L'estrès laboral és la causa d'un de cada cinc casos de depressió
La situació a la feina pot portar problemes mentals (Unsplash/Luis Villasmil)
Catalunya migdia

L'estrès laboral és la causa d'un de cada cinc casos de depressió

L'estil de vida influeix en el desenvolupament de determinats trastorns mentals, segons un estudi internacional en què ha participat l'Hospital Clínic de Barcelona

Els trastorns mentals tenen múltiples causes i depenen de la combinació de diferents factors. Alguns, com els genètics, no es poden modificar, però d'altres responen a determinats estils de vida, de societat, ambientals... i aquests sí que es poden corregir. Tot i viure en una societat de benestar, una de cada cinc persones té algun trastorn mental.

L'estrès laboral és la causa d'un de cada cinc casos de depressió
El 20% de la població té algun trastorn mental (Unsplash/Camila Quintero Franco )

Un grup d'investigadors internacionals han fet un estudi per identificar els factors de risc i determinar quants trastorns mental es podrien reduir millorant la societat i l'estil de vida. L'estudi, liderat per l'IDIBAPS, l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de l'Hospital Clínic, la Universitat sueca de Linköping i el King's College de Londres, s'ha publicat a Molecular Psychiatry.

L'estrès laboral causa depressió

Un excés de càrrega de treball, sentir-se menystingut a la feina, unes males condicions laborals, conflictes amb els companys o amb els caps, o por per la situació a l'empresa són factors que poden provocar estrès laboral. Aquest trastorn té efectes directes sobre la salut física i mental de l'individu i en el seu rendiment a la feina.

L'estrès laboral és la causa d'un de cada cinc casos de depressió
Un bon entorn laboral pot evitar depressions (Unsplash/Nikko Macaspac)

Un d'aquests efectes és la depressió. El doctor Joaquim Raudà, investigador d'IDIBAPS, quantifica quants casos de depressió es podrien estalviar.

"Si sabem que en el futur cent persones desenvoluparan depressió, en el cas que ara eliminessin l'estrès laboral, només desenvoluparien depressió 80 persones i hi hauria 20 persones que no."

Altres factors, com els cerebrals o els biològics, determinarien quines persones no desenvoluparien la malaltia.

 

Els abusos a la infància es paguen també de grans

Un percentatge important de malalties mentals s'associen a les vivències de la infantesa. L'estudi ha identificat i quantificat algunes d'aquestes relacions.

L'estrès laboral és la causa d'un de cada cinc casos de depressió
Els abusos de la infantesa també passen factura a l'edat adulta (Unsplash/Morgan Basham)

Reduint els abusos infantils es podrien evitar un de cada sis casos de depressió, i evitant el bullying no hi hauria tants casos d'esquizofrènia en l'edat adulta.

"Si aconseguíssim eliminar les adversitats infantils, en el futur hi hauria aproximadament un terç menys de casos d'esquizofrènia i trastorns similars."

 

Per un estil de vida més saludable

La investigació també ha avaluat com afecta l'estil de vida en els trastorns mentals i ha tret una sèrie de conclusions. Per exemple, l'exercici físic regular evitaria 1 de cada 6 casos d'Alzheimer, reduir l'excés de greixos en sang evitaria 1 de cada 10 casos de depressió, i no tenir sobrepès abans o durant l'embaràs s'evitaria 1 de cada 15 casos d'autisme en els fills.

L'estrès laboral és la causa d'un de cada cinc casos de depressió
Millorant la societat i els estils de vida s'eviten malalties mentals (Unsplash/Anupam Mahapatra)

Per això, argumenta Joaquim Raudà, la importància que els governs fomentin estils de vida saludables:

"És necessari disminuir alguns dels factors modificables, sobretot de tipus social o d'estil de vida, que no només són dolents en si, sinó que a sobre causen una part important dels trastorns mentals."

En conclusió, reduint les adversitats i abusos infantils, rebaixant l'estrès laboral, i millorant l'exercici físic i controlant el pes, es podrien evitar molts trastorns mentals.

Però no tots, perquè molts altres no estan relacionats amb aquests factors, i per això els autors de l'estudi reclamen dedicar més recursos a la investigació de tractaments que millorin la salut mental de la població.


 

Anar al contingut