I enmig de les turbulències, el bitcoin despunta
Catalunya migdia

Per què es dispara el bitcoin enmig de les turbulències financeres?

La cotització de la criptomoneda ha crescut i el seu valor supera els 26.000 dòlars per unitat

Actualitzat

El divendres 10 de març, el dia de la fallida del Silicon Valley Bank, el bitcoin va caure fins a situar-se en poc més de 20.000 dòlars. L'endemà, però, va començar a remuntar. Des d'aleshores, ha pujat gairbé un 40%. Cada bitcoin es canvia per més de 28.000 dòlars, un preu al qual no arribava des del juny de l'any passat.

El bitcoin ha pujat un 40% des de divendres passat
El bitcoin ha pujat un 40% des de divendres passat (Investing.com)

Aquests dies la criptomoneda s'ha comportat com un valor refugi tot i que segons Albert Salvany, consultor blockchain i web3 de PriorityGate, encara no se la pugi considerar com a tal.

"El diner ha de posar-se en algun lloc i, quan hi ha aquestes situacions de crisi, sempre busca algun actiu refugi. Sembla que bitcoin estaria fent aquest paper perquè tots els problemes vénen derivats de ls polítiques dels bancs centrals i el bitcoin no està controlat per un banc central".

Dins de les criptomonedes, el bitcoin té un valor més positiu que la resta i per això ha pujat. Salvany alerta que les criptomonedes tenen "un risc molt alt" i que es tracta d'inversions "a molt llarg termini". Segons aquest consultor, depèn que es produeixi un canvi de sistema monetari cap a divises virtuals perquè el bitcoin tingui molt més valor que en l'actualitat.

I enmig de les turbulències, el bitcoin despunta
El bitcoin acumula pujades malgrat la tempesta en altres mercats (Roger Brown/Pexels)

Pablo Agnese, professor de la Facultat de Ciències Econòmiques i Socials de la UIC, coincideix amb la diagnosi i afegeix que ara hi ha més coneixement de les criptomonedes i la seva tecnologia.

"Ja comença a ser una forma de diversificació més perquè la gent comença a entendre una mica més el que és el blockchain, la tecnologia que hi ha al darrera, i comença a veure que es poden plantejar projectes damunt aquesta tecnologia".

A més, hi suma la reacció dels inversors cap al sistema tradicional en què la banca, segons aquest professor, té "l'unic incentiu de finançar la despesa pública". En aquest context, agafen més protagonisme valors refugi com les criptodivises o l'or, si bé aquest últim està "més limitat i més fiscalitzat". En canvi, "el blockchain és una caixa de sorpreses", afegeix Agnese.

Tot i això, els dos experts consultats adverteixen de la volatilitat i del risc d'invertir en bitcoins per als petits inversors.

 

ARXIVAT A:
Bitcoin
Anar al contingut