Més persones ofegades en un estiu de calorada i postpandèmia
Un estiu amb molts accidents per ofegament (Unsplash/Seth Doyle)
Catalunya migdia

Més persones ofegades en un estiu de calorada i postpandèmia

En aquestes setmanes estivals ja s'ha superat el nombre de persones mortes que hi va haver en el mateix període de l'any passat

Aquest dimarts, en només un dia, tres homes han mort ofegats: un de 79 anys a l'Hospitalet de l'Infant, un altre de 70 a l'Ametlla de Mar i un tercer de 40 en una piscina privada comunitària de Vila-seca.

D'ençà que va començar l'estiu, han mort 16 persones ofegades a les platges catalanes. Són tres més que l'any passat en aquestes mateixes dates. I l'estiu no ha acabat, remarca la subdirectora de Protecció Civil, Imma Solé.

"Aquest any, fins ara, hi ha hagut 16 accidents mortals i l'any passat n'eren 13 en aquestes alçades de l'estiu. Estadísticament sembla que superarem la xifra de l'any passat."

L'any passat, l'estiu es va tancar amb un balanç de 21 persones mortes a les platges catalanes.

Més persones ofegades en un estiu de calorada i postpandèmia
En aquesta platja de Lloret de Mar, una parella va morir ofegada a finals de juny (ACN/Ariadna Reche)

Protecció Civil recomana banyar-se sempre en platges vigilades, on el risc està més controlat. Tot i així, gairebé tots els ofegaments han passat en aquests espais, reconeix la subdirectora.

"La gran majoria ha estat en platges vigilades i amb bandera verda i, en algun cas, groga. La majoria de platges on la gent acostuma a banyar-se són platges on hi ha vigilància."

També hi ha hagut algun cas en què, encara que la platja tenia supervisió, en aquell moment no hi havia cap vigilant perquè era fora de l'horari del servei.

Més persones ofegades en un estiu de calorada i postpandèmia
Cal ser conscients de les limitacions físiques abans d'entrar a l'aigua (Unsplash/David Boca)

La vigilància a les platges és competència dels ajuntaments, però no hi ha una norma general sobre els mínims que ha de complir el servei, i cada municipi el planifica en funció dels seus recursos.

El perfil dels que s'ofeguen a l'aigua és el d'una persona de més de 60 anys. Protecció Civil recomana no sobrevalorar les capacitats físiques de cadascú per evitar ensurts.

Més persones ofegades en un estiu de calorada i postpandèmia
En aquesta piscina de Móra d'Ebre va morir un nen a principi de juliol (ACN/Anna Ferràs)

Aquest any, les altes temperatures i la major afluència de visitants després de la pandèmia són factors que Imma Solé creu que poden haver influït en l'augment d'ofegaments.

"És un estiu que ha fet molta calor i que hem tingut una afluència de gent, de turistes, molt elevada a les platges, segurament més que l'any anterior."

En el cas de les piscines, ja s'ha superat el nombre d'accidents mortals: el 2021 hi van morir ofegades 8 persones i aquest any ja n'hi ha hagut 9. També hi ha hagut una vintena de ferits greus, la majoria menors entre 3 i 5 anys.

 

Anar al contingut