CATALUNYA MIGDIA

Les farmàcies fan curt de medicaments: què els falta i per què?

El desabastiment de fàrmacs ha passat sempre, però els farmacèutics alerten que en els últims mesos ha repuntat

Falten medicaments a les farmàcies. Alguns dels productes que ara mateix costen de trobar són l'amoxicil·lina infantil, l'Apiretal, l'Eferalgan, l'Orfidal i el Primperan. Falten antibiòtics, antipirètics, paracetamol, ansiolítics, antiepilèptics, inhaladors d'asma, cortisona i medicaments per a processos de fertilització in vitro.

La vocal del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), Laura Gomà, confirma a Catalunya Ràdio el repunt del desabastiment de medicaments:

"Ja passava el mes passat amb les amoxicil·lines, però seguim en creixement. Van variant els tipus de medicament que ens falten, però és un problema que va a més."

Quins medicaments falten? 

Segons el COFB, les oficines de farmàcia de la demarcació de Barcelona han reportat la manca d'aquests medicaments el novembre del 2022, ordenats de més a menys escassetat:

1. Rivotril 0,5 mg (60 comprimits)

2. Orfidal 1 mg (50 comprimits)

3. Stilnox 10 mg (30 comprimits recoberts)

4. Clotrimazol Gine-Canesmed EFG 20 mg/gr (crema vaginal)

5. Rivotril 2 mg (60 comprimits)

6. Depakine Crono 500 mg (100 comprimits)

7. Colirofta Ciclopéjico 10 mg/mg (col·líric)

8. Eferalgan 1 g (comprimits eferverscents)

9. Clotrimazol Gine-Canesmed EFG 500 mg (comprimit vaginal)

10. Primperan 1 mg/ml (xarop)

Antoni Torres, president de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya, assenyala que cada setmana canvien els medicaments que falten, però coincideix a concloure que el desabastiment és crònic:

"Quan va venir la pandèmia això es va multiplicar per sis o per set i, després, ens hem quedat una mica per sota del pic màxim de la pandèmia. Amb tot, estem bastant per sobre del que teníem crònicament."

Els tipus de medicaments que falten van variant.

La titular de la farmàcia Agustí Garcia Navarro de l'Hospitalet de Llobregat, Maria Agustí, explica que ha passat tota la vida, però no de forma tan exagerada:

"No sé si és degut a la guerra o per problemes de transport, però ens estem trobant amb molta falta de medicaments."

La situació és semblant a la farmàcia Vilaplana de Barcelona, on la seva titular, Montse Vilaplana, diu que també li falten medicaments per a diabètics, malalties cardiovasculars, malalties respiratòries... però fa una crida a la calma:

"Sempre hi ha una alternativa, no és un problema greu. Jo intento fer mans i mànigues per aconseguir el que calgui."

Les farmàcies estan en contacte a través de FarmaHelp, una eina que permet a les oficines estar connectades per resoldre la falta d'alguns medicaments.

Si aquesta opció falla, una altra manera que tenen els malalts per aconseguir la medicació és demanar al seu metge una alternativa terapèutica. La doctora Ariadna Sànchez, de l'Hospital Clínic, que atén pacients amb problemes digestius, s'hi ha trobat a la consulta:

"Hi ha pacients que contacten amb nosaltres demanant canvis de fàrmacs, ja que van a la farmàcia i els diuen que hi ha falta d'estoc. Aleshores, hem de buscar altres alternatives per poder substituir les medecines que prenen habitualment."

Les farmàcies estan connectades a través de FarmaHelp, una eina que els permet resoldre la falta d'alguns medicaments.

Sense problemes per aconseguir la medicació

Des de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya, Antoni Torres vol deixar clar que davant del desabastiment ningú es queda sense medicament:

"Que ningú es preocupi perquè tenim diferents mecanismes perquè la persona acabi tenint la medecina. No hi ha cap medicament crític que la persona no rebi, de cap de les maneres."

L'Agència Espanyola de Medicaments també insisteix que els problemes de subministrament no tenen res a veure amb la falta del principi actiu, sinó en la presentació del fàrmac.

Per exemple, fa unes setmanes hi havia dificultats per trobar amoxicil·lina en xarop, que és la que habitualment es dona als infants. Per això, l'agència reguladora va autoritzar els farmacèutics perquè de manera excepcional el dispensessin en sobres o càpsules.

No hi ha una única causa

Des del Col·legi de Farmacèutics aclareixen que algunes de les causes del desabastiment de fàrmacs són l'augment de malalties respiratòries a la tardor, sobretot de les criatures, la falta de subministrament de matèries primeres i d'envasos, la concentració de la producció de fàrmacs en grans plantes, i la política de preus.

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut