Municipis en peu de guerra pel confinament comarcal
Alcaldes de l'àrea metropolitana, Terres de l'Ebre i Pirineu demanen que la restricció s'adapti a les necessitats de mobilitat de cada territori
Municipis en peu de guerra pel confinament comarcal
Catalunya migdia

Municipis en peu de guerra pel confinament comarcal

Alcaldes de l'àrea metropolitana, Terres de l'Ebre i Pirineu demanen que la restricció s'adapti a les necessitats de mobilitat de cada territori

Georgina GarciaActualitzat
TEMA:
Confinament
Municipis en peu de guerra pel confinament comarcal
Torna el confinament comarcal per aturar la propagació de la Covid

Aquesta mitjanit torna el confinament comarcal i molts municipis d'arreu del territori hi estan en contra perquè diuen que no té en compte les necessitats de mobilitat socioeconòmiques i sanitàries de cada zona.

Els municipis metropolitans

Els municipis més afectats són els de l'àrea metropolitana i els de les zones menys poblades que necessiten desplaçar-se a altres comarques per anar a l'hospital o per comprar.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", ha estat una de les primeres a aixecar la veu per reclamar que el confinament a l'àrea de Barcelona sigui metropolità:

"Barcelona genera una situació de risc sanitari perquè és una de les ciutats més denses de tot Europa. No hi ha prou lloc físic, i menys ara, que arriba el bon temps. Hem vist la situació d'aglomeracions a les platges, al Born, en algunes altres zones del centre, a Collserola."

A l'alcaldessa de Barcelona s'hi sumen una vintena d'ajuntaments de l'àrea metropolitana. És el cas de l'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Sant Adrià de Besòs, Sant Joan Despí o Viladecans. L'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, creu que no té sentit segregar els municipis de l'àrea metropolitana:

"És bastant absurd perquè l'àrea metropolitana és una realitat territorial i social. Tindria més lògica un confinament per àrea metropolitana i no per comarques."

Els alcaldes del Baix Llobregat demanen que el confinament aplegui tant la comarca com l'àrea metropolitana perquè no es trossegi la comarca, ja que els municipis formen part de l'àrea metropolitana.

Municipis en peu de guerra pel confinament comarcal
El confinament comarcal provoca aglomeracions a Barcelona (ACN)

Ara bé, és cert que hi ha alguns municipis, especialment els més turístics de l'àrea metropolitana, que sí que veuen bé el confinament comarcal perquè limita el nombre de gent que d'altra manera aniria al municipi, sobretot els caps de setmana.

És el cas de Tiana, al Maresme, que forma part de l'àrea metropolitana i que preveu un allau de gent si es modifica el confinament comarcal.

El Pirineu i les Terres de l'Ebre, partidaris del confinament per regió sanitària

Els territoris menys poblats també demanen que el confinament no sigui comarcal, però per altres motius, més vinculats a les necessitats sanitàries i de serveis. Al Pirineu, per exemple, proposen que es recuperi la fórmula del confinament per regions sanitàries, tal com es va fer durant la primera onada de la pandèmia. 

Marc Baró, alcalde de la Pobla de Segur, explica que a tota l'àrea de l'Alt Pirineu hi ha 72.000 habitants i que el confinament comarcal no té sentit:

"Som molt poquets i necessitem desplaçar-nos per a serveis essencials que hem de buscar en una altra comarca."

També hi ha indignació a les Terres de l'Ebre, que fa mesos que demanen que es contempli les quatre comarques, el Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, com una unitat a efectes de mobilitat. Empresaris i alcaldes insisteixen que no es pot aplicar les restriccions de Barcelona en un territori amb una densitat de població baixa i amb moltes relacions socioeconòmiques i sanitàries entre comarques. 

L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha manifestat la seva indignació:

"Fa molts mesos que ho estem reclamant, no entenem que es facin altres concessions i aquesta no. Tortosa és una ciutat de serveis que acull les necessitats de les quatre comarques ebrenques i no entenem que no hi pugui haver mobilitat entre elles."

Metges en contra del confinament comarcal

Entre la comunitat mèdica també hi ha veus contràries al confinament comarcal. Al·leguen que no respon a arguments sanitaris. Manel Cervantes, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, ho argumenta així:

"No entenc els confinaments perimetrals, municipals, comarcals o de país. Tinc la impressió que les mesures no tenen gaire a veure on et trobes. El que jo procuraria és que la gent no s'estigui gaire temps en llocs tancats i que no es treguin les mascaretes. És igual on siguin."

En la mateixa línia s'ha manifestat el coordinador de Covid de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, de Lleida, José Luis Morales Rull:

"El confinament ens ajuda a contenir el brot quan ja s'ha escampat, però potser el que hauríem d'aconseguir és no arribar a aquesta circumstància. Crec que hem de reflexionar si cal canviar la política de control epidemiològic, perquè repetidament ens trobem en la mateixa situació."

L'aixecament comarcal entra en vigor aquesta mitjanit i de moment es mantindrà fins al 19 d'abril. Aquesta restricció arriba tres setmanes després de permetre's sortir de la comarca amb la bombolla també per Setmana Santa.

 

ARXIVAT A:
Covid-19Confinament Procicat

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut