Les empremtes dactilars de només tres dits ajuden a detectar l'esquizofrènia
Les empremtes dactilars poden detectar l'esquizofrènia (Catalunya Ràdio/Núria Jar)
Catalunya migdia

Les empremtes dactilars de només tres dits ajuden a detectar l'esquizofrènia

L'eina, basada en intel·ligència artificial, té un 70% de fiabilitat en persones que ja tenen símptomes o predisposició genètica

Actualitzat

L'empremta dactilar de només tres dits de la mà esquerra ajudaria a detectar l'esquizofrènia en persones que ja tenen els primers símptomes de la malaltia o una predisposició genètica per desenvolupar-la, perquè les persones amb esquizofrènia tenen de mitjana un 40% menys de línies als dits que les persones sanes. Ho faria de manera ràpida, econòmica i bastant fiable.

L'eina de detecció precoç, basada en un algoritme d'intel·ligència artificial, l'ha desenvolupada un equip de científics de la fundació de recerca FIDMAG Germanes Hospitalàries i de l'àrea de salut mental del CIBER (CIBERSAM). Els resultats mostren prop d'un 70% de fiabilitat, tal com es desprèn de l'estudi que publica la revista Schizophrenia Bulletin, de la Universitat d'Oxford (Regne Unit).

Les empremtes dactilars de només tres dits ajuden a detectar l'esquizofrènia
Un algoritme d'intel·ligència artificial permet detectar l'esquizofrènia en alguns casos (Germanes Hospitalàries)

La coordinadora de l'estudi, la doctora Edith Pomarol-Clotet, ha volgut deixar clar la utilitat d'aquesta eina per millorar el pronòstic del trastorn mental:

"Pels psiquiatres, tenir un diagnòstic precoç de la malaltia ens pot ajudar a afinar el tractament, i això, en definitiva, ajuda a una millor evolució de la malaltia."

L'esquizofrènia afecta al voltant d'un 1% de la població general. Els primers símptomes apareixen en forma de brots psicòtics a partir dels 20 anys. Des que la persona consulta a urgències fins que se li fa un diagnòstic passa una mitjana de sis mesos. A més, cal diferenciar la malaltia d'altres trastorns, com el bipolar.

Els dits i el cervell comparteixen el mateix origen

L'empremta dactilar podria convertir-se en una eina per predir el risc d'esquizofrènia, perquè el teixit de la pell i el del sistema nerviós, inclòs el cervell, tenen un origen comú durant la gestació.

L'investigador Raymond Salvador, coautor de l'estudi, explica que l'esquizofrènia és una malaltia del neurodesenvolupament que deixa empremta:

"Si l'embrió té afectacions genètiques o ambientals també es poden traduir a la pell, de tal manera que aquestes afectacions també poden traduir-se en canvis en els patrons de les empremtes digitals."

Aquí és on entra la intel·ligència artificial, que s'alimenta de les dades de les empremtes dactilars de 612 persones amb esquizofrènia i 844 voluntaris sans de tot Espanya per modular funcions matemàtiques que li permetin extreure patrons.

Les empremtes dactilars de només tres dits ajuden a detectar l'esquizofrènia
L'eina de detecció precoç es basa en l'origen comú dels dits i el cervell (Catalunya Ràdio/Núria Jar)

Aquesta eina encara no és útil per a la població general, perquè la fiabilitat actual --per sota del 70 %-- podria induir a l'error amb falsos positius. És a dir, persones sense esquizofrènia a qui el test els sortís positiu per error.

Els investigadors han provat l'eina amb dos tipus de model per veure el poder de predicció de la malaltia. Un amb només un sol dit i un altre amb diversos dits a la vegada: el polze esquerre, el dit índex i el mitjà. Aquest últim és el que ha donat millor resultat, el que utilitza tres dits de la mà esquerra a la vegada.

Totes les proves s'han fet en persones ja diagnosticades amb la malaltia, que s'han comparat amb persones sanes. El proper pas dels investigadors és assajar l'eina en els primers episodis psicòtics per facilitar el diagnòstic.

Anar al contingut