Les hores en què Sant Martí de Tous va contenir la respiració
Ja no es veu tant de fum des de Sant Martí de Tous com al cap de setmana
Catalunya migdia

Les hores en què Sant Martí de Tous va contenir la respiració

L'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia va obligar a confinar els veïns de Sant Martí, Santa Maria de Miralles i Bellprat, i a evacuar les masies de la zona

Jordi Barranca, Elisa Omedes

Dilluns ha començat amb una pluja que ha llevat angoixa i preocupació als veïns de Sant Martí de Tous. Després d'una nit incerta, han respirat molt més tranquils quan han mirat cap al cel i han vist que les columnes de fum de l'incendi pràcticament havien desaparegut.

Les hores en què Sant Martí de Tous va contenir la respiració
Els mitjans aeris s'incorporen a l'extinció amb la sortida del sol (ACN/Anna Berga)

Potser no se sabrà mai l'origen concret de l'incendi que ha mantingut la Conca de Barberà i l'Anoia amb l'ai al cor durant tot el cap de setmana. Negligent o intencionat, el foc que va començar dissabte al marge d'una carretera, a tocar d'un camp segat feia poc, serà un record que els veïns de Sant Martí de Tous tindran de per vida.

El foc no va trigar gaire a conquerir el bosc del costat del terreny agrícola, afavorit pel vent de marinada i unes temperatures excessivament altes. Els pitjors pronòstics van ser els bons i diumenge la llengua de foc es va descontrolar en direcció a Sant Martí de Tous per una banda i Santa Maria de Miralles, per l'altra. els equips d'emergència van voler ser prudents i van demanar als veïns dels dos pobles de l'Anoia que es confinessin a casa i tanquessin portes i finestres, per evitar que el fum els pugués perjudicar.

Les hores en què Sant Martí de Tous va contenir la respiració
El foc posava en perill les cases aïllades i les cabanes (ACN/Mar Rovira)

Als veïns dels masos, molt més vulnerables, els van convidar a tancar les masies amb pany i forrellat i anar cap a Sant Martí de Tous, on s'havia habilitat un espai-refugi a l'Ateneu municipal.

Les hores en què Sant Martí de Tous va contenir la respiració
Els voluntaris, encarregats de les provisions a l'Ateneu de Sant Martí de Tous (ACN/Anna Ferràs)

L'alcalde del poble, David Alquézar, insistia que si complien les indicacions, no calia tenir por. Per això, David Sureda, propietari d'un mas, que patia de valent, va fer-ne cas:

"Ahir vam passar bastanta por, perquè cap al tard es va complicar molt amb la marinada. El que feia més por era el fum, que es veia molt a prop. Quan ens van venir a avisar que marxéssim, vam agafar les quatre coses i vam vindre cap aquí."

La columna de fum es veia a quilòmetres de distància i les cendres queien en municipis força allunyats de l'incendi, mentre l'amenaça del foc era real i patent per a les masies de la zona, com la de Carmen Herraiz:

"Vam aguantar fins a dos quarts de vuit, perquè vam passar un dia terrible. En principi el foc estava una mica lluny, però després de seguida es va anar acostant, el teníem a un quilòmetre i mig."

Amb les persones a recer, es patia pels animals que es van quedar a mercè de les flames, com explicava Josep Font, propietari de la masia la Pedrera.

"He deixat els meus cavalls allà, les meves cabres aviades, que se salvi qui pugui, els gossos aviats per allà també que s'espavilin i a veure què passa."

Bombers, forestals, tots els equips d'emergència treballen sense descans, a peu de foc i amb els mitjans aeris quan és de dia.

Les hores en què Sant Martí de Tous va contenir la respiració
Els pagesos van ajudar a contenir el foc llaurant els camps de cereals (ACN/Anna Ferràs)

També hi han posat el coll els voluntaris de la Creu Roja, que s'han ocupat de gestionar l'Ateneu municipal, com Gemma Hernández, encarrgada que no hi faltés avituallament, ni per als cossos d'emergència, ni per als veïns que s'han hagut de quedar a dormir:

"Ara ja fa dues nits que estem fent de voluntaris. Hem tingut menjar, begudes, cafès tota la nit per als bombers que venien i aquesta nit sí que hem tingut gent allotjada."

Ha estat un cap de setmana molt angoixant per a Sant Martí de Tous, diumenge més que dissabte, però la setmana ha començat amb una millora de les condicions meteorològiques que ajuden a l'extinció del foc i que han permès aixecar el confinament. I, sobretot, amb un gran reconeixement de tot el poble cap a l'onada de solidaritat que els ha arribat de tota l'Anoia i les comarques veïnes.

 

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut