Perill d'incendis per falta de pluja: "Estem bastant pitjor que un any normal"
Incendis com el de Calafell seran habituals si no plou aviat (Europa Press/Ramon Costa)
Catalunya migdia

Perill d'incendis per falta de pluja: "Estem bastant pitjor que un any normal"

Si no plou a la primavera, hi haurà més focs forestals com els dels últims dies a Calafell o la Selva del Camp

La situació de sequera generalitzada ja ha començat a tenir conseqüències. Els últims incendis forestals, que han arribat molt abans de l'estiu, en són una bona mostra.

Les plantes ja tenen set

La falta d'aigua que comporta restriccions a la població afecta de manera directa les plantes. Als boscos, diu Xavier Castro, cap de la secció d'Inspecció de la Direcció General d'Ecosistemes Forestals, hi ha una guerra per l'aigua. Si no plou prou, ha dit a Catalunya Ràdio, tindrem una primavera perillosa:

"Les pluges superficials poden arreglar algunes plantes que tenen arrelaments superficials, però les plantes d'arrelament profund estan patint molt. Si la pluviometria no s'arregla durant la primavera estarem pitjor del que ja estem."

Amb el sotabosc ressec i fins i tot amb els arbres en una situació delicada, els boscos tenen prou combustible per alimentar els incendis, sobretot en algunes zones del país:

"Tenim zones de la Catalunya Central, del litoral i el prelitoral central i també l'Empordà que estan molt malament. I quan dic malament vull dir més malament que un any normal."

A la primavera, les plantes no necessiten tanta aigua com a l'estiu, en què augmenta la radiació solar i les temperatures, però patiran si no tenim un abril normal i plujós.

El mapa de risc

Les condicions meteorològiques han millorat lleugerament respecte a les dels últims dies, però tot i així es manté un alt risc d'incendi a la meitat sud del país. Els Agents Rurals mantenen el nivell 2 del Pla Alfa a 12 comarques i el nivell 1 a 13 més.

Aquesta situació comporta la suspensió de determinades activitats i el reforçament dels controls i la vigilància que ja es fa tot l'any.

 

La pluja de febrer no ha arreglat la sequera

Segons les dades recollides pel Departament d'Acció Climàtica, el mes de febrer va tenir uns dies de molt de fred i va ser molt plujós al terç sud del país i en punts del prelitoral, el Prepirineu i Pirineu central. Fins i tot va nevar arran de mar. Però, en canvi, va ser un mes sec al Pirineu més occidental i en algun sector de l'altiplà central i l'Alt Empordà.

Van ser unes precipitacions benvingudes, però insuficients per pal·liar la sequera i omplir els embassaments.

Un clima erràtic

Les últimes dècades ha incrementat el nombre de dies en què el risc d'incendi és més alt. El clima mediterrani és imprevisible i els últims anys ha contribuït a la propagació del foc, que cada cop ha tingut més finestres d'oportunitat per fer mal, en paraules de Xavier Castro.

Perill d'incendis per falta de pluja: 'Estem bastant pitjor que un any normal'
Si no plou a l'abril, els boscos seran un polvorí (Pixabay/Antonio Cansino)

L'àrea mediterrània és, al costat de l'Àrtic, la zona més sensible a l'increment de la temperatura provocat pel canvi climàtic. A Catalunya, fa dècades que es manifesta.

La sequera és una de les conseqüències. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, en les últimes dècades la tendència és que cada vegada sigui més freqüent i que s'escurcin les estacions humides. En tot un any no han baixat les precipitacions respecte a fa 70 anys, però a l'estiu sí que s'ha constatat una clara disminució: ara plou un 35% menys que el 1950.

Perill d'incendis per falta de pluja: 'Estem bastant pitjor que un any normal'
El canvi climàtic ha fet avançar la floració dels fruiters (Pixabay/ramoncasadocancer)

A més, el ritme d'escalfament a Catalunya és superior en 0,2 ºC al global del planeta, i les onades de calor, les nits tropicals i els dies de calor extrema són més freqüents, mentre que baixen els episodis de fred.

La temperatura del mar en superfície també tendeix a augmentar i creix el nivell del mar. La floració i la maduració dels fruits de moltes espècies vegetals s'han avançat més d'una setmana i també algunes aus migratòries arriben abans.

 

ARXIVAT A:
SequeraIncendisCrisi climàtica
Anar al contingut