No hi ha proves científiques que l'ibuprofèn agreugi la infecció per coronavirus
Fets o "fakes"

No hi ha proves científiques que l'ibuprofèn agreugi la infecció per coronavirus

Un missatge del ministre de Sanitat francès alertava de l'ús d'aquest medicament i s'havia fet viral. Però què hi diuen, els epidemiòlegs, el Departament de Salut i el Ministeri de Sanitat?

Carlos Baraibar / Mariona CostaActualitzat

El 14 de març passat, el ministre francès de Salut, Olivier Veran, va dir en un tuit que l'ús d'antiinflamatoris com l'ibuprofèn o la cortisona podrien agreujar els símptomes en cas d'infecció.

 

En el tuit Veran no fa referència al coronavirus, però el consell ha corregut molt i ara hi ha molta gent que s'està prenent aquesta afirmació com una norma general.

Per què el ministre de Salut francès fa aquesta recomanació?

El missatge del ministre sorgeix d'una alerta de caràcter general que l'Agència Francesa de Seguretat dels Medicaments (ASMN) va emetre l'abril del 2019, per tant, quan no en sabíem res, del coronavirus. En l'alerta s'advertia que alguns casos d'algunes infeccions bacterianes o víriques es podien agreujar si els pacients prenien ibuprofèn o ketaprofèn. Així, el ministre francès es feia ressò d'un advertiment general de l'ús d'antiinflamatoris en casos d'infeccions.

Què hi diu, el Departament de Salut? 

Segons el document emès pel Departament de Salut no hi ha cap motiu per no receptar ibuprofèn com a tractament de símptomes menors d'acord amb les recomanacions de la fitxa tècnica, a les dosis recomanades i durant períodes breus. "Tampoc hi ha cap evidència que doni suport a una alarma específica en la infecció per coronavirus SARS-CoV 2."

Paracetamol, alternativa recomanada

De tota manera, el mateix document de Salut informa que "cal recordar que el paracetamol és una alternativa terapèutica adequada, que presenta un perfil de seguretat més benigne que els antiinflamatoris no esteroidals quant a risc cardiovascular, hemorràgic i renal"

Què hi diu, el Ministeri de Sanitat?

El mateix Ministeri de Sanitat va emetre també un tuit en què assegura que no hi ha cap dada que indiqui que l'ibuprofèn agreuja les infeccions per coronavirus.  


El mateix ministeri reconeix que els efectes de l'ibuprofèn en els casos de coronavirus s'estan avaluant a tota la UE mitjançant el Comitè d'Avaluació de Riscos en Farmacovigilància. Per tant, tant segons el Departament de Salut com segons el Ministeri de Sanitat no existeix cap contraindicació per prendre ibuprofèn si es tenen símptomes compatibles amb el coronavirus. 

Què hi diuen, els experts?

El doctor Antoni Trilla, cap d'Epidemilogia de l'Hospital Clínic n'ha parlat a "El matí de Catalunya Ràdio":

La realitat és que aquelles persones que, en raó de la seva malaltia, estant prenent de forma indicada pel seu metge antiinflamatoris (ibuprofèn, corticoides) els poden seguir prenent sense cap risc de contagiar-se més.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut