Noi davant d'una nevera
El que més es ven quan fa calor són neveres (Pixabay)
Catalunya nit

Onada de calor: es venen més neveres que aires condicionats

La gent, més preocupada per la butxaca que la calor, se les empesca com pot per sobreviure a les altes temperatures

RedaccióActualitzat

Els termòmetres freguen els 40 graus. L'onada de calor arriba al màxim amb temperatures de 36 a 40 graus a l'interior, i de 30 a 34 graus a la costa. La calor intensa es mantindrà com a mínim fins dilluns, 18 de juliol, i amb pocs núvols.

Aquest episodi és la tercera onada de calor des del mes de maig. Però, a diferència de les anteriors, aquesta vegada serà excepcionalment llarga, sense pluges i amb temperatures molt altes, tant de dia com de nit.

Les famílies bullen per la calor a les aules: el hashtag #SensCouenelsFills s'escampa
Els termòmetres s'acostaran als 40 graus (Pixabay / Gerd Altmann)

En un estiu marcat per l'augment del preu de l'energia, la gent se les empesca com pot per sobreviure a les altes temperatures. Hi ha persones a qui els preocupa més la butxaca que la calor i per això prefereixen obrir finestres que engegar l'aire condicionat.

Encara que l'onada de calor fa que s'estiguin venent més aires condicionats, no s'arriba als nivells d'anteriors onades de calor, com la del 2003, per l'alt preu de l'electricitat.

Una de les propostes de Brussel·les és posar els aires condicionats a 25 graus
Les vendes d'aires condicionats s'han frenat i no arriben als nivells d'anteriors onades de calor, com la del 2003 (Pexels)

Segons Joan Carles Calbet, president de l'Associació de Comerciants d'Electrodomèstics (ACE), l'aire condicionat no gasta tant com molts pensen:

"Hi ha la sensació que l'aire condicionat és un aparell que consumeix molta energia, però l'aire condicionat funciona una estona, unes hores. En canvi, hi ha altres aparells, com una nevera, que funciona 24 hores 7 dies a la setmana i aquesta sí que consumeix."

Segons l'ACE, amb aquesta calor els clients prefereixen canviar-se la nevera que no pas instal·lar-se un aire condicionat o comprar-se un ventilador:

"En aquests moments es venen moltes neveres, perquè les neveres amb aquesta calorada no rendeixen el que han de rendir i no refreden. Molta gent té la sensació que la nevera no li funciona i l'acaba canviant."

nevera
La gent prefereix canviar-se la nevera que instal·lar-se l'aire condicionat per estalviar en la factura de la llum

Calbet apunta que la nevera és un aparell que s'endú al voltant d'una quarta part de la despesa de la factura de la llum, sobretot les que són més antigues i en dies de molta calor.

"La nevera ha de mantenir el fred i quan fa aquesta calor li costa molt més. Les neveres més antigues són menys eficients i consumeixen molt més. Una nevera actual consumeix una quinzena part que una de fa vint anys."

L'aire condicionat, a 26 graus per estalviar

L'Institut Català d'Energia (ICAEN) recomana no posar l'aire condicionat per sota dels 26 graus, malgrat l'onada de calor. L'organisme recorda que cada grau de menys comporta un encariment molt alt de la factura.

tres aparells d'aire condicionat
Els experts recomanen no posar l'aire condicionat per sota dels 26 graus per estalviar en la factura (Pixabay)

Ainhoa Mata, cap de la Unitat d'Edificis de l'ICAEN, n'explica els motius:

"Com més baixa és la temperatura més diferència hi ha amb l'exterior i, per tant, gastem més. Recomanem posar l'aire a 26 graus, cada grau menys representa un increment d'entre un 7% i un 10%."

A Catalunya, els edificis públics estan a 25 graus, la temperatura que la Unió Europea s'està plantejant establir com a norma per reduir el consum energètic.

Amb aire condicionat o sense, l'opció més econòmica per mantenir la casa fresca és tenir les persianes baixades durant el dia per evitar que entri l'excés de radiació solar. Al vespre, quan hi ha menys sol, es pot aprofitar per refrescar amb corrent d'aire mitjançant la ventilació creuada.

 
Endollar un ventilador, un gest que molts no poden fer pel cost de la factura de la llum
El ventilador és un aparell que es compra per impuls els dies de més calor, com aquests (Pexels)

Si no n'hi ha prou, sempre es pot recórrer als ventiladors. El ritme de venda és bo, però encara n'hi ha en estoc, mentre que altres anys s'esgotaven. L'alt preu de l'electricitat fa que les vendes no pugin tant com seria esperable. Segons l'ACE, aquest electrodomèstic es compra per impuls:

"Quan fa aquesta calor i la gent no pot dormir l'endemà se'n va a la botiga i es compra el que hi hagi. Aquest any encara hi ha força ventiladors en estoc, no crec que els acabem."

Els experts no tenen cap dubte que l'escalfament global està darrere de la freqüència, la durada i la duresa d'onades de calor com aquesta.

Anar al contingut