La persona amb síndrome de Down pot millorar les seves capacitats
La persona amb síndrome de Down pot millorar les seves capacitats
CATALUNYA MIGDIA

Proven una molècula per millorar la funció cognitiva de persones amb síndrome de Down

El primer assaig de l'Institut Hospital del Mar ha provat la molècula, que imita un mecanisme del cervell, amb animals i persones que no tenen aquesta síndrome

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Purificació Barceló

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

L'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques comença el primer assaig amb persones amb síndrome de Down per millorar la seva funció cognitiva. Provaran una molècula que imita un mecanisme natural del cervell i que ha funcionat molt bé amb animals i persones no afectades per aquesta síndrome.

La nova molècula, desenvolupada per una farmacèutica francesa, actua sobre un dels sistemes neuroreguladors més importants del cervell, el cannabinoide, per disminuir la seva hiperactivitat, característica de la síndrome de Down.

De moment, s'han fet assajos de seguretat en animals i persones no afectades i el compost ha demostrat una alta seguretat, com explica Rafael de la Torre, coordinador del projecte:

"Des d'un punt de vista clínic, és un fàrmac que és actiu en dosis extremament baixes. A més, els resultats són espectaculars. Fins i tot, des d'un punt de vista preclínic, han estat capaços d'establir que no existeix una dosi màxima tolerada o una dosi letal. Augmentant les dosis no han trobat efectes adversos."

Un fàrmac que es podria utilitzar en altres trastorns

L'equip d'investigadors, Joaquín Arribas, Rafael de la Torre, Ana Aldea i Albert Barba (Hospital del Mar)

L'estudi que es farà ara provarà el fàrmac en 45 persones amb síndrome de Down i els investigadors esperen poder demostrar, d'aquí aproximadament un mes, que és efectiu. A més, creuen que pot servir per a altres trastorns, com ara el TDAH.

"El mecanisme d'acció és innovador i es basa en una cosa en què per casualitat nosaltres vam ser protagonistes a l'hora de descriure la hiperactivitat del sistema cannabinoide aquí, al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona. Creiem que funcionarà en la síndrome de Down i en altres síndromes i patologies amb deteriorament cognitiu."

Si els resultats són positius, a la primavera començarà un estudi ampli per validar encara més l'eficàcia del fàrmac.

 

Anar al contingut