Un Sant Jordi de pandèmia amb una quinzena de llibreries noves a tot Catalunya
Catalunya migdia

Llibreters estressats: arribaran a temps tots els llibres per Nadal?

Els retards en la distribució s'arrosseguen des de l'agost i hi ha problemes per reposar títols ràpidament

Enllaç a altres textos de l'autor

Montse Camps Puigantell

Redactora d'informatius especialitzada en literatura

@MontseCampsP
Actualitzat

El sector del llibre està molt estressat. Ho diu Eric del Arco, de la llibreria Documenta i president del Gremi de Llibreters de Catalunya. I és que encara s'arrosseguen els problemes de distribució de llibres que van començar a l'estiu.

L'arrel de tot plegat és que a l'agost es va posar en marxa la distribuïdora EntreDos, fruit de la unió de les dues grans distribuïdores, Àgora i Les Punxes.

El nou gran magatzem situat a la Granada, a l'Alt Penedès, amb un sistema automatitzat, no ha funcionat com s'esperava. Passats els mesos han millorat aspectes com ara l'entrada de novetats. Però hi ha títols que no es reposen amb rapidesa:

"De cara a Nadal, el tema de la reposició és un problema bastant gros. Ara mateix estan entregant la reposició al cap d'una o dues setmanes. Això vol dir que, si jo venc un llibre, tardarà entre 8 i 15 dies a arribar.

Això fa que dins la campanya de Nadal, en què la part forta dura 15 dies, es faci inviable vendre el mateix títol dues vegades."

S'han vist afectats novetats editorials, llibres de text a l'inici de curs i també comandes específiques i que les llibreries no tenen en estoc
 Les novetats arriben però les llibreries tenen problemes sobretot en la reposició de títols

No hi ha problemes de desabastiment, però moltes trameses no arriben quan pertoca. Per als llibreters és dur haver de dir a un client que la comanda no arriba i tardarà dies.

Per Teresa Calabús, de la llibreria El Cucut, de Torroella de Montgrí, el pitjor de tot plegat és la pèrdua de confiança del client:

"Les llibreries i les botigues de proximitat en general ja hem perdut la confiança del client perquè el nostre proveïdor no s'ha espavilat a nivell de servei ràpid.

El que mes importa ara és tenir el llibre per a demà. La gent vol el servei de les farmàcies. I Amazon ha arribat al client per la rapidesa del servei, no pas perquè ho faci molt bé."

La situació afecta econòmicament les editorials, les llibreries i la mateixa EntreDos, amb unes pèrdues que no s'han calculat encara, perquè cada cas particular és diferent.

Les llibreries consultades estan d'acord que el projecte de crear la gran distribuïdora EntreDos és bo, però el resultat, ara per ara, no tant.

Maria Carme Ferrer, de la llibreria Empúries, de Girona, descriu així com viuen aquest compte enrere de la campanya de Nadal:

"Com un malson. Perquè no ens hauríem imaginat mai que, amb unes distribuïdores tan grans que s'uneixen amb les tecnologies del segle XXI, haguéssim de passar pel que estem passant. Avui dia no podem dir als clients si una comanda que fan tardarà cinc, deu o quinze dies."

Els llibreters viuen com un "malson" la incertesa sobre si els llibres arribaran (Catalunya Ràdio/Laia Claret)

Algunes llibreries expliquen que hi ha milers de llibres al magatzem que no es localitzen. Segons Júlia Secall, de la llibreria Roca, de Valls, també estan rebent comandes que no pertoquen:

"Estem rebent caixes obertes, caixes amb contingut que no es correspon amb l'alabarà, caixes sense albarà. Documentació que no arriba. Llibres que haurien de ser per a una altra llibreria que ens arriben a nosaltres."

El problema també afecta la presentació de llibres, perquè algunes llibreries no han sabut fins a l'últim moment si tindrien el llibre. Algunes presentacions fins i tot s'han anul·lat.

Però els llibreters també tenen una xarxa de col·laboració entre ells i en un moment donat es demanen llibres que els falten.

Eric del Arco matisa que EntreDos representa entre el 40 i el 50% dels llibres que es reparteixen i que hi ha més distribuïdores que funcionen bé. EntreDos representa 210 segells, entre els quals hi ha Grup 62, Enciclopèdia Catalana, Acantilado o Club Editor.

Els problemes de distribució afecten més de 2.500 llibreries de tot l'Estat. EntreDos, que al setembre va doblar torns per aturar el col·lapse, ha dit a Catalunya Ràdio que el problema s'arreglarà, però de moment no volen fer declaracions.

ARXIVAT A:
Literatura
Anar al contingut