Les UCIs dels hospitals catalans, a punt del col·lapse per l'augment de malalts de Covid
La relaxació de les mesures de restricció social dibuixa un escenari semblant al de la primera onada de la pandèmia
Les UCIs dels hospitals catalans, a punt del col·lapse per l'augment de malalts de Covid
Catalunya migdia

Les UCIs dels hospitals catalans, a punt del col·lapse per l'augment de malalts de Covid

La relaxació de les mesures de restricció social dibuixa un escenari semblant al de la primera onada de la pandèmia

Marta Bellés, Elisa Omedes Actualitzat
TEMA:
Covid-19
Les UCIs dels hospitals catalans, a punt del col·lapse per l'augment de malalts de Covid
UCI de l'Hospital de Bellvitge

Els responsables de Medicina Intensiva dels grans hospitals catalans alerten que el servei està a punt d'arribar a l'ocupació màxima per l'augment d'ingressos de malalts de Covid en estat greu. El Departament de Salut apunta que, si la situació no millora, en només quinze dies el sistema hospitalari pot quedar desbordat.

Els experts alerten que la situació pot empitjorar

Les previsions de Salut avisen que d'aquí pocs dies es podria arribar als 1.300 malalts a les unitats de cures intensives, una xifra que desbordaria el sistema sanitari. Ara mateix hi ha prop de 3.000 pacients de Covid-19, dels quals més de 600 són crítics, i ja superen els que hi va haver al pic de la segona onada.

Això fa que els hospitals estiguin fortament tensionats, a prop d'arribar a un situació semblant a la de la primera onada de la pandèmia.

El doctor Joan Ramon Masclans, cap del Servei de Medicina Intensiva a l'Hospital del Mar de Barcelona, ha reconegut a Catalunya Ràdio que les perspectives són que empitjorarà una situació que ja és molt crítica.

"Nosaltres ja fa bastants dies que hem multiplicat per dos i mig la capacitat de crítics i ja tenim l'UCI pràcticament plena. I al voltant del 77% dels malalts que tenim als llits de crítics ja són per Covid."

Les circumstàncies són semblants a tots els hospitals. A l'hospital de Bellvitge tenen una UCI amb una gran capacitat, 80 llits de crítics, que també està plena. El cap de la unitat, el doctor Rafael Máñez, destaca que el virus va al davant en molts aspectes i que encara no s'ha trobat el tractament per combatre'l:

"Els malalts que estem veient ara continuen estant tan malament i tenen els mateixos problemes que en la primera onada. Tot i que els donem els millors tractaments, que han demostrat una certa eficàcia, els resultats pels pacients que arriben a la UCI no són satisfactoris"

El cap d'urgències de l'Hospital Clínic, el doctor Miquel Sánchez, ha vist com s'ha doblat el nombre de persones que arriben al seu servei i molts acaben derivant a intensius.

"Diumenge vam veure un canvi notable amb el ritme d'ingressos de malalts COVID. Estem ingressant 25 o 35 malalts al dia de coronavirus i això fa que la situació a l'hospital estigui molt tensionada".

Els hospitals han desplegat els plans de contingència per ampliar els espais on poder acollir malalts crítics.

Pagant la factura de Nadal

Els metges atribueixen aquest empitjorament al relaxament de les mesures per reduir la interacció social. El confinament estricte de primavera va permetre reduir molt significativament les infeccions de coronavirus, de manera que a l'estiu la situació va millorar notablement.

Ara, diu el doctor Jordi Mancebo, cap de l'UCI de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, estem pagant les conseqüències d'haver afluixat durant el Nadal i haver permès una mobilitat inapropiada per a la situació.

"El mes de desembre hi va haver ponts i festes de Nadal i Cap d'Any. Al gener hi va haver Reis... I tot això vol dir gent que va amunt i avall."

 

Les UCI's dels hospitals catalans, a punt del col·lapse per l'augment de malalts de Covid
Els sanitaris estan esgotats (Unsplash)

Els sanitaris, els que ho paguen més car

El personal sanitari no té temps de refer-se entre onada i onada. La pressió és molt alta i aviat podrien començar a flaquejar, segons adverteix la doctora Pilar Ricart, cap de Medicina Intensiva de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona.

"No sé quant de temps podrem aguantar aquesta situació. Els professionals, amb una història personal molt difícil en aquests moments, ja estan molt esgotats."

"Davant d'aquest panorama, els hospitals han desplegat plans de contingència per ampliar els espais per acollir malalts crítics."

 

ARXIVAT A:
Covid-19 Confinament Coronavirus Salut
Anar al contingut