Sentència major Trapero: no estava alineat amb el govern i va intentar impedir l'1-O
Trapero i la seva advocada, Olga Tubau, s'abracen després de saber la sentència
ANÀLISI

Més que una absolució

La jutge Concepción Espejel, afí al PP, ha fet un vot en desacord amb tots els arguments que sosté la sentència

Actualitzat

La sentència de l'Audiència Nacional, lluny del to i del  llenguatge de la sentència del Suprem que va condemnar els líders independentistes, fa seves les tesis de les defenses, sobretot la del major Josep Lluís Trapero, i carrega contra l'actuació dels altres cossos policials durant l'1-0. Avala la manera com van actuar els Mossos i posa en valor tant els seus esforços de mediació com la seva contenció a l'hora d'actuar no només el dia del referèndum si no durant el 20S.

Els magistrats posen sobre la taula que una actuació més bel·ligerant per arrencar avis i nens de les escoles la vigília de l'1-O i el mateix dia del referèndum hauria estat un fracàs de la gestió policial i s'haurien pogut lamentar danys irreparables, s'haurien pogut lamentar morts, es llegeix entre línies. Ras i curt, afirmen que no s'hi val tot per fer complir un manament judicial.

 

Una sentència que suposa una bufetada amb els cinc dits de la mà a la Fiscalia, que demanava 10 anys de presó per sedició i que, en una maniobra desesperada abans d'acabar el judici, va introduir una alternativa perquè se'ls inhabilités pel delicte de desobediència. Dos dels tres magistrats no han comprat les tesis acusatòries de la Fiscalia.

Ara bé, la presidenta del tribunal, Concepción Espejel, afí al PP, ha fet un vot particular, un vot en desacord amb tots els arguments que sosté la sentència. Sí que hi veu sedició, en l'actuació dels encausats. Una dada, la sentència té una extensió de 96 pàgines, el vot particular, de 461.
Un vot que pot donar ales a la Fiscalia si finalment opta per recórrer.

 

Un altra dada, Ramon Sáez Valcárcel, el magistrat ponent i redactor de la sentència, és el mateix que va absoldre els processats pel setge del Parlament del 2011, una absolució que va tombar el Suprem amb una sentència signada per Manuel Marchena.

Anar al contingut