Les vacunes Pfizer i AstraZeneca són efectives contra la variant índia de la Covid
Les vacunes anti-Covid també valen per a la variant índia
Catalunya migdia

Les vacunes de Pfizer i AstraZeneca són efectives contra la variant índia de la Covid

Per aconseguir una alta protecció, calen les dues dosis d'aquestes vacunes, segons un estudi britànic

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat
TEMA:
Covid-19

Una investigació del Servei de Salut Pública del Regne Unit ha demostrat l'eficàcia de les vacunes de Pfizer i AstraZeneca contra la variant índia, que fins ara se sospitava que es podia escapar-se dels efectes d'aquests dos fàrmacs.

Dues punxades per fer front a la variant índia

L'estudi revela que amb una sola dosi les vacunes serien menys efectives. Amb la pauta completa, Pfizer té una eficàcia del 88%, i AstraZeneca, del 60%.

Són uns resultats semblants, comenta el cap de Malalties Infeccioses de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, Manel Cervantes, als quals s'han descrit per a la resta de variants.

"Sembla que la vacunació completa podria servir, però només una dosi, no. Ara, amb aquestes dades, el comitè anglès ha proposat accelerar l'administració de la segona dosi."

L'estudi britànic demostra que administrant dues dosis de les vacunes s'aconsegueixen evitar els símptomes de la infecció, i espera obtenir resultats encara més bons per prevenir les hospitalitzacions i les morts.

Cal que les vacunes arribin a tots els racons del món

L'eficàcia de les vacunes, però, està condicionada al ritme de vacunació global. L'efectivitar, remarca Manel Cervantes, dependrà de la capacitat d'immunitzar tota la població mundial en poc temps:

"Si ens estem cinc anys per vacunar tot el món, què podria passar, aniríem tenint mutacions del virus i al final en podria venir una de molt dolenta."

La manera d'evitar-ho és portar les vacunes a tot el món en un o dos anys. Això, segons el cap de Malalties Infeccioses del Taulí, seria el més raonable.

Manel Cervantes també creu que a casa nostra cal posar l'accent en la vacunació de les persones i els col·lectius més vulnerables i, en aquest sentit, ha valorat molt positivament la iniciativa del departament de Salut de començar a vacunar els treballadors temporers que s'han d'incorporar a la campanya de la fruita dolça.

Es recomana no canviar de vacuna

Els menors de 60 anys que van rebre la primera dosi d'AstraZeneca i n'esperen la segona, se l'haurien de posar també d'AstraZeneca. Això és el que considera Ferran Moraga Llop, vicepresident de l'Associació Espanyola de Vacunologia, en oposició al que defensa el Ministeri de Sanitat, que prefereix que la segona dosi sigui de Pfizer.

Moraga Llop assegura que els afectats s'han de posar la segona dosi sigui com sigui, perquè amb una sola no estaran del tot protegits.

"El meu parer, el de moltes associacions científiques i molts experts, és que si la primera és d'AstraZeneca, la segona també ho ha de ser. Perquè és el que diu la fitxa tècnica, ho diu l'EMA, l'OMS i bona part de la societat científica."

Pel que fa a la vacunació dels adolescents, admet el dilema de vacunar-los aquí quan en altres països el ritme de vacunació és més lent. Però, tot i això, considera que els adolescents a partir dels 12 anys haurien d'estar vacunats el curs que ve, alhora que es garanteix que arriben vacunes a tots els països.

"Des del punt de vista estrictament científic, s'han de vacunar abans que comenci el curs 2021-22, però això suposa que han d'estar vacunats tots els grups d'edat anteriors."

També ha recordat que les vacunes en aquest grup d'edat entre 12 i 16 anys s'han mostrar 100% efectives.

ARXIVAT A:
Covid-19

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut