Catalunya migdia

Petició de més de 40 anys de presó per a l'exprofessor de l'escola Vedruna acusat d'abusos sexuals

L'escrit d'acusació de la Fiscalia, al qual ha tingut accés Catalunya Ràdio, afirma que els fets més greus haurien passat quan era monitor a l'agrupament escolta Mas Guinardó
Maria Núria Revetlle
Escola Vedruna Gràcia

La Fiscalia demana més de 40 anys de presó i 20 més de llibertat vigilada, un cop completa la condemna, per a l'exprofessor de religió i informàtica de l'Escola Vedruna de Gràcia, a Barcelona. L'home està acusat d'haver abusat sexualment de diversos menors d'edat. L'escrit d'acusació, al qual ha tingut accés Catalunya Ràdio, remarca que els fets més greus haurien passat quan era monitor a l'agrupament escolta Mas Guinardó. La defensa del docent sosté que no ha comès cap delicte.

Quin és el relat dels fets que fa la Fiscalia?

Els fets es remunten als anys 2011, 2012 i 2013, quan l'home era monitor de l'agrupament escolta. La fiscal afirma que en diverses ocasions va abusar i va fer tocaments a tres menors de 13 i 14 anys que tenia al seu càrrec. Els abusos es produïen especialment quan feien sortides de cap de setmana i als campaments d'estiu.

A partir del 2013 el processat va començar a treballar a l'escola Vedruna de Gràcia i, segons la fiscal, com que era el professor d'informàtica, va aconseguir entrar als perfils personals dels seus alumnes a Google Drive, un servei gratuït d'emmagatzematge d'arxius de Google. Un cop a dins, l'home va transferir-se al seu ordinador i al seu telèfon mòbil fotografies de set alumnes menors d'edat despullats o semidespullats.

Entre aquests alumnes hi ha el que llavors era el cunyat del processat

Segons l'acusació pública, l'actuació del processat va anar més enllà. Observa la fiscal que li va fer tocaments al seu cunyat durant tres anys, quan la víctima tenia 14, 15 i 16 anys. Aprofitava que accedia al domicili familiar, perquè estava casat amb la germana del noi, i la confiança que li tenien.

També la Fiscalia veu delictiva l'actuació del professor amb la seva excunyada. L'acusa d'haver vulnerat la seva intimitat en haver accedit al seu ordinador per enviar-se al seu mòbil fotos íntimes de la noia.

Què diu la defensa?

L'escrit de la defensa, al qual també ha tingut accés Catalunya Ràdio, sosté que l'acusat no ha comès cap delicte. S'escuda en el fet que era molt jove, escassament 25 anys, i diu que tenia un considerable grau d'immaduresa quan era monitor de l'agrupació escolta.

A partir d'aquí remarca que va travar una relació d'excessiva confiança i proximitat, animant els nois i noies a fer-se fotos i a compartir-les amb ell. Una conducta, recull l'escrit, clarament reprovable i digna de la més enèrgica condemna des del punt de vista ètic, ja que era el seu monitor, però no de càstig penal. Segons la seva defensa, dues de les víctimes tenien comportaments problemàtics.

El processat va estar un mes en presó preventiva però des del febrer de l'any passat està en llibertat amb càrrecs. Ara, un cop els responsables civils subsidiaris presentin els seus escrits al jutjat i es determini la prova que s'admet, s'assenyalarà la data del judici.