Per què a Escandinàvia no ha afectat tant la Covid-19?
Els països escandinaus han gestionat millor la pandèmia, tant a la primera onada com a la segona, amb l'excepció de Suècia
Per què a Escandinàvia no ha afectat tant la Covid-19?
Catalunya migdia

Per què a Escandinàvia no ha afectat tant la Covid-19?

Els països escandinaus han gestionat millor la pandèmia, tant a la primera onada com a la segona, amb l'excepció de Suècia

Mireia Sala
TEMA:
Covid-19
Noruega
Noruega

Hi ha diferents factors que expliquen la més baixa incidència dels països del nord d'Europa respecte a la resta del continent. Factors culturals, sobretot, i d'estructura de la població.

Suècia

Només Suècia ha trencat l'estadística dels països escandinaus, ja que ha tingut més casos que la mitjana europea, però amb menys morts. A dia d'avui, Suècia registra 669 casos per 100.000 habitants en els últims 14 dies, i 4,5 morts cada 100.000 habitants en el mateix període. És una mortalitat més baixa que la de molts països europeu, com Alemanya, que en registra 5,1.

Interior del metro d'Estocolm
Interior del metro d'Estocolm (Unsplash)

Les autoritats sanitàries sueques van optar per deixar que la població es contagiés i s'immunitzés. Van protegir la gent gran, prohibint les visites a les residències, però no van aplicar cap altra mesura, per no perjudicar l'economia. A l'estiu, quan la incidència del virus va ser baixa a Europa, van tenir molts casos.

En la segona onada, s'han començat a prendre algunes mesures, com ara fer l'ensenyament secundari a distància. Però, tot i això, l'epidemiòleg en cap de Suècia, Anders Tegnell, no recomana encara l'ús de la mascareta. En aquest país, es vol controlar la pandèmia no amb obligacions sinó amb recomanacions perquè la població acostuma a fer-ne cas. Mariel Juhlin és una economista d'Estocolm que coneix bé la societat catalana i remarca una diferència important entre els dos països.

"El factor potser més important és que ens fiem de les autoritats. Si una autoritat diu que ens hem de comportar d'una manera determinada, la gent ho fa. Aquí no tenim multes."

La vida social als països nòrdics es fa a casa i amb grups reduïts, no tenen el costum de fer vida al carrer o al bar.

"Els suecs tenen molta distància física entre ells, aquí hi ha molta gent que viu sola, i no tenim el costum d'anar al bar a fer un cafè. La vida social es fa a casa."

Dinamarca

La xifra d'afectats per la Covid a Dinamarca és de 305 casos per cada 100.000 habitants, una xifra semblant a la d'Espanya, però, en canvi, la mortalitat és d'1,4 morts per 100.000 habitants els últims 14 dies, quan a Espanya és del 8.

Casos de Covid als països escandinaus per cada 100.000 habitants a 14 dies
Casos de Covid als països escandinaus per cada 100.000 habitants a 14 dies (BIOCOM)

A l'inici de la pandèmia, va ser un dels primers països que va tancar fronteres i va confinar la població. La mascareta només és obligatòria al transport públic, a les residències, les botigues i en alguns casos, als centres educatius.

La distància interpersonal de metre i mig ja estava integrada a la cultura de tots els països nòrdics, i quan se saluden, no hi ha abraçades ni petons. Mark Friis, antropòleg, sociòleg i politòleg danès, que va viure a Barcelona uns anys, explica que a Escandinàvia els petons només es fan amb la parella i va quedar sorprès de la forma de saludar-nos aquí.

"Els petons és una cosa que em va costar gestionar perquè no formen part de la meva cultura."

A més, l'esperança de vida als països mediterranis és més alta i això també pot influir en els índexs de mortalitat, segons Mark Frïis.

"A Espanya i a Catalunya, l'esperança de vida és molt més llarga que a Dinamarca. Hi ha més vells i els vells són més vells. El vincle entre la gent gran i les famílies, a Catalunya, a Espanya i també a Itàlia, és molt més fort que a l'Europa del nord. És a dir, hi ha més contacte amb la gent gran, molt més, i hi ha més contacte amb famílies més grans també."

Noruega

Noruega té 122 casos per 100.000 habitants i una incidència de mortalitat d'1 per 100.000 habitants els últims 14 dies.

Nombre de morts per Covid als països escandinaus per cada 100.000 habitants
Nombre de morts per Covid als països escandinaus per cada 100.000 habitants (BIOCOM)

De seguida van tancar la frontera i encara hi ha controls fronterers. No hi ha hagut confinament pròpiament dit, però les autoritats han recomanat no sortir de casa, evitar el contacte amb la gent i no viatjar si no és necessari. Aquest és el sacrifici més gran que ha fet la població danesa, segons Josep Sala i Cullell, un professor de secundària que viu a Noruega des de fa quinze anys:

"El sacrifici que hem fet aquí al nord és no poder viatjar a l'estranger. Es pot viatjar per emergència, però això t'obliga a fer una quarantena quan tornes. Aquest estiu ningú ha fet turisme a l'estranger i aquest Nadal tothom es quedarà a casa. Això, en un país amb les temperatures que tenim i les hores de sol que tenim, és complicat, però és el sacrifici que ha fet la població per tenir una vida més o menys normal".

Finlàndia

A Finlàndia, la incidència és de 108 i la mortalitat de 0,6.

Hi ha restriccions horàries i d'aforament als restaurants. Es recomana la mascareta en el transport públic. Són recomanacions del govern, però no són legalment obligatòries. També hi ha controls fronterers i la majoria de la població s'ha descarregat l'aplicació anti-Covid per a mòbils.

Per César Calvar, que viu a la capital finlandesa des de fa dos anys, la baixa densitat de la població a Escandinàvia també explica la menor incidència de la Covid.

"Perquè uns en feu una idea, a Barcelona hi ha unes 16.000 persones per quilòmetre quadrat, mentre que a Hèlsinki n'hi ha 3.000. No hi ha les aglomeracions de gent a què estem acostumats a les grans ciutats del sud i del centre d'Europa."

Grades en un equipament esportiu de Hèlsinki
Grades en un equipament esportiu de Hèlsinki (Unsplash)

Els països del nord d'Europa estan més digitalitzats i de seguida el teletreball es va generalitzar. En el cas de Finlàndia, es poden fer fàcilment tots els tràmits burocràtics des de casa i els sectors afectats econòmicament de seguida han rebut ajuda.

"Quan a la primavera van tancar els bars i van enviar alguns treballadors al carrer, tothom va poder gestionar, a través del seu ordinador, tota mena d'ajudes, tota mena de prestacions per desocupació temporal, el que serien els ERTO a Espanya. I es va fer molt ràpid. Poques setmanes després tothom estava cobrant."

A Finlàndia, és possible treure's el passaport, renovar el DNI o fer qualsevol tràmit amb l'administració, a través d'internet.

ARXIVAT A:
Covid-19 Confinament Coronavirus
Anar al contingut