Amb temporal de vent o fred, centenars de persones dormen al ras a Catalunya
El fred agreuja la situació de les persones sense sostre (Fundació Arrels)
Catalunya migdia

Més de 1.500 persones dormen al carrer mentre les temperatures cauen en picat

Les entitats que atenen sense sostre a Catalunya intensifiquen la seva feina i reclamen més places d'emergència

Actualitzat

Només en 11 municipis catalans que representen el 40% de la població (Badalona, Barcelona, Girona, Lleida, Mataró, Reus, Terrassa, Tarragona, Sabadell, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet), 1.600 persones viuen al ras, segons les dades recollides per la Fundació Arrels, dedicada a atendre persones sense llar.

A la ciutat de Barcelona, hi ha més de 5.000 persones que no tenen una casa on viure i, d'aquestes, 1.230 dormen al carrer

La vida d'aquestes persones és dura tot l'any, però quan fa molt de fred la situació esdevé inaguantable.

Davant l'anunciat episodi de baixes temperatures, la Fundació Arrels ha activat les alertes per poder atendre les necessitats d'aquestes persones, ha explicat a Catalunya Ràdio Ferran Busquets, director de l'entitat:

"El que fem bàsicament és estar pendents de les demandes que tenim, que són sobretot de mantes, sacs de dormir o roba d'abric, evidentment."

Quan fa fred, hi ha més persones que fan servir els equipaments que ofereix la Fundació Arrels, com el seu centre obert, on poden trobar acompanyament, assessorament, roba i serveis higiènics.

Amb temporal de vent o fred, centenars de persones dormen al ras a Catalunya
Les persones sense llar demanen més roba d'abric quan baixen les temperatures (Flickr/Fundació Arrels)

També la Comunitat de Sant Egidi, una entitat de caràcter religiós que atén les necessitats de persones sense sostre i que és present a tot el món, ha reforçat els seus equips, ha comentat a Catalunya Ràdio Meritxell Téllez, la seva portaveu:

"Aquests dies intensificarem les visites que ja fem habitualment per poder arribar a totes les persones que estan dormint al carrer. A més de portar-los menjar, com fem tot l'any, també els portarem mantes i sacs de dormir."

Per dormir sota un sostre, hi ha equipaments d'emergència que activen els ajuntaments quan baixen les temperatures.

Amb temporal de vent o fred, centenars de persones dormen al ras a Catalunya
Les entitats reforcen els seus equips d'atenció a les persones sense llar (Fundació Arrels)

A l'Hospitalet de Llobregat, per exemple, s'ofereixen 15 places més. Ferran Busquets, però, reclama que aquestes places siguin definitives i denuncia que aquestes solucions temporals no resolen el problema:

"La meteorologia no ha de determinar l'atenció a les persones sense llar. Quan les temperatures baixen de 0 graus, o de 5 en alguns casos, s'activen alguns serveis, però a la nit, amb 6 o 7 graus també es passa molt de fred. I si plou, encara que hi hagi 10 graus, la sensació tèrmica és baixíssima per a algú que dorm al carrer.

El problema, per tant, és que la persona estigui al carrer."

A Barcelona, per exemple, l'Ajuntament no activa l'operació fred per atendre les persones que viuen al carrer fins que les temperatures no baixen de 0 graus. Aquest any, però, per primer cop a l'hivern, ofereix 134 refugis climàtics oberts a tothom per protegir-se del fred.

Amb temporal de vent o fred, centenars de persones dormen al ras a Catalunya
Més de mil persones dormen al ras a Catalunya (Fundació Arrels)

Són biblioteques o poliesportius que ja s'obrien a tot el públic a l'estiu, quan s'enfilaven les temperatures fins al punt de posar en perill la salut de molta gent, sobretot persones grans.

El director de la Fundació Arrels demana que es faci conèixer a les persones que dormen al carrer la possibilitat d'arrecerar-se en aquests refugis climàtics i, sobretot, que se'ls hi faciliti l'accés sense prejudicis:

"Que ningú s'incomodi si, per exemple, la persona que està al carrer hi arriba desorientada. Cal que la gent assumeixi que aquestes persones poden refugiar-se en aquests espais climàtics."

Ferran Busquets insisteix que aquesta opció pot ser vàlida provisionalment per a persones que fa poc que viuen al carrer, però que no els ofereix un lloc per dormir i no deixa de ser un pedaç a una situació que necessita una solució definitiva.

ARXIVAT A:
Pobresa
Anar al contingut