Mor Josep Serra Llimona, el pintor de l'excel·lència
El seu gran amic, el també pintor Simó Busom, també ha mort avui. Desapareixen així dos dels grans del grup de la Sala Parés dels anys seixanta
Mor Josep Serra Llimona, el pintor de l'excel·lència
Catalunya migdia

Mor Josep Serra Llimona, el pintor de l'excel·lència

El seu gran amic, el també pintor Simó Busom, també ha mort avui. Desapareixen així dos dels grans del grup de la Sala Parés dels anys seixanta

Actualitzat
Josep Serra Llimona
Josep Serra Llimona

La pintura catalana ha perdut avui Josep Serra Llimona i també Simó Busom, representants de tota una generació de la pintura figurativa catalana

Els paisatges postimpressionistes de Serra Llimona

Serra Llimona, paisatgista, dibuixant i gravador ha mort als 83 anys després d'una llarga malaltia que l'havia allunyat de la pintura durant els últims anys. Nascut a l'Ametlla del Vallès en una família d'artistes, va aprendre a pintar amb Ramon Rogent i els seus deixebles, i va ampliar la seva formació amb una beca a París, a l'Acadèmia de la Grande Chaumière. Des de finals dels anys 60 passa a formar part del grup de pintors lligats a la centenària Sala Parés, juntament amb Simó Busom, mort també avui, Olga Sacharoff, Julian Grau Santos o Ignasi Mundó.

Per Joan Anton Maragall, de la Sala Parés, Serra Llimona "va ser un pintor exquisit, d'una sensibilitat extraordinària, d'un gran gust pel color".

Josep Serra Llimona
Josep Serra Llimona (Invaluable.com)

Les seves obres s'inclouen en el postimpressionisme, amb temes del seu entorn íntim, però sobretot va cultivar el paisatge. Era un pintor estimat a Catalunya com ha recordat, en declaracions a Catalunya Ràdio, Àlex Susanna, actual director d'art de la Fundació Vila Casas.

"No feia altra cosa que celebrar la vida a través de pintar. Va ser un 'pintor des de sempre i que va tenir la gran virtut d'acompanyar moltes i moltes llars sobretot a Catalunya, però també a l'estranger sobretot als Estat Units, on va exposar moltes vegades."

Les obres de Serra Llimona, escampades moltes per col·leccions particulars, s'han pogut veure en museus d'arreu del món, a Cincinnati el 1967, Los Angeles el 1984 i a la majoria de capitals europees. L'any 2012 va rebre la Creu de Sant Jordi.

Simó Busom, del cubisme a la figuració

També ha mort avui, als 93 anys, Simó Busom. Nascut a Barcelona, es va formar a l'Acadèmia Baixas. Des d'un inicial figurativisme, influït per l'obra de Ramon Rogent, va evolucionar cap al postcubisme i finalment va tornar a la figuració. Va iniciar-se en l'aquarel·la i després va passar-se a l'oli.

Simó Busom
Simó Busom (Sala Parés)

L'any 1964 va fer la seva primera exposició a la Sala Parés i a partir d'aquell moment va formar par del grup de joves pintors vinculats a aquesta galeria. L'any 197 hi va fer la primera exposició individual. Ha exposat a Espanya, França i la República Dominicana.

Dos grans amics que se'n van el mateix dia

La vida ha volgut que Josep Serra Llimona i Simó Busom, amics des de feia 50 anys, morissin el mateix dia, un fet que per Joan Anton Maragall deixa la centenària sala d'art de Barcelona una mica més orfe:

"És un moment realment trist per la galeria, que ha perdut dos dels seus referents dels últims cinquanta anys."

Anar al contingut