SOS dels pescadors per salvar els oceans
Pot acabar desapareixent la pesca artesanal? (Unsplash/Cassiano Psomas)
Catalunya migdia

Oceans malalts, peixos morts i pescadors sense feina

Pescadors d'arreu del món exigeixen a la Conferència sobre els Oceans de Lisboa posar fi a la contaminació dels mars i al canvi climàtic

Enllaç a altres textos de l'autor

Montse Poblet

Redactora d'informatius especialista en emergència climàtica i medi ambient

@montsepoblet
Actualitzat

La seva és una veu d'alerta. Pescadors de tot el món pressionen les Nacions Unides a la reunió a la capital portuguesa perquè emprengui accions per salvar els oceans. Diuen que és l'hora d'aparcar les paraules i passar a les accions, perquè mentre a Lisboa es parla molt, els mars es continuen degradant.

El canvi climàtic, la principal amenaça per als pescadors

La pesca i l'aqüicultura artesanals són el mitjà de vida per a 60 milions de persones a tot el món, però es veu compromès per l'escalfament del mar, la pesca il·legal i la sobreexplotació d'algunes espècies.

Representants de diferents punts del planeta han posat cara i veu a les xifres que posen en risc el seu sistema de vida. Són els relats d'uns problemes comuns que es reparteixen per tot el món, amb només alguns matisos.

Lavínia Levalu és pescadora a les illes Fiji. Ens explica com són de devastadors els efectes del canvi climàtic a les seves costes:

"El mar està cada cop més calent, i de vegades, quan surts a pescar, et trobes tot de peixos flotant, peixos morts."

I si a la costa no hi ha peix, han d'anar mar endins. Però és un risc, ens diu Antonia Adama Dialo, peixatera de Guinea Bissau i vicepresidenta de CAOPA, una organització africana de pesca artesanal:

"Els pescadors petits ja no poden anar mar endins i a prop de la costa no queda pràcticament res. Quan aconsegueixen entrar a les zones bones, les patrulles els enxampen i els multen. Si no poden pagar, se'ls queden les barques."

SOS dels pescadors per salvar els oceans
L'escalfament de l'aigua provoca la mort dels peixos de costa (Unsplash/Clay Knight)

L'escalfament de l'aigua dels oceans també provoca fenòmens com el que ens explica José Luis Carrillo, pescador del Yucatán i president de la Confederació Mexicana de Cooperatives Pesqueres:

"Fa dos anys es va desplomar la producció de pop: vam passar de capturar-ne 34.000 tones a 13.000. Ara ja hem recuperat la producció habitual."

Segons els biòlegs, afegeix Carrillo, aquests comportaments capriciosos es deuen a l'escalfament.

Més factors que comprometen la pesca artesanal

Al costat de l'escalfament de l'aigua de mar hi ha la sobreexplotació dels recursos. La creixent activitat d'una potent indústria estrangera està deixant sense feina i sense menjar a la població local.

SOS dels pescadors per salvar els oceans
Al Senegal, els pescadors se senten amenaçats per la indústria pesquera (Greenpeace Àfrica)

Això passa, per exemple, al Senegal, d'on és Awa Traoré, responsable de la campanya "Oceans per a Àfrica", de Greenpeace:

"Ja no tenim prou peix per cobrir les nostres necessitats. Les indústries que s'han implantat al país es fan servir per fer farines de peix amb què alimentar porcs, gallines i salmons de piscifactories de l'Àsia, Europa o Amèrica Llatina."

El tercer problema és la pesca il·legal, controlada sovint per grans xarxes de delinqüència organitzada. José Luis Carrillo lamenta el que està passant al seu país:

"Els càrtels dedicats al tràfic de drogues ja s'han començat a introduir en algunes comunitats petitetes, i pressionen els pescadors perquè els venguin el producte."

A Mèxic, el 40% de les captures provenen de la pesca il·legal.

Encara hi ha temps d'actuar

Tot i això, alguna notícia positiva s'ha pogut sentir a Lisboa. Miguel Bernal, un dels responsables de la FAO presents a la conferència, ens assegura que s'ha constatat algun canvi en la bona direcció a la Mediterrània:

"Fins ara, la situació es deteriorava cada any, però des de fa dos anys, per primer cop, hem començat a veure una millora: s'ha reduït la pressió pesquera, s'ha reduït la mortalitat per pesca i hem vist que en alguns estocs d'espècies principals comença a créixer la biomassa."

El millor exemple és el que passa a l'Adriàtic, on s'han començat a prendre mesures:

"Estem veient que en general la població millora en aquestes zones restringides. Millora la biomassa de lluços, gambes i rogers, i aquesta millora comença a tenir un impacte positiu en les zones del voltant, en zones que encara no estan protegides."

La protecció d'aquestes zones ha fet que, en dos anys, a la Mediterrània s'ha passat d'un 88% d'espècies sobreexplotades, a un 78%.

SOS dels pescadors per salvar els oceans
La problemàtica dels pescadors és molt semblant a tot el món (Unsplash/Mega Caesaria)

Però no n'hi ha prou: la Mediterrània encara està lluny de tenir una pesca sostenible, però se sap quin és el camí, ens diu Bernal. Cal ampliar les zones protegides, ajustar les captures per no pescar tants peixos petits i reduir la flota per ajustar-la a la capacitat del mar:

"Crec que encara és necessari assegurar-se que la capacitat de pesca, és a dir, la quantitat de barcos, de dies al mar, de les xarxes que es fan servir, s'adeqüi a la productivitat del Mediterrani, que és relativament baixa mentre que la demanda de peix és molt alta."

El Mediterrani és, amb el mar Negre, el mar amb percentatges més alts de pesca insostenible.

Anar al contingut