

El problema, però, ve sobretot amb les fogueres de Sant Joan:


"Sovint es barregen fogueres i alcohol. Per exemple, quan algú ha consumit alcohol i vol saltar una foguera pot caure damunt les brases i no té la capacitat d'aixecar-se.

Llavors pateixen cremades més extenses i més profundes, més greus, de segon grau profund o fins i tot de tercer grau, que ja requerirà un ingrés i una cirurgia per recanviar aquesta pell que s'ha cremat i realitzar empelts cutanis. Aquest tipus de cremades deixen seqüeles."

Què hem de fer si ens cremem amb els petards?
Joves i adolescents són els que més accidents tenen manipulant els petards 

Per reduir al màxim els riscos a l'hora de manipular els petards, cal tenir en compte aquestes indicacions:


"No guardem els petards a les butxaques; cal encendre el petard i llençar-lo; no s'ha de fer explotar el petard a prop del cos o la cara d'una altra persona; en el cas que un petard no exploti caldria esperar uns 30 minuts i després remullar-lo amb aigua.

Tampoc s'han de ficar petards o trons dins de totxanes, ampolles o llaunes perquè quan explotin poden fer metralla i no s'ha de saltar damunt de les fogueres."

El PROCICAT activat en prealerta

Què hem de fer si ens cremem amb els petards?
Els menors de 12 anys només poden encendre bengales petites (Ajuntament de Barcelona/Goroka) 

Ha millorat la situació meteorològica, però Protecció Civil recorda la prohibició general de fer fogueres o llançar petards a menys de 500 metres del bosc.

Molts ajuntaments apliquen més restriccions i també activen els seus plans d'emergència per actuar de forma més ràpida en cas que sigui necessari.

Xesca Baró, responsable d'Informació de la Direcció General de Protecció Civil, demana que s'extremin les precaucions en el primer Sant Joan plenament normalitzat des que es va declarar la pandèmia:


"Aquest any, després de dos de pandèmia, la gent té ganes de festa i de sortir i celebrar la revetlla perquè els dos últims anys estàvem sotmesos a unes restriccions i aquest any la gent s'ho vol passar bé.

I ho veiem en moltes activitats on va molta gent perquè tenen ganes de passar-s'ho bé i amb risc d'incendis també molt alt. Per tant, hem d'anar amb molta cura en tota la manipulació i en totes les activitats que fem amb foc."


​L'edat i els petards

Què hem de fer si ens cremem amb els petards?
Els Ajuntaments poden restringir l'ús de petards (ACN / Albert Segura)

Pel que fa als petards, hi ha tres categories. L'F1 és la de risc més baix i inclou fonts petites i bengales. Poden manipular aquests artefactes infants a partir de 12 anys.

La categoria F2 és per a joves a partir dels 16 anys i inclou traques i coets petits. S'han de fer explotar a 8 metres de distància.

La categoria F3 és només per a adults i requereixen 15 metres de distància.

Baró, a més, fa aquest recordatori de mesures bàsiques a tenir en compte.
 

"No s'ha de ficar mai els petards a la butxaca, cal portar-los sempre en una bossa. Si estem en una ciutat, s'ha de recollir la roba que tinguem estesa, recollir els tendals, tancar portes i finestres si no som a casa per evitar que si hi ha alguna revetlla a prop de casa no ens entri alguna espurna i, si es fan fogueres, cal tenir en compte que s'ha de tenir l'autorització municipal."
 

Les fogueres de Sant Joan s'han de fer a mig quilòmetre del bosc, a 15 metres de les façanes i els cotxes, i mai sota les línies elèctriques.

ARXIVAT A:
Sant Joan
Anar al contingut