A Catalunya, entre un 15 i un 20% de les dones tenen Lipdema, aquesta afecció desconeguda que fa créixer de manera desproporcionada el greix, sobret…
Catalunya migdia

"No estic grassa, és lipedema"

A Catalunya, entre un 15 i un 20% de les dones tenen aquesta afecció desconeguda que fa créixer de manera desproporcionada el greix, sobretot a les cames

Actualitzat

El lipedema és un trastorn poc conegut, que sovint es confon amb l'obesitat o el sobrepès i que està infradiagnosticat i mal tractat. De fet, es calcula que un 70% dels metges no el coneix, segons les associacions d'afectats

Aquest dissabte es fa un simposi internacional Barcelona per donar a conèixer la malaltia amb l'objectiu que es diagnostiqui durant els primers símptomes a la pubertat i millori la qualitat de vida d'aquestes dones. 

A Catalunya, entre un 15 i un 20% de les dones tenen Lipdema, aquesta afecció desconeguda que fa créixer de manera desproporcionada el greix, sobretot a les cames
El lipedema afecta sobretot les cames, però no únicament (Canva)

El lipedema té un origen genètic i hormonal. Es caracteritza per una inflamació del greix de les cames que en estadis avançats produeix dolor i deforma les extremitats inferiors de les dones. 

La doctora Ana Torres és cirurgiana plàstica i especialista en lipedema, i deixa clar que no és un problema només estètic:

"Al llarg del temps aquesta inflamació i proliferació d'aquest teixit a les cames pot donar lloc al fet que empitjorin les articulacions, sobretot genolls, turmells i de vegades el maluc. Això vol dir que moltes vegades noies de 30 o 40 anys ja tenen artrosi als genolls o condropaties rotulianes."

Hi ha molts metges que desconeixen el trastorn, que afecta entre el 15 i el 20% de les dones

Acostuma a aparèixer a l'adolescència i també quan hi ha canvis hormonals importants, com un embaràs o quan es prenen anticonceptius.

La Carla i la Vanessa ho pateixen des dels 16 anys i han fet moltes dietes per intentar reduir sense èxit el greix de les cames. Això els va dur conseqüències indesitjables:

"Jo no havia parat mai de fer dieta i el que vaig acabar generant va ser és un trastorn per sobreingesta compulsiva que és conegut com a trastorn per afartament. I d'aquí, doncs, a fer teràpia, va ser una època bastant fosca, amb els postparts dels meus fills."

"Fer aquestes dietes m'han afectat a la vesícula i em vaig haver d'operar perquè vaig fer càlculs per l'agressivitat de les dietes."

No és el més habitual, però el lipedema també pot afectar els braços

El lipedema no es pot tractar com la cel·lulitis que tots coneixem, i no respon ni a les dietes ni a l'esport, com explica la Dra. Torres:

"S'assembla molt a la cel·lulitis, el que passa és que el lipedema té un component que és inflamatori com la cel·lulitis però té també aquest component que aquest teixit explota i creix molt més que la resta del cos." 

Per tractar el lipedema s'ha de seguir una dieta antiinflamatòria i fer drenatges limfàtics sovint. Si no millora, que és en la majoria de casos, cal fer una o diverses liposuccions de descàrrega amb un cost de fins a 20.000 euros que no cobreix la Seguretat Social. 

Anar al contingut