Montilla manté l'oficina d'expresident, tot i fitxar per Enagás? Costa 400.000 euros l'any?
Fets o Fakes / Catalunya Ràdio
Fets o fakes

Montilla encara manté l'oficina d'expresident, tot i fitxar per Enagás fa més d'un any?

Un vídeo viral denuncia que treballa per a l'empresa de gas natural des d'aquesta oficina i que costa a la Generalitat prop de 400.000 euros l'any

Enllaç a altres textos de l'autor Carlos Baraibar, subeditor del "Catalunya migdia" i responsable de "Fets o fakes"

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat

En les darreres setmanes torna a circular de mòbil en mòbil un vídeo fet per l'activista Marta Sibina, des de la seva plataforma Octuvre, en què es denuncia que l'expresident de la Generalitat José Montilla vol mantenir l'oficina a la qual té dret com a expresident, tot i la seva incorporació al consell d'administració d'Enagás, l'empresa de l'Ibex-35 que gestiona la xarxa de gas a Espanya.

Al mòbil del "Fets o fakes" (677 07 09 40) ens heu preguntat si és cert que Montilla manté l'oficina tot i formar part d'Enagás. D'entrada, es tracta d'un vídeo que es va gravar el juny del 2020, però actualitzarem la informació més d'un any després.


Montilla manté l'oficina d'expresident, tot i treballar a Enagás?

Efectivament, a dia d'avui el president Montilla manté la seva oficina d'expresident a l'avinguda Diagonal, 399 de Barcelona alhora que forma part del consell d'administració d'Enagás. En el vídeo d'Octuvre, també es denuncia que aquesta oficina té un cost de prop de 400.000 euros per a la Generalitat.


Aquesta oficina costa 400.000 euros a la Generalitat?

Ens hem posat en contacte amb el Departament de Presidència, però no ens ha facilitat la informació de l'any 2020. El cost anual de l'any 2018 ja es va publicar en alguns mitjans com El Diario o El Español:

Montilla manté l'oficina d'expresident, tot i fitxar per Enagás? Costa 400.000 euros l'any?
Segons El Español, el despatx oficial de José Montilla va costar almenys 350.000 euros durant l'exercici 20218 (El Español)

Ara bé, tal com expliquen des de l'oficina de l'expresident i estipula la llei que regula els drets dels expresidents de la Generalitat, la llei 6/2003 (modificada el 2015), sigui una oficina amb un lloguer car o barat, el responsable de decidir en quina oficina s'havia d'ubicar el president Montilla va ser i és el Departament de Presidència i no el mateix expresident.

Part del cost de l'oficina, a més, és de personal, amb un cap de l'oficina i dues persones més i és igual per a tots els expresidents. Anualment, totes les oficines dels expresidents presenten una memòria d'activitats i una justificació de les anomenades "despeses de funcionament", que són públiques al portal de transparència.


Montilla manté la pensió a la qual té dret?

Segons la mateixa llei 6/2003, els expresidents tenen dret a percebre un 80% del salari de president durant la meitat del temps que han estat al capdavant del govern i amb un mínim de dos anys. Montilla, però, ja no té dret a aquest pagament perquè té més de 65 anys i, per tant, hauria d'estar jubilat.

En cas de jubilació, la llei estableix que els expresidents percebran una pensió del 60% del seu sou. En aquest cas, el president Montilla ha deixat en suspens el cobrament d'aquesta pensió vitalícia perquè l'article 4 de la mateixa llei 6/2003 estableix que és incompatible amb l'exercici de càrrecs públics o privats:

"La percepció de l'assignació i de la pensió vitalícia establertes per aquesta llei és incompatible amb l'exercici d'un càrrec públic, amb una feina o activitat en l'àmbit públic o privat i amb la participació en consells d'administració d'empreses públiques o privades."


Quant cobra Montilla d'Enagás?

En el vídeo d'Octuvre s'explica que Montilla deu cobrar uns 160.000 euros per formar part d'aquesta empresa de l'Ibex-35. Segons l'informe de remuneracions dels membres del consell d'administració del 2020, fet públic per la mateixa empresa, Montilla va percebre entre el juny i el desembre del 2020 un total de 69.000 euros.

Caldrà esperar que hi treballi un any sencer per poder certificar quin és el sou complet de l'expresident, però la xifra s'acosta molt a la que s'explica en el vídeo de denúncia.

Consulta altres "Fets o fakes"

Si veus o reps algun missatge o declaració que et grinyola, ens pots escriure un whatsapp per adreçar-nos dubtes o propostes que puguem verificar al 677 070 940.

Anar al contingut