No, Whatsapp no ha canviat la configuració perquè qualsevol pugui afegir-te a un grup
Fets o fakes

No, WhatsApp no ha canviat la configuració perquè qualsevol pugui afegir-te a un grup

Tampoc és cert el missatge que assegura que WhatsApp serà de pagament

Actualitzat

Des de fa dies circula un missatge que assegura que WhatsApp ha modificat la configuració de manera que ara qualsevol persona, encara que no la coneguis, et pot afegir a un grup on hi hagi xats d'apostes, grups dubtosos o de frau financer. Una informació que no és certa.


Cap canvi en la política de privacitat dels grups

L'opció de limitar qui t'afegeix a un grup ja està activa des del 2019. Des d'aleshores, WhatsApp té una opció a "configuració" per limitar qui pot afegir-te a grups i qui no.

WhatsApp permet que escullis si vols que tothom t'afegeixi a grups, que només ho puguin fer els teus contactes o que només ho puguin fer determinades persones d'entre els teus contactes.

WhatsApp té una opció a 'configuració' per limitar qui pot afegir-te a grups i qui no
Aquesta és l'opció WhatsApp té una opció per limitar qui pot afegir-te a grups i qui no (Catalunya Ràdio)

El problema és que si no modifiques la configuració, d'entrada WhatsApp estableix per defecte que tothom pugui afegir-te a un grup.

Segons l'advocat especialista en protecció de dades, Víctor Rosselló, hauria de ser al revés i, per tant, WhatsApp hauria de tenir restringits els grups als contactes, ja que la normativa de protecció de dades obliga les empreses a donar la màxima privacitat als seus usuaris:

WhatsApp per defecte hauria de donar la màxima privacitat a l'usuari, sense necessitat que sigui el mateix usuari que hagi de modificar la configuració per limitar-ne la privacitat."

Aquesta situació es repeteix en altres xarxes socials com Instagram o Facebook, on també és l'usuari qui ha de limitar quines persones accedeixen a les seves dades. Segons Rosselló, les empreses propietàries de les xarxes socials són conscients que ho fan malament:

"El que volen les xarxes socials és que hi hagi el màxim d'interaccions possibles i prefereixen exposar-se a una sanció, encara que sigui milionària, abans que autolimitar l'explotació de les dades dels usuaris. Ho tenen calculat i els surt a compte córrer el risc."


Quin és el risc d'entrar a grups desconeguts?

Si un usuari no limita les persones que poden afegir-lo a un grup de WhatsApp corre el risc que persones desconegudes accedeixin al seu número de telèfon i en faci un ús fraudulent, com explica l'advocat Víctor Rosselló:

"Si t'agreguen a un grup on hi ha gent que no coneixes, tots els del grup podran veure el teu telèfon i el podran utilitzar per a altres finalitats, fer-lo públic o enviar-te imatges i enllaços que poden ser un virus."


Què cal fer si t'afegeixen a un grup d'estafes?

WhatsApp té una opció que et permet alliberar-te dels grups que resultin molestos. A banda de l'opció d'abandonar el grup en el moment que es vulgui, l'usuari pot 'reportar-los' a WhatsApp perquè la plataforma investigui el grup en qüestió i el suspengui si és necessari.

Per reportar un grup només cal obrir-lo i prémer sobre el nom. A partir d'aquí surten diverses opcions, entre les quals 'reportar grup'. Si se selecciona, es reenvien automàticament els últims missatges a l'aplicació perquè el pugui tancar i suspendre els comptes que hi estiguin implicats.


WhatsApp no serà de pagament

Aquests dies també circula una altra bola sobre WhatsApp que, de fet, és una mentida recurrent. Es tracta d'un missatge que afirma que WhatsApp serà facturat i que costarà 0,01 euros per missatge i per això demana que enviïs el missatge a deu dels teus contactes per aconseguir que la icona de l'aplicació es posi de color blau i, per tant, sigui gratuïta.

Es tracta d'una cadena falsa que fa anys que circula. La Guàrdia Civil ja l'ha desmentit en diverses ocasions i adverteix que no es comparteixi perquè és una informació falsa.

Ara per ara, WhatsApp no ha enviat cap comunicat on manifesti la seva intenció de fer-se de pagament.

ARXIVAT A:
WhatsApp
Anar al contingut