Pedro Sánchez durant l'entrevista a RNE (Foto: PSOE)
Pedro Sánchez durant l'entrevista a RNE (Foto: PSOE)
Catalunya migdia

Pedro Sánchez es contradiu a ell mateix quan diu que és el govern qui controla la Fiscalia

L'hemeroteca ha jugat una mala passada al president del govern espanyol en funcions. Sánchez ha afirmat que la Fiscalia depèn de l'executiu quan, ara fa un any, tant ell com els seus ministres defensaven a ultrança la independència judicial

Judit Perpinyà/Carla PedretActualitzat

Pedro Sánchez ha afirmat que la Fiscalia depèn del govern espanyol. El #fetsOfakes, l'espai de verificació del "Catalunya migdia", ha anat a l'hemeroteca per constatar que les declaracions del president en funcions contradiuen les que va fer, ara fa un any, en plena negociació dels pressupostos.

En el debat electoral de dilluns passat, el candidat socialista va prometre que portaria Carles Puigdemont a l'estat espanyol perquè donés explicacions davant la justícia. En una entrevista a Ràdio Nacional, Pedro Sánchez ha donat més detalls sobre com pensava complir aquest compromís.

SÁNCHEZ: No només el juez Llarena, com a jutge instructor, sinó també la Fiscalia General de l'Estat van demanar al jutge instructor l'activació de l'euroordre després de conèixer la sentència del Tribunal Suprem. Estem esperant a veure quina és exactament la decisió final de la justícia belga, però en tot cas aquest és el plantejament que estem fent.

PERIODISTA: Però això ho està fent l'Estat, ho està fent la justícia...

SÁNCHEZ: És que la Fiscalia de qui depèn? De qui depèn?

PERIODISTA: Sí, sí... Depèn del govern.

SÁNCHEZ: Doncs ja està.

Aquestes declaracions contradiuen les de la tardor passada. Quan es negociaven els pressupostos espanyols i ERC condicionava el seu vot al fet que la Fiscalia canviés de criteri sobre els polítics independentistes empresonats, tant Pedro Sánchez com molts dels seus ministres asseguraven rotundament que la Fiscalia era independent i que el govern no li podia donar instruccions.

En una entrevista a la Cadena SER el 3 de setembre del 2018, Pedro Sánchez remarcava que l'executiu havia de respectar la independència de la Fiscalia, reconeguda a la Constitució:

"El govern respectarà la legalitat. I la legalitat significa respectar l'autonomia del poder judicial i de la Fiscalia General de l'Estat. El govern és clar: l'autonomia de la Fiscalia General de l'Estat està reconeguda a la Constitució."

L'endemà, el 4 de setembre del 2018, el ministre de Foment i dirigent de PSOE, José Luis Ábalos, també en parlava en una roda de premsa:

"La Fiscalia ha d'estar per allò que ha d'estar i, per descomptat, no a disposició del govern. En aquest cas, el govern no pot dirigir-se a la Fiscalia per influir, i haurien d'agrair-ho, perquè això seria actuar arbitràriament."

Un mes després, l'11 d'octubre del 2018, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la ministra portaveu, Isabel Celáa, tornava a insistir en el màxim respecte de l'executiu a la separació de poders.

"Aquest és un estat de dret i la columna vertebral d'un estat de dret és la separació de poders. Per tant, el poder judicial és un poder independent, la Fiscalia és independent i no s'han de barrejar ni per a Catalunya, ni per a cap altre indret. Les solucions polítiques i judicials no han de creuar-se mai."

I pocs dies després era la ministra de Justícia, Dolores Delgado, la que s'hi afegia i tornava a defensar la llibertat dels fiscals.

"Autonomia absoluta de la Fiscalia i independència del poder judicial; així de clar, així de rotund i així d'específic. El govern no dona instruccions a la Fiscalia."

De qui depèn el ministeri fiscal?

Les declaracions del president en funcions van més enllà d'un canvi de parer. La web del ministeri fiscal explica el reglament d'aquest òrgan i diu textualment:

"El ministeri fiscal és un òrgan de rellevància constitucional i amb personalitat jurídica pròpia integrat amb autonomia funcional al poder judicial."

Tal com detalla l'article 124 de la Constitució, el govern espanyol proposa el fiscal general de l'Estat, que serà nomenat pel rei, un cop escoltat el parer del Consell General del Poder Judicial. Aquí acabarien les atribucions de l'executiu.

Anar al contingut