Primers casos a Espanya de la verola del mico?
La verola del mico podria haver arribat a Espanya (Public Health Image Library. Centers for Disease Control and Prevention)
CATALUNYA MIGDIA

Primers casos a Espanya de la verola del mico

El Ministeri de Sanitat confirma 7 casos de la malaltia i n'investiga 24 més de sospitosos

Paula Brujats / Mònica Mas / Elisa OmedesActualitzat

Totes les comunitats autònomes han rebut una alerta del Ministeri de Sanitat perquè prestin una atenció especial als malalts que tinguin símptomes compatibles amb la verola símica, una malaltia endèmica a l'Àfrica central i occidental.

Fins ara, se n'han confirmat 7 casos a Madrid i n'hi ha 24 que s'estan investigant. Tots els pacients són homes, no han hagut de ser hospitalitzats i evolucionen bé. El Centre Nacional de Microbiologia s'encarrega de fer-ne el seguiment. Per ara, a Catalunya no s'ha detectat cap cas de verola del mico.

Ni tan contagiós ni tan greu com el SARS-CoV-2

La malaltia que provoca no és tan greu com la covid, i el virus tampoc té la mateixa capacitat de transmissió, però encara s'està a l'expectativa, diu el director del Centre d'Alertes Sanitàries, Fernando Simón:

"No és probable que acabi generant una transmissió important, però tampoc ho podem descartar."

La doctora Natàlia Rodríguez, del Servei de Salut Internacional de l'Hospital Clínic de Barcelona, corrobora les paraules de Simón:

"No és una cosa explosiva com el coronavirus, ni molt menys. Aquest virus no té aquesta capacitat de contagi, necessita contactes directes i durant una bona estona."

Fins ara, se n'han detectat alguns casos al Regne Unit i a Portugal. Les autoritats sanitàries creuen que tenen l'origen, com els possibles casos detectats a Madrid, en algun país de l'Àfrica, però encara s'està investigant.

El Regne Unit en detecta els primers casos a Europa

A més dels casos espanyols, dos països europeus més han corroborat que tenen pacients afectats per la verola símica. A Portugal n'hi ha 5 casos confirmats i 15 de sospitosos. Al Regne Unit, el primer país on es va detectar la presència d'aquest virus, n'hi ha 9 de confirmats. També se n'ha detectat un cas als Estats Units, a Massachusetts.

Primers casos a Espanya de la verola del mico?
Els primats són agents transmissors del virus (Unspash / Syet Ahmad)

Tots els malalts són homes del col·lectiu LGTBI. Tots són homes que poden haver contret el virus en les relacions sexuals amb altres homes. La doctora Natàlia Rodríguez diu que no es tracta d'estigmatitzar cap col·lectiu, sinó d'alertar de factors de risc.

"Com que no és un virus que tingui una transmissió gaire forta persona a persona, es creu que aquest col·lectiu pot estar més afectat perquè tenen contactes més estrets. No és una qüestió d'etiquetes, és una qüestió de factor de risc."

En aquest sentit, la doctora Susan Hopkins, assessora mèdica de l'Agència Seguretat Sanitària britànica, ha llançat dues alertes. La primera a la comunitat LGTBI:

"Demanem especialment als homes gais i bisexuals que estiguin al cas de qualsevol erupció o lesió inusual, i que si se'n troben cap, es posin en contacte amb un servei de salut sexual sense demora."

I la segona, al personal mèdic, perquè estiguin alerta si atenen persones amb erupcions cutànies sense un diagnòstic clar.

Què és la verola del mico?

Segons la informació de l'Organització Mundial de la Salut, és una malaltia provocada per un virus que els animals transmeten a les persones, el que es coneix com a zoonosi viral. És una malaltia rara, amb símptomes semblants als de la verola, erradicada al 1980, però no tan greus. Actualment, la verola del mico és una malaltia endèmica a l'Àfrica occidental i central.

Primers casos a Espanya de la verola del mico?
A Espanya s'investiguen els casos de Madrid (EFE / Ana Escobar)

 

El primer cop que es va detectar la malaltia en éssers humans va ser l'any 1970 en el que avui és la República Democràtica del Congo, abans el Zaire. L'any 2003 va sortir del continent africà i va arribar als Estats Units.

Transmissió, símptomes i tractament

La verola símica es transmet inicialment pel contacte directe amb la sang, els líquids corporals o les lesions dels animals infectats, especialment primats i rosegadors. Les persones malaltes també poden encomanar-ne d'altres si hi ha un contacte amb secrecions respiratòries o lesions cutànies, o a través d'objectes contaminats.

Primers casos a Espanya de la verola del mico?
Els rosegadors, com la rata de Gàmbia, són reservoris del virus i el poden transmetre (Viquipèdia)

El període d'incubació oscil·la entre 6 i 21 dies. Els primers dies, la malaltia provoca febre, mal de cap intens, inflamació dels ganglis limfàtics, dolor lumbar i muscular, i cansament. Tot seguit, apareix una erupció primària a la cara, que es va estenent per tot el cos, sobretot als palmells de les mans i les plantes dels peus. Primer són lesions planes que van evolucionant cap a butllofes plenes de líquid, pústules i crostes, que acaben caient.

Els casos detectats a Europa són de la variant més lleu, segons la doctora Rodríguez:

"Hi ha un tipus localitzat a l'Àfrica occidental, que és més lleu. Els casos de Londres són d'aquest tipus."

Els símptomes duren entre dues i tres setmanes, i els casos més greus es donen en les criatures de les zones endèmiques del continent africà. La taxa de letalitat és inferior al 10%. No hi ha cap tractament antiviral universal, només experimental, i hi ha una vacuna, però no per aplicar-la de manera massiva perquè té efectes secundaris.

 

Anar al contingut