L'Església espanyola no crearà una comissió independent per investigar els abusos a menors dins la institució
Els bisbes catalans, valencians i balears a Sant Pau Extramurs (Europa Press)
Catalunya migdia

L'Església espanyola no crearà una comissió independent per investigar els abusos a menors dins la institució

Els bisbes de les diòcesis catalanes, valencianes i balears s'han reunit aquest matí amb el papa Francesc, on han repassat la situació de les seves províncies eclesiàstiques

Redacció Actualitzat

El tema dels abusos sexuals a menors dins de l'Església ha centrat bona part de la conversa dels prelats amb el pontífex, de més de dues hores. Una reunió que els portaveus dels bisbes, Joan Josep Omella, de Barcelona; Joan Planellas, de Tarragona, i Antonio Cañizares, de València, han qualificat de cordial i amb molt bon humor.

No hi haurà comissió independent

Joan Josep Omella ha descartat la creació d'una comissió independent per investigar els centenars de casos d'abusos sexuals a menors detectats a l'Església espanyola, tal com han fet a Portugal i Fança. Segons l'arquebisbe de Barcelona, s'ha optat per constituir comissions a cada una de les diòcesis, una fórmula que consideren més pròxima a les víctimes i que té l'aprovació del Vaticà.

En aquest punt, el papa Francesc s'ha manifestat molt preocupat perquè aquestes situacions no es tornin a repetir, i així ho ha expressat en diferents ocasions. L'última amb els casos destapats a l'Església francesa.

Omella ha reconegut que potser no s'han comunicat correctament les vies per presentar les denúncies dins l'Església i que això ha fet que les víctimes hagin confiat abans per explicar el seu cas en un diari com El País, que va presentar un informe amb més de 250 casos concrets a 31 diòcesis espanyoles.

La preocupació per la situació política

A la trobada també s'ha parlat de la situació política general i del paper de l'Església, ha dit Omella, per ajudar a curar les ferides que existeixen. També ha subratllat que la Conferència Episcopal Espanyola, que presideix, manté un diàleg obert amb el govern del PSOE i UP, amb qui ha reconegut que coincideixen en temes de bé comú, però no tant en qüestions morals.

L'Església espanyola no crearà una comissió independent per investigar els abusos a menors dins la institució
L'Església confia a cada diòcesi la investigació per abusos a menors (Conferència Episcopal Espanyola)

La situació del bisbat de Solsona i el cas de Xavier Novell s'han tractat de passada a la conversa amb Francesc, i també de la dona dins l'Església, que, segons el Pontífex, encara no ocupa el lloc que li correspon.

"Ad Limina Apostolarum"

Tots els prelats diocesans del món han de fer cada cinc anys la visita "Ad Limina Apostolarum". La pandèmia les va deixar en suspens, però fa tres mesos que s'han reprès. Durant la visita, els bisbes pelegrinen a les tombes dels apòstols Pere i Pau com a expressió de comunió eclesial i celebren l'eucaristia a les quatre grans basíliques de Roma: Sant Pere, Sant Joan del Laterà, Sant Pau, Extramurs i Santa Maria la Major. També visiten els diferents dicasteris i departaments de la cúria romana.

La reunió amb el papa Francesc ha estat l'acte central de la visita dels bisbes de les províncies eclesiàstiques de Barcelona, Tarragona i València, que va començar dilluns dia 10. S'havia d'haver fet el 2019, però la situació sanitària la va obligar a ajornar. 

El Papa Francesc es reuneix amb els bisbes catalans després de l'ecàndol de la diòcesi de Solsona
Missa presidida per l'arquebisbe Cañizares a Santa Maria la Major (Europa Press)

Abans d'aquesta delegació, el Papa va rebre, abans de Nadal, un primer grup de bisbes espanyols de les províncies eclesiàstiques de Santiago de Compostel·la, Oviedo, Burgos, Pamplona, Tudela i Saragossa. A finals de gener hi haurà dos grups més. Primer el dels prelats de Granada, Sevilla i Mèrida-Badajoz, i, finalment, els de Toledo, Madrid, Valladolid i l'Ordinari Castrense.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut