L'extrema dreta identitària entra als ajuntaments catalans
La ultradretana Aliança Catalana ha guanyat les eleccions a Ripoll (Flickr)
Catalunya migdia

L'extrema dreta identitària entra als ajuntaments catalans

Aliança Catalana guanya les eleccions a Ripoll, el Front Nacional governarà a la Masó i Josep Anglada torna al consistori de Vic

Actualitzat

L'augment de vots a l'extrema dreta a Catalunya ha tingut dues cares. D'una banda, el previsible ascens de Vox, amb representació en més de 70 municipis catalans, entre els quals els de les quatre capitals de demarcació catalanes, en línia amb el que ha passat a tot Espanya. De l'altra, la menys previsible irrupció d'una extrema dreta identitària catalana que ha guanyat les eleccions en un municipi tan emblemàtic com Ripoll, considerat el bressol de Catalunya.

L'extrema dreta catalana s'ha presentat a aquestes eleccions sota diferents sigles, però amb un discurs molt semblant, especialment centrat en el populisme i la xenofòbia.
 

La sorpresa de Sílvia Orriols a Ripoll

Aliança Catalana s'ha imposat a la capital del Ripollès, on ha obtingut 6 regidors, a tres de la majoria absoluta, que se situa en 9.

La seva líder, Sílvia Orriols, ha fet una campanya molt activa a les xarxes socials. El seu discurs xenòfob, contra la immigració, ha calat en un municipi encara traumatitzat pels atemptats del 2017, els autors dels quals vivien a Ripoll, on s'havien radicalitzat de mà de l'imam.

Sílvia Orriols, d'AC, es pot convertir en l'alcaldessa de Ripoll (Wikipedia)

Aliança Catalana es va comprometre, si arribava a l'alcaldia, a començar els tràmits per tancar la mesquita. En els seus missatges electorals no parlava d'immigració, sinó d'invasió, i assegurava que els ocupes, els lladres i els assassins tenen més drets i serveis que els jubilats que han cotitzat tota la vida.

El partit d'Orriols proposa declarar la independència unilateralment, restituir l'estat català que, segons les seves paraules, "ens va ser arrabassat militarment fa 400 anys, i aixecar fronteres a Catalunya". Per la líder d'AC, la immigració és la culpable de la reculada del català, l'augment de la delinqüència i la devaluació dels salaris.
 

Aïllar-la o deixar que sigui alcaldessa?

Sílvia Orriols va entrar a l'Ajuntament de Ripoll a les eleccions del 2019 amb les sigles del Front Nacional. Però se'n va escindir i va fundar Aliança Catalana pel motiu que ha explicat Xavier Rius, periodista expert en moviments de l'extrema dreta, a Catalunya Ràdio:

"Es va escindir perquè a FN li van dir que parlés més d'independència i menys dels immigrants. O sigui, perquè el Front Nacional es va moderar, i a ella li ha sortit bé."

Els altres grups que han sortit elegits a l'Ajuntament de Ripoll tenen ara un dilema: fan un cordó sanitari i impedeixen que Orriols sigui l'alcaldessa o es queden a l'oposició, la deixen governar i li fan una moció de censura més tard?

Junts ha obtingut 3 regidors, els mateixos que ERC. El PSC i la CUP, 2 cadascun, i una altra candidatura independent, 1 regidor. Podrien fer un pacte a quatre per sumar la majoria absoluta, però això podria tenir alguns inconvenients.

La formació d'ultradreta també entra a l'Ajuntament de Manlleu (Wikipedia)

Segons alguns analistes i també alguns veïns consultats, aïllar Sílvia Orriols només serviria per victimitzar-la i donar-li més força. De fet, asseguren, això és el que ha passat en aquest mandat. El fet d'ignorar-la i d'intentar invisibilitzar-la ha estat l'embranzida que li ha fet guanyar les eleccions.

Per això, la cap de llista de Junts, Manoli Vega, ha dit a Catalunya Ràdio, que és partidària que Orriols sigui l'alcaldessa de Ripoll:

"No hem sabut gestionar bé la situació de la Sílvia Orriols i ella s'ha anat fent la víctima. La gent al final el que ha vist és aquest victimisme. Jo penso que en aquests moments no la podem convertir en una màrtir. Per tant, des del meu punt de vista crec que hauria de governar."

Manoli Vega ha deixat clar que això és una opinió personal perquè encara no ha tingut cap reunió ni amb el seu partit ni amb les altres formacions que han tret regidors.
 

Aliança Catalana entra en dos ajuntaments més

A banda de Ripoll, els resultats del partit de l'extrema dreta catalana en aquests comicis han estat testimonials. Ha obtingut un regidor a Manlleu, la segona ciutat osonenca, i un altre a Ribera d'Ondara, un municipi de poc més de 500 habitants de la Segarra, a tocar de l'Anoia, format per tretze pobles.

Sant Pere dels Arquells és un dels pobles de Ribera d'Ondara, on AC ha obtingut representació (Wikipedia)


Un alcalde d'extrema dreta a l'Alt Camp

El Front Nacional, del qual es va escindir Sílvia Orriols, ha obtingut representació en dos municipis: a Manresa, amb 2 regidors, i a la Masó, un petit municipi de l'Alt Camp que no arriba als 300 habitants. Aquí FN ha obtingut 4 dels 7 regidors en joc i, per tant, la majoria absoluta. És el primer municipi on governarà aquesta formació de l'extrema dreta, que ha fet fora Junts de l'alcaldia.

L'extrema dreta identitària entra als ajuntaments catalans
Majoria absoluta a la Masó per al Front Nacional (Wikipedia)

A Manresa, a penes tindrà influència, encara que el seu discurs antiimmigració pot coincidir amb el de Vox, que ha tret un regidor. Per la resta, FN es defineix com a nacionalista i és partidari de declarar unilateralment la independència.

L'extrema dreta identitària entra als ajuntaments catalans
FN també entra al consistori de Manresa (Flickr)

Front Nacional va ser fundat l'any 1999 per Xavier Andreu, antic militant neonazi, i Jordi Casacuberta, tots dos membres d'Estat Català. L'actual FN no té cap vinculació amb l'històric Front Nacional de Catalunya, d'ideologia progressista, dissolt el 1990.
 

Torna Anglada

L'extrema dreta de signe unionista, però d'adscripció catalana, també ha tret el nas. Josep Anglada torna a l'Ajuntament de Vic, aquest cop amb les sigles SOMI, Som Identitaris, i dos regidors.

A la capital d'Osona, SOMI s'ha presentat a les eleccions amb propostes concretes per a la ciutat, com ara eliminar les barreres arquitectòniques o remodelar el mercat municipal, però també amb promeses populistes, com acabar amb els empadronaments fraudulents que, segons ells, fa l'Ajuntament, i també amb l'incivisme, la droga o la prostitució.

L'extrema dreta identitària entra als ajuntaments catalans
Aquestes eleccions han suposat el retorn de Josep Anglada com a regidor de Vic (Wikipedia)

Josep Anglada va ser expulsat de Plataforma per Catalunya, el partit xenòfob que ell mateix havia fundat, l'any 2014, per apropiar-se de fons del partit, i va crear la formació SOMI, que ja es va presentar a les eleccions del 2019, sense obtenir cap regidor. Militant a la joventut de Fuerza Nueva, ha estat denunciat i condemnat en algunes ocasions per insults, amenaces i agressions.

ARXIVAT A:
Extrema dretaEleccions municipals 2023
Anar al contingut