No, una empresa no et pot acomiadar o deixar de contractar-te per no estar vacunat contra la Covid
Fets o fakes

No, una empresa no pot acomiadar-te o deixar de contractar-te per no estar vacunat

La recomanació sanitària a Espanya és que tothom es vacuni, però les empreses no poden demanar aquesta informació ni fer-la servir per prendre decisions

Jordi BarrancaActualitzat

En les últimes setmanes han tornat els dubtes que hi ha sobre la vacunació contra la Covid a nivell laboral, sobretot després que França anunciés la vacunació obligatòria per als professionals sanitaris. Els experts amb qui hem contactat des de "Fets o fakes" ens han confirmat que, amb la legislació espanyola, en cap cas pot ser un requisit per accedir a un lloc de treball.


A l'estat espanyol la vacunació és voluntària

Si una empresa demana un certificat de vacunació contra la Covid per contractar un treballador, vulnera drets fonamentals com el de la intimitat i el del lliure accés a un lloc de treball segons marca l'article 4.2 de l'Estatut dels Treballadors. És el que defensa Pau Estévez, advocat laboralista del Col·lectiu Ronda:

"Entenc que aquesta actuació, a data d'avui, és vulneradora del dret a l'accés del treball. I possiblement, si Inspecció de Treball tingués informació sobre aquestes circumstàncies, podria imposar sancions quantioses. No és correcte. Jo no ho veig correcte a data d'avui."

El mateix conclou la secretària de Política Sindicat de la UGT, Núria Gilgado, que afegeix que es tracta d'una mesura discriminatòria:

"Seria discriminatori. Vulneraria el dret a la intimitat de la persona treballadora. I, per tant, aquesta no pot ser una exigència per accedir a una feina i per ser contractat o contractada."

Però no només sindicats i advocats laboralistes estan d'acord que la informació sobre la vacuna no pot ser utilitzada per les empreses. César Sánchez, director de l'Oficina de Prevenció de Riscos Laborals de Foment del Treball:

"Tot i que el treballador ho pugui socialitzar, que la informació s'hagi fet pública i que algú de l'empresa ho pugui saber, mai la podríem utilitzar per prendre qualsevol tipus de mesura, perquè podria ser considerada discriminatòria."


Què passa en el sector sanitari i de les residències?

Malgrat la claredat de la legislació, algunes residències sí que estan demanant el certificat de vacunació durant el procés de selecció, segons ha explicat Vicente Botella, president de la Unió de Petites i Mitjanes Residències:

"A l'entrevista de treball es pregunta si el candidat està vacunat. Si és que sí, se li demana que porti el certificat. Si hi hagués algú que digués que no vol vacunar-se o que no el vol ensenyar, el centre pot dir que no el vol contractar."

Tot i aquestes paraules, ni tan sols en el cas del sector sanitari una empresa té dret a demanar o tenir la informació de si estàs vacunat o no. De fet, tampoc no ho poden preguntar durant el procés de selecció, segons ha corroborat César Sánchez, de Foment:

"Fins i tot en la normativa del sector sanitari, estableix que l'empresa té l'obligació de posar a disposició dels treballadors vacunes que puguin ser eficaces per determinats agents biològics. Però en cap cas els pot obligar a vacunar-se."


Tampoc acomiadaments

Així doncs, no pot ser un requisit per accedir a una feina ni tampoc un argument per perdre el lloc de treball. Per poder ser així, els experts consultats coincideixen que s'hauria de canviar la legislació.

En aquest sentit, el secretari general de la Pimec, Josep Ginesta, demana la possibilitat de canviar de lloc un treballador o de prendre mesures temporals per als que no s'han vacunat, sobretot del sector sociosanitari.

"Per no ser agressius amb les llibertats i els drets individuals, en tot cas, que la persona que decideixi no vacunar-se, les obligacions o responsabilitats que se li poden exigir al titular d'un centre residencial siguin ponderades. O, en tot cas,  que es pugui moure la persona a un altre lloc o que se li pugui donar la baixa perquè ha decidit no vacunar-se."

Aquesta setmana també s'ha sabut que, als Estats Units, el diari The Washington Post exigirà als seus treballadors que estiguin vacunats. Altres grans empreses nord-americanes com Google, Facebook o la prestigiosa Clínica Mayo també ho demanaran als seus treballadors.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus VacunesDrets laborals
Anar al contingut