Per què tan pocs estudiants de medicina volen ser metges de capçalera?
L'atenció primària no és prou atractiva per als estudiants de medicina (Pixabay)
Catalunya migdia

Per què tan pocs estudiants de medicina volen ser metges de capçalera?

El poc prestigi de l'especialitat d'atenció primària i la sobrecàrrega de feina que comporta la fa poc atractiva per als estudiants de medicina

Mònica Mas / Núria Peraire / Elisa Omedes

Metges de Catalunya denuncia que la falta de facultatius a l'assistència primària és preocupant i serà més greu a curt termini. En els últims 15 anys s'han perdut 600 places d'aquesta especialitat i es calcula que entre aquest any i el 2026 es jubilaran més de 900 facultatius que s'hi dediquen i no hi ha prou metges joves interessants en l'atenció primària per rellevar-los.

A la falta d'interès dels metges joves s'uneix l'augment i l'envelliment de la població, que tensen encara més la situació. El Ministeri de Sanitat, en el seu informe sobre necessitats futures de professionals mèdics, alerta que l'especialitat de metge de família és la que tindrà un dèficit més important en els pròxims anys.

Falten metges mentre creixen els pacients

Fins ara, només s'han ocupat la meitat de les places que s'oferien, una situació que es repeteix cada anys, però que al final s'acaba redreçant, segons el vicepresident del Col·legi de Metges de Barcelona i metge de família, Jaume Sellarès.

"Les unitats docents de medicina de família es posen molt nervioses perquè veuen que van quedant moltes places lliures, però el cert és que finalment s'acaben ocupant la immensa majoria. Això ha passat així sempre des dels últims 10 o 12 anys."

Tot i això, encara que l'especialitat de medicina de família i comunitària és la que ofereix més places MIR, no és la més desitjada pels estudiants, tenint en compte l'alt nombre de vacants.

Hi ha molts factors que expliquen aquesta falta d'interès.

Una sobrecàrrega de feina

Els metges de capçalera acostumen a tenir jornades laborals maratonianes, amb unes 40 visites programades al dia. Sovint han d'allargar la jornada i doblar torns. Una part de les hores les han de destinar a la burocràcia i no els queda prou temps per dedicar als seus pacients una assistència de qualitat.

Aquests són el principals motius de la falta d'interès dels estudiants de medicina per dedicar-se a aquesta especialitat, segons la secretària d'Atenció Primària del sindicat Metges de Catalunya, Lourdes Franco.

"Hi ha una sobrecàrrega molt, molt intensa. La qualitat de la feina és molt penosa. Les retribucions són baixes i, a més, la nostra especialitat està absolutament desprestigiada, tant per part del sistema com de la població."

Tot això per un sou que consideren insuficient, més baix que en altres comunitats autònomes. A Catalunya, el sou mitjà d'un metge d'atenció primària és d'uns 48.000 euros bruts anuals, segons el sindicat mèdic, als quals cal afegir uns incentius econòmics d'entre 5.000 i 9.000 euros que va prometre el Departament de Salut als alumnes que optessin per aquesta especialitat.

Poques opcions de promoció

Des del Col·legi de Metges també s'apunta que és molt més difícil créixer professionalment i laboralment en un centre d'atenció primària que en un hospital.

"Als hospitals hi ha més opcions. Els metges poden ser primer residents, després adjunts, caps clínics, caps de servei, directors mèdics. És a dir, que tenen una progressió professional més àmplia."

A l'atenció primària, en canvi, es treballa en equips més petits, amb una possibilitat de progressió més reduïda.

Per què tan pocs estudiants de medicina volen ser metges de capçalera?
Els sindicats denuncien jornades draconianes a l'atenció primària (ACN / Laura Fígols)

L'enfocament de la docència és un altre dels factors que desincentiven els estudiants a triar la medicina familiar i comunitària. A la Universitat, segons Jaume Sellarès, no s'explica prou bé en què consisteix aquesta especialitat, i això, afegeix, reclama un canvi en els currículums de les facultats de medicina.

"Cal que ens assimilem a la resta d'Europa en la universitat i que incorporem la medicina de família com un cos de coneixement dins de la facultat.

Això vol dir tenir professors, departaments, catedràtics, que expliquin als alumnes de medicina l'especialitat i l'òptica de la medicina des de l'atenció primària. Això capgiraria de ben segur l'elecció dels estudiants."

Pel vicepresident del Col·legi de Metges, en els sis anys de carrera, els estudiants tenen una visió molt àmplia i seductora dels hospitals, però en canvi no tenen experiència en el dia a dia de l'atenció primària, molt menys espectacular, diu, que els robots i la tecnologia de les ucis dels grans centres hospitalaris.
 

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut