Catalunya migdia

Què suposa el segon grau per als 9 líders independentistes empresonats?

Les juntes de tractament de les presons de Lledoners, Mas d'Enric i Puig de les Basses confirmen el que ja va avançar Catalunya Ràdio
Maria Núria Revetlle
Exterior de la presó de Lledoners
Exterior de la presó de Lledoners

Els líders independentistes condemnats pel Tribunal Suprem i empresonats han estat classificats en segon grau, un fet que els obligarà a continuar a la presó. Ara bé, podrien sortir durant unes hores al dia per fer tasques laborals o de voluntariat, com fa Iñaki Urdangarin. La decisió de les Juntes de Tractament no ha estat unànime i s'ha pres després d'un intens debat, segons el secretari de Mesures Penals Amand Calderó. Ara s'obre un termini de dos mesos per revisar un per un aquests dictàmens. Aquest règim els permetria sortir de permís 36 dies l'any, un cop complerta una quarta part de la condemna. 

Aquest és l'escenari que ja van avançar el passat 27 de novembre les fonts jurídiques consultades per Catalunya Ràdio.

Aquestes fonts explicaven que el fet que tinguin condemnes de més de cinc anys de presó podia fer decantar les juntes de tractament de les presons per classificar-los en segon grau, si bé podrien aplicar-los un tercer grau, el de semillibertat, des del primer moment.

Abans del 14 de desembre s'havia de determinar aquesta classificació i, com que finalment és de segon grau, permetrà aplicar-los l'article 100.2 del règim penitenciari, comú a tot l'Estat i que barreja elements del segon grau i del tercer grau. De manera que preveu sortides d'hores els dies entre setmana per fer tasques laborals.

No podran demanar permisos de dies fins que hagin complert un quart de la condemna, quan tindrien dret a 36 permisos anuals. Jordi Pina, advocat de Jordi Sánchez, Josep Rull i Jordi Turull, ha fet aquest calendari a "El matí de Catalunya Ràdio":

"Els Jordis al gener, el Quim al juny i el Rull al novembre. Em sembla que la Carme i l'Oriol al desembre i els altres tres al febrer del 2021. Quan moltes vegades em diuen que de seguida sortiran jo dic que depèn de la classificació. Això vol dir que el Jordi Turull, el Raül Romeva i la Dolors Bassa fins al febrer del 2021 no poden tenir permisos perquè no tenen una quarta part de la condemna complerta."

Les defenses dels líders independentistes empresonats remarquen que obtenir un tercer grau o fer efectiu l'article 100.2 del reglament penitenciari no són beneficis penitenciaris, sinó que és la manera de complir la pena i que s'aplica de la mateixa manera a tot l'Estat.


Qui decideix la classificació dels presos?

La junta de tractament de cada presó pren les decisions per majoria, si bé també hi pot haver vots particulars. La integra personal directiu i tècnic com ara els coordinadors de les diferents àrees, els caps de programa i tractament, un psicòleg, un jurista i la directora docent.


Quina és la classificació més habitual?

La classificació més comuna és la de segon grau, que implica que no es pugui demanar cap permís fins que no s'hagi complert una quarta part de la condemna.

La llei preveu 36 permisos anuals que ha de validar el jutge de vigilància penitenciària. Si són inferiors a 48 hores, ho fa el Departament de Justícia.

El primer grau no permet permisos i està reservat per als condemnats més perillosos. El tercer grau implica la semillibertat.


Què vol dir l'article 100.2 del reglament penitenciari?

Aquest article barreja permisos de segon i de tercer grau. Els interns poden sortir unes hores de la presó per fer tasques laborals. Sempre l'ha de validar el jutge de vigilància penitenciària, i si alguna part no hi està d'acord, finalment ho acaba resolent l'Audiència Provincial.


El tercer grau és sinònim de semillibertat?

Sí. Habitualment significa que els interns només van a dormir a la presó entre setmana i, durant el dia, treballen o fan tasques formatives o de voluntariat. També poden anar a dormir a una de les 14 unitats dependents que té el Departament de Justícia arreu de Catalunya. Es tracta de pisos o cases tutelades per ONGs.

Es pot arribar a donar el cas que no calgui que vagin a dormir ni a la presó ni als pisos i el control es faci a través de sistemes telemàtics.


Qui acorda el tercer grau?

El tercer grau l'acorda la junta de tractament de la presó. Després l'ha de validar o tirar enrere el Departament de Justícia. Si la Fiscalia no hi està d'acord, pot recórrer al jutge de vigilància penitenciària. Mentre resol, es manté el tercer grau.

Si l'avala el jutge de vigilància penitenciària i el fiscal torna a recórrer, és el tribunal sentenciador qui l'ha de resoldre.


Quan no es pot atorgar el tercer grau?

El tercer grau no es pot concedir als condemnats per delictes de sang o de terrorisme, entre d'altres, i tampoc en casos d'agressions sexuals a menors de 16 anys.


Quan es pot obtenir la llibertat condicional?

Per poder tenir la llibertat condicional cal haver complert dues terceres parts de la condemna i haver passat abans pel tercer grau.