Medicació contra la pòlio a Kandahar, a l'Afganistan
Vacunació oral contra la poliomelitis (EFE / Muhammad Sadiq)
Catalunya migdia

Per què Londres fa una crida a vacunar els nens contra la pòlio?

El risc de contagi és baix però pot ser un problema per a les persones no vacunades

Actualitzat

Londres fa una crida als nens perquè es vacunin de la poliomelitis, ja que hi ha risc que el virus torni a circular.

Es tracta d'un virus atenuat, per tant, el risc de transmissió és molt baix, però pot ser un problema en persones no vacunades.

Els països occidentals estan lliures de pòlio però els experts asseguren que el cas anglès ens ha de servir per recordar que els virus poden tornar si es troben amb poblacions no vacunades.

Què ha passat a Londres?

L'Agència de Seguretat Sanitària del Regne Unit ha fet una crida als nens i nenes de Londres que tenen entre 1 i 9 anys perquè es posin una dosi de reforç de la vacuna contra la poliomelitis o que es vacunin si no ho estan.

El motiu de la crida a la vacunació és que a les aigües residuals d'alguns barris de Londres s'hi ha detectat el virus atenuat de la pòlio, cosa que indica, segons l'Agència, que hi ha certa transmissió del virus tot i que no s'ha confirmat cap cas de contagi.

Grans i petits s'han mullat amb l'aigua de les fonts d'un carrer de Londres
El virus atenuat de la pòlio s'ha trobat  a les aigües residuals d'alguns barris de Londres (Reuters/Henry Nicholls)

Precisament, el virus s'ha detectat en els barris que tenen uns nivells de vacunació de la població més baixos, segons la mateixa Agència. El cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital de Can Ruti, Roger Paredes, explica que de tant en tant és habitual detectar el virus atenuat.

"Ocasionalment es fan controls de les aigües i s'ha vist alguna detecció a Anglaterra, se'n veien una o dues o tres a l'any màxim i després no continuava. En els darrers mesos es veu que en algunes zones de Londres hi ha un augment de la detecció del virus, el que fa sospitar que s'estigui produint una transmissió del virus de la pòlio de la vacuna viva que segurament ha estat important i que sobretot s'està transmetent en població no vacunada."

La vacunació farà que s'evitin els efectes paralitzants que provoca la malaltia i que es redueixi el risc de transmissió, segons les autoritats sanitàries britàniques. Recorden que altres països ja administren una dosi de reforç de la vacuna de la poliomelitis.

D'on ve el virus que s'ha trobat?

El virus que s'ha trobat a les aigües residuals de Londres és el virus atenuat que es fa servir per una de les vacunes contra la pòlio.

Un infant rep una vacuna oral contra la polio a Nigèria
El virus que s'ha detectat és la versió atenuada que conté la vacuna oral que es posa en països africans i asiàtics (Christopher Herwig/Unicef)(Christopher Herwig/Unicef)

Es tracta d'una vacuna oral que es posa en països d'Àfrica i Àsia. Les persones que han rebut aquesta vacuna deixen anar el virus atenuat a l'excretar, segons explica el pediatre de la Unitat de Patologia Infecciosa de la Vall d'Hebron Toni Soriano.

"Al Regne Unit s'ha detectat el virus de la pòlio en aigües residuals, un virus derivat de la vacunació. El més probable és que hagi estat algú de fora del Regne Unit que hagi rebut la vacuna de la pòlio oral i hagi excretat el virus a les aigües residuals i s'ha trobat en aquest moment en aquestes aigües."

Per tant, no hi ha constància que s'hagi trobat el virus salvatge de la poliomelitis. El virus salvatge de la poliomelitis va ser erradicat a la majoria de països, com Espanya i el Regne Unit. El doctor Soriano explica que només s'ha notificat de manera aïllada en alguns països com l'Afganistan, el Pakistan i Nigèria.

"Als països occidentals estan lliures de pòlio, només hi ha notificacions aïllades en alguns països com l'Afganistan, el Pakistan i Nigèria, del virus de la poliomelitis 1 salvatge. I als països occidentals el virus no circula lliurement perquè hi ha una cobertura vacunal molt elevada des de fa anys i això ha erradicat el virus a la majoria de països del món."

El risc per als no vacunats

Les persones vacunades estan protegides davant aquest virus atenuat que s'ha detectat a les aigües residuals de Londres. A més, el doctor Soriano remarca que el risc de contagi amb el virus atenuat és molt baix, però alerta dels perills si el virus comencés a circular entre persones no vacunades.

"Si les cobertures vacunals no són bones, amb la pandèmia de la covid s'ha vist que hi ha hagut un descens de la cobertura vacunal en general de la població infantil el virus podria començar a circular i en algun moment mutar i ser més agressiu. No obstant ara mateix aquest risc és molt baix i hem d'estar tranquils."

A Catalunya les cobertures vacunals són més altes que al Regne Unit, segons el doctor Soriano.

"Tenim cobertures molt elevades pròximes al 100%, el risc al nostre entorn és nul però la cobertura d'altres països pot ser més baixa, com als Estats Units i el Regne unit, on encara és més baixa amb la pandèmia perquè no s'han fet les visites rutinàries de control i això podria explicar la indicació de l'Agència de Salut Pública del Regne Unit de completar la vacunació enfront de la pòlio a la població infantil susceptible."

Tot i el risc baix de contagi, el cas anglès ha de servir d'exemple dels riscos de relaxar-nos amb les vacunacions, segons el doctor Paredes.

"En els darrers anys hi ha una tendència antivacunes i això ens ha de servir com a recordatori que tenim algunes malalties infeccioses que en el passat han estat molt importants i que poden tornar a venir si no ens vacunem."

Un exemple que es poden produir nous contagis és el cas que es va conèixer als Estats Units al juliol. Es va produir un contagi de poliomelitis en una persona no vacunada que havia estat en contacte amb una persona que va excretar el virus atenuat.

Com és la vacunació de la poliomelitis?

A Catalunya els nens i nenes reben la vacuna de la pòlio durant el primer any de vida (als 2, als 4 i als 11 mesos) i després un recordatori quan tenen sis anys.

La vacuna que es posa és una vacuna intramuscular que té el virus inactiu. Es posa des de l'any 2004, perquè abans es posava la vacuna que s'administrava per via oral i que sí tenia el virus atenuat, la mateixa que es posa encara a l'Àfrica i l'Àsia i que fa possible que els vacunats excretin el virus atenuat.

Anar al contingut