Les editorials catalanes encaren el 2021 amb optimisme, malgrat la pandèmia
El confinament ha fet créixer l'interès per la lectura i les editorials ho han aprofitat amb noves iniciatives
Les editorials catalanes encaren el 2021 amb optimisme, malgrat la pandèmia
Catalunya migdia

Les editorials catalanes encaren el 2021 amb optimisme, malgrat la pandèmia

El confinament ha fet créixer l'interès per la lectura i les editorials ho han aprofitat amb noves iniciatives

Montse Camps, Elisa OmedesActualitzat
TEMA:
Literatura
Les editorials catalanes encaren el 2021 amb optimisme, malgrat la pandèmia
Llibres

Les petites i mitjanes editorials no s'han arronsat per l'impacte de la pandèmia de la Covid-19 i han arrencat aquest 2021 amb impuls, il·lusió i nous projectes.

Aquest any toca optimisme

L'any passat, la situació sanitària va provocar uns mesos d'incertesa en el sector, però en general les editorials reconeixen que el balanç no va ser negatiu. Es van deixar de publicar alguns títols, però Ramon Mas, editor de Males Herbes, i Esther Pujol, directora editorial del Grup Enciclopèdia, asseguren que els trauran aviat. Per això aquest any 2021 es publicaran més llibres del que és habitual: els que hi ha pendents i les novetats.

Aquest any passat també ha obligat a replantejar la vida útil d'un llibre, segons reconeix Jordi Puig, editor de Comanegra.

La pandèmia ens ha forçat a mirar més el fons editorial i intentar fer-lo lluir. És un objectiu de tots plegats que els llibres no caduquin tan ràpid i el confinament ho ha fet més urgent.

El primer confinament i les restriccions posteriors han fet descobrir o recuperar el gust per la lectura. Els llibres són una bona manera de fer passar les hores i evadir-te de la realitat. Les editorials han tingut unes bones vendes i això les ha animat a emprendre nous projectes. Com el de Llibresdel delicte que explica el seu editor, Marc Moreno:

Hem iniciat la col·lecció "Delictes juvenils", dedicada a les novel·les juvenils de misteri. De fet, la vam començar a finals del 2020 i aquest any esperem consolidar el projecte.

O aquest altre de Viena Edicions, que avança la seva editora, Isabel Monsó:

Estem preparant una col·lecció nova que ens fa molta il·lusió. Es diu "Club Victòria" i reuneix algunes de les millors novel·les clàssiques angleses, fins ara inèdites en català o introbables a les llibreries en aquest moment.

Ja sigui per la situació sanitària o perquè els nous temps obliguen, també han crescut molt les vendes d'e-Books. L'Altra Editorial, dirigida per Eugènia Broggi, no havia fet mai llibres electrònics, en van començar a fer arran de la pandèmia i ara reconeix que és una iniciativa que els obre molts horitzons i n'estan molt satisfets.

Nous temps, nous tractes

Un altre aspecte que ha modificat la pandèmia és la manera de relacionar-se, amb els lectors, amb els mitjans o amb els mateixos companys.

Les editorials catalanes encaren el 2021 amb optimisme, malgrat la pandèmia
Expositor en una llibreria (ACN)

El teletreball ha canviat la manera de treballar. Laura Huerga, editora de Raig Verd, confessa que encara s'estan adaptat a aquesta modalitat, que apliquen des del mes de març i que els obliga a repensar la feina dia a dia per millorar-la.

La necessitat d'evitar el contacte social ha potenciat l'ús de les xarxes socials. Aquest 2020 s'han hagut de suspendre les presentacions i les trobades amb periodistes o editors. Per això han estat fonamentals les noves eines, tal com reconeix Júlia Bacardit, d'Edicions de 1984.

Com que no hem pogut fer actes públics, hem d'ampliar nous horitzons i treure més partit de les xarxes socials com a espais de trobada.

Les eines comunicatives telemàtiques també han estat essencials per relacionar-se amb els lectors, que han tingut dificultats per desplaçar-se a una llibreria. Aniol Rafel, editor de Periscopi, diu que el 2020 ha demostrat que el lligam de les editorials amb els llibreters i els lectors és imprescindible.

Així ho han entès també un grup d'editorials --Angle Editorial, Bindi Books, Capital Books, Cossetània Edicions i Eumo Editorial-- que s'han unit per fer una pàgina web, un aparador de la seva oferta, segons explica Rosa Rey, d'Angle Editorial:

Es diu "La finestra lectora" i encara està en període de proves. És una pàgina molt completa que ens permetrà tenir un contacte molt més directe amb el lector i generar continguts per xarxes socials.

Al final, la pandèmia ha modificat les vides de tothom d'una manera bastant radical. Per als llibres, ha estat un ressorgiment que manté l'esperança del sector editorial, tal com ho veu Isabel Obiols, editora d'Anagrama:

Ha estat un any molt lector. Molta gent ha tornat al llibre, a la lectura. Aquest recolliment ha tingut aquesta part positiva i molt bonica. Imaginem que el 2021 seguirà igual i tant de bo que quan tornem a la normalitat "normal" es mantingui l'hàbit.

ARXIVAT A:
Confinament LiteraturaTeletreball

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut