Els nostres hàbits determinen la nostra edat biològica i incideixen en l'edat cerebral
Catalunya migdia

Modificar els hàbits de vida pot alentir l'envelliment del cervell

Segons un estudi d'investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques la clau està en treballar l'edat biològica a través de la dieta o l'exercici

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Purificació Barceló

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

L'edat cronològica és la que està marcada pel dia de naixement, però tenim altres edats com la biològica, que marca el grau d'envelliment general del nostre cos, i l'edat de cada òrgan, com ara el cervell. 

Un estudi del Grup de Recerca Neurovascular de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, que publica la revista Biology, ha permès associar, per primera vegada, una edat biològica més avançada amb la presència d'un indicador d'envelliment del cervell.

Es tracta de les hiperintensitats de la substància blanca, àrees del cervell on la sang arriba amb més dificultat.

A banda de l'edat cronològica, tenim l'edat biològica i l'edat de cada òrgan del nostre cos (Pexels)

Si aquests marcadors estan molt elevats s'associen a diverses patologies, com ara deteriorament cognitiu inespecífic, alteracions de la marxa i un pitjor pronòstic en la capacitat de recuperació del cervell davant qualsevol patologia que l'afecti. 

El que han descobert aquests investigadors és que l'acumulació d'hiperintensitats depèn en un 42% de l'edat biològica. És a dir, si tenim més edat biològica això també contribuiria a tenir més envelliment cerebral, com explica Jordi Jiménez-Conde, metge adjunt del Servei de Neurologia de l'Hospital del Mar i responsable de la investigació. 

"El nostre treball ha servit per trobar una relació entre l'edat biològica, l'envelliment de l'organisme, i l'edat cerebral. I hem vist que aquesta associació és independent de l'edat cronològica."

"Això vol dir que la velocitat a la qual envellim i la velocitat a la qual envelleix el nostre cervell pot dependre no només del pas del temps sinó també d'altres factors."

L'edat biològica determina més del 42% l'acumulació de marcadors d'envelliment cerebral (Flickr)

Els nostres hàbits regulen el nostre envelliment

L'edat biològica està vinculada, en part, a la genètica i, en part, als nostres hàbits de vida com ara la dieta, l'exercici o l'exposició a tòxics com l'alcohol o el tabac.

Modificar els hàbits de vida, com fer exercici, pot alentir l'envelliment del cervell (Pexels)

Podem alentir l'envelliment cerebral

Com que els hàbits de vida influeixen en la configuració de l'ADN i determinaran l'edat biològica, si es modifiquen aquests hàbits, es pot alentir l'envelliment de l'ADN i, per tant, l'edat biològica, alentint així l'increment d'hiperintensitats de substància blanca en el teixit cerebral.

"La velocitat a la qual envelleix el nostre cervell podria modificar-se en funció de quins siguin els nostres hàbits de vida i per tant l'envelliment també estaria a les nostres mans."

Els investigadors han relacionat per primera vegada l'edat biològica amb l'envelliment del cervell (IMIM)

Estudis amb analítiques i ressonància

En la recerca s'han analitzat dades de 247 pacients que havien patit un ictus. Van calcular la seva edat cerebral amb ressonància i la seva edat biològica amb anàlisis de sang i les van comparar. 

"L'envelliment del nostre organisme el podem calcular a través d'anàlisis de sang i també podem analitzar l'edat del nostre cervell amb ressonàncies."

Els investigadors han calculat amb ressonàncies l'edat cerebral dels participants (IMIM)

L'estudi obre la porta a disposar de noves eines per millorar el pronòstic i el seguiment dels pacients, i permetrà identificar amb una anàlisi de sang quins individus tindran una tendència més gran a presentar un envelliment cerebral accelerat.

ARXIVAT A:
NotíciesCatalunya RàdioSalutCiènciaRecerca científica
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut