Mig any d'immunitat amb les vacunes Moderna i Pfizer contra la Covid-19
Els estudis confirmen una immunitat de sis mesos en les vacunes basades en l'ARN-m
Catalunya migdia

Quant dura la immunitat de les vacunes contra la Covid-19?

Estudis científics sobre les dues vacunes basades en l'ARNm, Moderna i Pfizer, confirmen una protecció semblant, superior als sis mesos

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat
TEMA:
Vacunes

Cada vegada sembla més clar que un cop vacunats no caldrà revacunar-nos al cap de pocs mesos, com s'havia arribat a especular.

La revista científica New England Journal of Medicine acaba de publicar una investigació sobre la protecció immunològica que proporciona la vacuna Moderna. Els investigadors han analitzat la resposta immunològica en persones de totes les edats, fins i tot més grans de 70 anys, i han comprovat que els anticossos contra el nou coronavirus es mantenen durant 209 dies, prop de 7 mesos, després de rebre la segona dosi d'aquesta vacuna.

La resposta immunològica en les vacunes d'ARNm

Els resultats són semblants als que va fer públics la farmacèutica Pfizer per a la seva vacuna, amb una protecció d'un mínim de 6 mesos, que inclou la variant sud-africana del virus.

Cada cop sembla més clar que, un cop s'hagin administrat les dosis corresponents, no caldrà tornar-se a vacunar en pocs mesos, tal com s'havia arribat a especular. En declaracions a Catalunya Ràdio, la immunòloga del centre ISGlobal de La Caixa, Gemma Moncunill, ha qualificat els resultats de molt bones notícies:

"Tant l'estudi Pfizer com aquest nou de Moderna, demostren que tant la resposta immunològica com l'eficàcia es mantenen durant sis mesos, i tot apunta que encara duraran més. Jo m'aventuraria a dir que un any segur."

Aquesta perspectiva coincideix amb la de la farmacèutica Moderna, que espera que la immunitat pugui ser encara més llarga, perquè en totes les edats han trobat anticossos molt potents contra la infecció.

Mig any d'immunitat amb les vacunes Moderna i Pfizer contra la Covid-19
La vacuna Moderna protegeix més de mig any contra la Covid-19 (Europa Press)

El perill de les mutacions del virus

Tot i això, l'article del New England Journal of Medicine adverteix que l'estudi es va fer abans de l'aparició de les noves variants i que caldrà avaluar quina immunitat generen aquests fàrmacs davant d'aquestes mutacions. Les dues farmacèutiques, Pfizer i Moderna, ja han anunciat que estan treballant en l'actualització de les seves vacunes per adaptar-les a les noves mutacions del virus.

Gemma Moncunill adverteix que cal controlar els contagis perquè són l'origen de les noves variants:

"Si no controlem la transmissió actual és molt fàcil que continuïn sorgint variants. Si en qualsevol racó del món la transmissió continua alta, sorgiran variants que es poden escampar fàcilment i posar en perill la protecció de les vacunes."

Sense estudis en les vacunes basades en virus atenuats

Tant la vacuna de Moderna com la de Pfizer-BioNTech es basen en la tecnologia de l'ARN missatger. Al contrari que altres vacunes, en què s'inocula el virus atenuat, aquestes "ensenyen" les cèl·lules a produir una proteïna que produeix una resposta immunitària i els anticossos que protegeixen de les infeccions.

En el cas de les vacunes AstraZeneca i Janssen, que utilitzen la tecnologia de vector víric, encara no s'han fet estudis d'immunitat, però sembla que la seva resposta d'anticossos és menor.

 

ARXIVAT A:
Covid-19 Vacunes Coronavirus Salut
Anar al contingut