Milions de nord-americans sense cobertura sanitària en plena pandèmia
La feblesa del sistema sanitari dels Estats Units plana en la campanya electoral
Milions de nord-americans sense cobertura sanitària en plena pandèmia
Catalunya migdia

Milions de nord-americans sense cobertura sanitària en plena pandèmia

La feblesa del sistema sanitari dels Estats Units plana en la campanya electoral

TEMA:
Eleccions Estats Units
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Al segon capítol de la sèrie de reportatges "Ruta a la Casa Blanca" posem el focus en la pandèmia del coronavirus, que ha posat al descobert els enormes forats del sistema sanitari dels Estats Units. Les assegurances mèdiques són privades. També hi ha un sistema públic per a persones amb pocs recursos, però és molt limitat. Hem viatjat fins a Carolina de Nord per descobrir aquest laberint sanitari, enmig de la pandèmia.

Als Estats Units, el coronavirus ha posat en evidència les febleses d'un sistema sanitari que vincula la cobertura mèdica al lloc de treball. Més del 55% de les assegurances de salut existents al país són garantides per l'empresari. Però, què passa quan milions de nord-americans es queden sense feina per culpa d'una pandèmia? Es calcula que prop de 5 milions i mig de treballadors han perdut l'assegurança del febrer al maig. Si comptem les seves famílies, la xifra es podria disparar fins als 27 milions de persones.

La manca de cobertura sanitària, però, no només afecta els qui estan en atur:

Cuidadors infantils, agricultors, petits comerciants, gent que treballa al comerç i a l'hostaleria. Són persones que guanyen massa per optar a l'assegurança de salut pública per a pobres, però que no en tenen prou per pagar el lloguer o la hipoteca, les factures, les targetes de crèdit, les despeses del vehicle i, a més a més, una mútua privada de salut.

 

Brandy Bynum, directora d'una organització dinamitzadora de les zones rurals de Carolina del Nord, explica que hi ha molta gent que treballa i que tot i així no en té prou per pagar-se la mínima assegurança de salut. Tampoc no poden optar a la cobertura pública, perquè cobren massa. Només a Carolina del Nord són mig milió de persones. Ara, amb la pandèmia, s'estima que en podrien ser dues-centes mil més. Com en José Naber, de 32 anys, que, tot i tenir dues feines, no es pot pagar una mútua:

No tinc assegurança mèdica de cap de les feines des de l'any passat perquè eren 200 dòlars per la cobertura dels tres. I ara, doncs, intento beure molta aigua, dormir bé, evitar el menjar escombraria, vaig al gimnàs tant com puc... mantenir-me amb bona salut, perquè, si em poso malalt, m'ho hauré de pagar tot jo.

Des del Centre Rural de Carolina del Nord pressionen al Congrés de l'estat perquè s'ampliï l'assegurança de salut destinada a les persones amb menys recursos. Jason Gray és un dels assessors econòmics de l'organització:

Perquè la Carolina del Nord més rural sigui competitiva, hem de tenir-ho, això. Va més enllà d'ajudar els qui no tenen assegurança, la qual cosa és important, però el nostre missatge és que això té implicacions econòmiques profundes. Per als nostres 40 comtats més pobres, això tindria un impacte econòmic de mil milions de dòlars.

Jason Gray i Brandy Bynum
Jason Gray i Brandy Bynum (Geni Lozano)
 

L'ampliació de la cobertura pública permetria també sanejar les finances dels hospitals situats a les zones rurals del país. Només a Carolina del Nord, els últims quinze anys han tancat onze hospitals rurals i vuit més s'han declarat en risc de fallida.

 

 

ARXIVAT A:
Trump Eleccions Estats Units

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut