Parir amb Covid
L'experiència de la primera mare infectada amb el coronavirus que va parir a l'Hospital Parc Taulí de Sabadell
Parir amb Covid
Parir amb Covid: l'experiència de la primera mare infectada al Parc Taulí
Catalunya migdia

Parir amb Covid

L'experiència de la primera mare infectada amb el coronavirus que va parir a l'Hospital Parc Taulí de Sabadell

Miquel Jarque, Elisa OmedesActualitzat
TEMA:
Covid-19

Fa un any, tots els hospitals del país s'havien reconvertit per atendre, de manera pràcticament en exclusiva, els malalts de la primera onada de la Covid que els arribaven. Una de les poques especialitats que es van mantenir va ser la maternoinfantil: la pandèmia no va frenar l'arribada de criatures al món.

I van començar a arribar també dones positives de coronavirus que havien portat l'embaràs a terme. Segons dades del Departament de Salut, des del començament de la pandèmia fins ara, hi ha hagut 1.518 dones amb Covid que han parit en algun hospital català. Però com van ser aquells primers parts? Coincidint amb el Dia Internacional de la Llevadora, hem volgut saber com van viure el naixement de la seva filla els primers pares positius atesos a l'Hospital Parc Taulí, de Sabadell.

Un oasi de vida enmig de tantes morts

La Maria va néixer el 2 d'abril del 2020. És la segona filla de Gemma Barrera i Carles Cordón, alcalde de Cerdanyola del Vallès. Res d'extraordinari si no fos que tant la mare com el pare tenien Covid. Era el primer cop que l'hospital es trobava amb una partera positiva. La Gemma ho va saber només cinc hores abans del part:

"Sí, sí, aquella nit a les 9 em van trucar i em van dir que havia donat positiu."

I tres hores després va trencar aigües.

"En el moment de trencar aigües em vaig posar a tremolar, no sabia què fer. De tot el que em venia a sobre no podia parar de tremolar."

En Carles va prendre la iniciativa i va cridar una ambulància. No el deixaven acompanyar la Gemma a l'hospital i, a més, ell també estava infectat i s'havia de fer càrrec de la filla gran. Ara tota la família està bé, però en aquell moment la mare es va haver d'enfrontar a un part, que sempre genera por i il·lusió a parts iguals, tota sola i tremolant.

Així va arribar a l'Hospital Parc Taulí, que vivia una situació inèdita, segons explica Gemma Cazorla, una de les llevadores que va assistir al naixement de la Maria.

"El 30 de març hi havia a l'hospital 680 pacients Covid. Tot el centre era Covid. Però a la tercera planta hi havia l'excepció: li dèiem l'oasi o l'arca de Noè, perquè la teníem totalment tancada i només hi teníem mares i nens."

Un refugi on aixoplugar-se de la dura circumstància que vivia el país: aquella setmana van morir a Catalunya 2.648 persones a causa de la Covid.

Parir de pressa i sola

Les llevadores del Parc Taulí atenen la Gemma només arribar a l'hospital. Els protocols estan establerts, però encara no s'han aplicat mai. El personal que assisteix els parts ha de sortir de la seva zona de confort: es pareix en un quiròfan i no en una sala de parts.

Parir amb Covid: l'experiència de la primera mare infectada al Parc Taulí
La Gemma i la Maria, mare i filla, poc després del part (Carles Cordón)

En aquell moment, es posa a prova tot el que s'havia decidit dies abans i això, segons Gemma López, una altra de les llevadores que va assistir al part, provoca una certa intranquil·litat:

"Com es viu? Amb nervis, perquè és la primera que t'hi trobes."

A la mare, els nervis li fan demanar disculpes contínuament, com si se sentís culpable d'estar malalta:

"Jo tota l'estona anava dient 'ho sento, ho sento', perquè havien de venir després a netejar tot el que jo trepitjava. Només recordo això de demanar disculpes contínuament i també la preocupació perquè la nena sortís bé, que estigués sana."

Les llevadores van intentar transmetre-li calma, explicant-li que era ella la que estava de part. La situació no ajudava, però. La Gemma va haver de viure aquell moment tan important sola i una mica a corre-cuita, explica la llevadora:

"Un part natural era impensable, aquell part s'havia d'estimular, havia d'avançar ràpidament. I, un cop neix la nena, els protocols ens deien que s'havia de netejar de seguida i separar-la dos metres de la mare, no la podia tenir a sobre."

La mare va haver de viure un part desangelat i, a sobre, els protocols també impedien l'alletament matern, tal com volia la Gemma.

Mesures més relaxades després d'un any

Després d'aquelles experiències primerenques, amb la pandèmia que ja té més d'un any d'història, els protocols han canviat. Ja hi pot haver una persona acompanyant la mare en el moment del part, encara que tots dos siguin positives, es fa pell amb pell i lactància materna, i no se separen mare i fill.

Parir amb Covid: l'experiència de la primera mare infectada al Parc Taulí
La Maria, la primera nena nascuda al Parc Taulí de mare infectada per Covid (Carles Cordón)

La importància de les llevadores

En aquest temps de pandèmia s'ha tornat a posar en valor el paper de les llevadores per garantir parts segurs i càlids. El 5 de maig de cada any es commemora el Dia Internacional de la Llevadora, una efemèride instituïda per l'ONU per reconèixer el valor d'aquestes professionals. La funció d'una llevadora és controlar l'embaràs de la dona gestant, ajudar en el part per minimitzar-ne els riscos, i assistir tant la mare com el nadó en els dies posteriors.

La figura de la llevadora és fonamental per portar un embaràs a bon port. Segons xifres de l'ONU, cada dia moren 830 dones per complicacions en l'embaràs i el part, més de 300.000 cada any. Pràcticament totes aquestes morts són en països pobres. La mortalitat de les criatures encara és molt superior. Uns 2,5 milions de nounats moren cada any en el primer mes de vida a causa d'una mala atenció durant el part i els dies posteriors.

Totes aquestes morts es podrien evitar amb l'accés als serveis d'una llevadora. Segons els càlculs de la Confederació Internacional de Llevadores, farien falta prop d'un milió d'aquestes professionals a tot el món. En aquest sentit, en el seu informe anual, l'entitat reclama als governs mundials que inverteixin en formació per assegurar que totes les dones puguin tenir l'assistència d'una llevadora durant l'embaràs, el part i el postpart.

ARXIVAT A:
Covid-19Salut

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut