Nou escàndol d'espionatge: els mòbils de milers de periodistes i activistes infectats amb un spyware
Una investigació periodística acusa una empresa de ciberseguretat israeliana d'espionatge il·legal (Unsplash / Rob Hampson)
Catalunya migdia

Nou escàndol d'espionatge: els mòbils de milers de periodistes i activistes exposats a un spyware

Una investigació periodística revela que el programa Pegasus d'una empresa israeliana, que ja hauria espiat independentistes catalans, ha pogut servir per controlar polítics, defensors de drets humans i mitjans de comunicació internacionals

Mireia Sala, Elisa Omedes Actualitzat

Més de 50.000 telèfons de periodistes i personalitats de tot el món podrien haver estat espiats amb un software de l'empresa israeliana NSO Group. El cas l'ha destapat una investigació periodística de l'organització Forbidden Stories, amb la participació de disset mitjans de comunicació d'una desena de països i el suport tècnic d'Amnistia Internacional.

Periodistes i defensors dels drets humans, en el punt de mira

L'extensa investigació s'ha publicat amb el nom de Projecte Pegasus perquè Pegasus és el nom del programa de spyware desenvolupat per l'empresa NSO Group i que només pot vendre a governs i agències de seguretat. El consorci de Forbidden Stories i Amnistia Internacional va tenir accés a una llista amb 50.000 números de telèfon que els clients de la companyia israeliana van seleccionar perquè fossin espiats. L'Aràbia Saudita, Mèxic i el Marroc són alguns dels països que podrien haver utilitzat el software Pegasus.

 

Entre les víctimes de l'espionatge, hi hauria persones de l'entorn del periodista saudita assassinat Jamal Khashoggi; periodistes de Mèxic, l'Azerbaidjan, Hongria i l'Índia, o de mitjans com la CNN, The New York Times, Le Monde, Reuters o Finantial Times. També s'haurien espiat personalitats de les monarquies àrabs, alts càrrecs de diferents empreses, activistes de drets humans, polítics i alts funcionaris, incloent-hi caps d'estat i de govern.

Un software silenciós capaç de tot

L'empresa NSO Group ha venut a una quarantena d'estats de tot el món el programa Pegasus que, en principi, està dissenyat per espiar grups terroristes i organitzacions criminals.
 

L'spyware s'instal·la quan l'usuari obre un enllaç a l'smartphone, tant si és iPhone com Android. D'una manera sigil·losa, sense cap senyal que el delati, el programari permet escoltar totes les trucades, les que hi entren i les que en surten, i accedir a tot el contingut de l'aparell: fotos, correus electrònics, contactes, SMS i, fins i tot, missatges d'aplicacions en teoria segures com WhatsApp o Signal.

 

Segons Amnistia Internacional, la investigació duta a terme pel Projecte Pegasus demostra que el programari d'NSO Group és l'arma preferida dels governs repressius per silenciar periodistes, atacar activistes i acabar amb la dissidència. Per la secretària general de l'ONG de drets humans, Agnès Callamard, la investigació periodística desmenteix que s'hagi fet un ús fraudulent del softwere, tal com afirma l'empresa israeliana.

"Encara que l'empresa afirma que el seu programari espia només s'utilitza en investigacions penals i de terrorisme legítimes, és evident que la seva tecnologia facilita la comissió d'abusos sistemàtics i treu profit de violacions de drets humans generalitzades."

NSO Group, en resposta als mitjans que han fet la investigació, assegura que són falses les afirmacions de l'informe de Forbidden Stories. Acusa el consorci de llançar teories no confirmades que posen en dubte la fiabilitat de les fonts periodístiques, i insisteix que els seus programes ajuden a salva vides i evitar atacs criminals.


Primeres reaccions d'indignació dels afectats

La Comissió Europa considera que aquest cas d'espionatge, si es confirma, és totalment inacceptable. Ho ha expressat per boca de la seva presidenta, Ursula von der Leyen:

"Va contra qualsevol norma. A la Unió Europea tenim una premsa lliure i la llibertat de premsa és un dels valors fonamentals."

A França, MediaPart, un dels mitjans espiats, portarà el cas davant de la justícia, mentre que el portaveu del govern, Gabriel Attal, ha anunciat una investigació pel cas que afecta una trentena de periodistes i empresaris de la comunicació, presumptament espiats pels serveis secrets del Marroc.

"Evidentment són fets extremament ofensius que, si es demostren, són molt greus. Hi haurà investigacions i es demanaran explicacions, i per descomptat que no ens ho prendrem a la lleugera."

En els pròxims dies, els mitjans internacionals que han participat en la investigació periodística aniran revelant més informacions sobre aquest cas de ciberespionatge.


No és un cas aïllat: hi ha precedents

Fa un any, la companyia israeliana ja va protagonitzar un altre escàndol per l'ús del mateix programa Pegasus per espiar periodistes, activistes i polítics. El juliol de 2020 una investigació conjunta d'El País i The Gardian va fer públic que l'any anterior, el llavors president del Parlament, Roger Torrent, va ser víctima d'espionatge a través de l'spayware israelià. A la llista d'espiats també hi havia Ernest Maragall, Anna Gabriel i altres independentistes, al costat d'un centenar de personalitats civils de tot el món. Tot i que a aquest programa només hi tenen accés els governs, el Ministeri de Defensa va negar tenir-hi cap implicació.

 

No fa ni una setmana Microsoft i la plataforma Citizen Lab, de la Universitat de Toronto, van treure a la llum un altre cas d'espionatge en què també hi havia implicada una empresa israeliana, Candiru, que igualment només treballa amb governs. El seu software s'hauria fet servir per espiar un centenar de periodistes, activistes de drets humans, acadèmics i polítics de tot el món, d'entre els quals, Carles Puigdemont.

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut