Què has de saber si t'ha tocat ser membre d'una mesa electoral?
El govern farà 60.000 tests d'antígens als membres de les meses electorals i canvia la mascareta quirúrgica per l'FFP2
Què has de saber si t'ha tocat ser membre d'una mesa electoral?
Catalunya migdia

Què has de saber si t'ha tocat ser membre d'una mesa electoral?

El govern farà 60.000 tests d'antígens als membres de les meses electorals i canvia la mascareta quirúrgica per l'FFP2

Elisa Omedes, Eva Compta Actualitzat
TEMA:
Eleccions Parlament Catalunya 2021
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

El govern oferirà als titulars i els primers suplents de les meses electorals que es puguin fer un test d'antígens els dies previs al 14-F. Aquest test serà voluntari i es farà, preferentment, entre el 9 i el 12 de febrer als CAP. La previsió és fer 60.000 proves.

A banda, finalment es facilitaran mascaretes FFP2 i no quirúrgiques. Entre les 19.00 i les 20.00 hores, quan es preveu que votin els contagiats i en quarantena, s'hauran de posar EPI complet. El que ha quedat descartat és vacunar els membres de les meses ja que el calendari no permet garantir la immunitat i hi ha escassetat de vaccins.

Tant si són titulars com suplents, les 75.000 persones que formaran part de les més de 8.000 meses electorals als comicis del 14 de febrer ja han rebut la notificació per part de l'Ajuntament respectiu i també un manual de la Generalitat amb explicacions sobre les mesures que han de prendre per evitar encomanar-se del coronavirus.

El govern assegura que ningú ha de tenir por perquè la seguretat dels col·legis electorals està garantida, segons ha dit a TV3 el director general de participació ciutadana i processos electorals, Ismael Peña-López:

"Si fem càlculs, trobem que a cada local electoral hi pot anar una persona contagiada cada 5 o 6 minuts. La capacitat d'alliberar una càrrega vírica suficient per contagiar algúés molt inferior a la que ens podem trobar a la cua del supermercat."

El manual, supervisat per la Junta Electoral Central, recull les indicacions habituals per constituir les meses, procedir a les votacions, fer el recompte de les paperetes, etc., però inclou un annex amb les mesures sanitàries que s'han d'aplicar per l'excepcionalitat sanitària.

Protecció dels membres de les meses electorals

 • Se'ls prendrà la temperatura, que haurà de ser inferior als 37,5 graus, i hauran de mantenir una distància mínima d'1,5 metres.
 • Se'ls facilitarà el material següent:
  • 1 pantalla facial                        -
  • Mascaretes FFP2 i guants d'un sol ús per a l'escrutini
  • Gel hidroalcòholic
 • També se'ls facilitaran equips de protecció individual (EPI) d'alta seguretat, que s'hauran de posar a l'última hora de la votació, en la franja reservada per a les persones en quarentena.

Precisament, la presidenta del Sindicat d'Infermeres de Catalunya, Jessica Morillas, ha avisat en una entrevista al "Catalunya migdia" que no és senzill posar-se bé els equips de protecció individual.

"La dificultat no és només com ens col·loquem l'EPI sinó, sobretot, com ens el traiem. Nosaltres cada any fem formació i, malgrat això, sempre que ens el posem o traiem de dos en dos perquè una persona ha de supervisar l'altra. Té la seva complexitat perquè si ens saltem algun pas el risc de contagi és molt alt."

Horaris de votació

Encara que es tracta només d'una recomanació, la distribució de votants per franja és la següent:

 • 09:00-12:00, col·lectius de risc
 • 12:00-19:00, persones que no pertanyen als col·lectius de risc ni en quarentena
 • 19:00-20:00, col·lectius de persones en quarentena (contagiats, contactes estrets i sospitosos) amb EPI
Mesures anti-Covid per les eleccions del 14F
Mesures anti-Covid a les eleccions al País Basc del 12.07.2020 (EFE)

Taules i cabines amb paperetes i sobres de votació

 • A les taules també a les cabines, hi haurà una ampolla de gel hidroalcòholic per netejar-se les mans abans d'agafar els papers.
 • Per als que siguin al·lèrgics al gel, es disposarà de guants d'un sol ús.
 • Caldrà netejar i desinfectar les taules i les cabines amb freqüència.
 • S'establiran camins de sentit únic d'accés i sortida per evitar el contacte físic dels votants.

Meses electorals

 • Les meses electorals s'hauran de disposar amb una separació de dos metres de distància i col·locar elements que impedeixin el pas i la circulació entre elles.
 • S'haurà de fer una neteja i desinfecció constant de les meses.

Responsables de la seguretat sanitària

 • Als locals electorals hi haurà personal que regularà l'accés ordenat dels votants, organitzarà les cues, vigilarà que es mantinguin les distàncies de seguretat i no es formin aglomeracions.
 • També controlarà l'ús obligatori de la mascareta, excepte quan calgui identificar algú o per raons mèdiques, i la neteja de mans dels electors.

Votació

 • Els votants hauran d'exhibir la seva identificació de manera que els membres de la mesa no l'hagin de tocar.
 • Els membres de la mesa no tocaran el sobre amb el vot, sinó només el paper que tapa el forat de l'urna.
 • Els interventors hauran de guardar una distància de seguretat d1,5 metres amb els meses de la mesa i els electors.

Escrutini

 • Durant el recompte de vots, es farà ús d'una mascareta FFP2 i de guants d'un sol ús, que es retiraran quan s'acabi el recompte.
ARXIVAT A:
Covid-19 Eleccions Parlament Catalunya 2021

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut