Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Comarcal 947

"L'Amazon de poble" per evitar tancaments

Una prova pilot a la Garrotxa uneix productors i comerciants i evita desplaçaments als consumidors

Actualitzat

La gent dels pobles també compra online, i per això les botigues de la Garrotxa han decidit oferir-se com centres logístics de distribució: així podran oferir productes de proximitat, atraure la clietela i evitar abaixar la persiana. És a dir:

Vendre allò que es produeix a prop, a través d'internet, però sense repartir-ho a domicili. I, a més, portant als comerços locals potencials compradors.

Aquest és l'objectiu de la plataforma digital VOLTA Garrotxa, guanyadora del concurs SmartCatalonia Challenge de la Generalitat.

Com evitar el tancament de botigues als pobles?
Els autors i entitats implicades en el projecte (Catalunya Ràdio/Albert Requena)

La iniciativa, tal i com explica el director general d'Innovació i Economia Digital de la Generalitat, Dani Marco, es basa en el concepte de compra agregada i busca fomentar l'arrelament al territori:

​​"Evita desplaçaments innecessaris i també vol ajudar les empreses locals i els proveïdors, perquè això permet incrementar les vendes i reduir els costos logístics."

Com evitar el tancament de botigues als pobles?
La prova pilot uneix a través de la plataforma productors i comerciants, evitant desplaçaments als consumidors (VOLTA)

Una proposta logística sense "paqueteria" a domicili

​La plataforma permet als agricultors i ramaders de la comarca oferir els seus productes online i que els consumidors els puguin recollir en un establiment del seu entorn, ja sigui un bar, una botiga o un restaurant.

David Crespiera, cofundador de Volta Garrotxa, destaca que fugen de l'entrega a domicili amb voluntat transgressora.

"Necessitem els petits establiments, no podem quedar amb les places totalment buides i que els nostres pobles i ciutats estiguin només plens de repartidors trucant timbres. Convertim els petits establiments en un punt imprescindible de la cadena, perquè són el punt de recollida."

Com evitar el tancament de botigues als pobles?
Procés de compra a través de la plataforma (VOLTA)

En la iniciativa, hi participen el col·lectiu de productors de la Garrotxa "Fet al Parc", els restauradors de la cuina volcànica i el Parc Natural. I ja s'hi ha sumat vuit establiments que funcionen com a punts de recollida.

"De moment, es farà una volta setmanal. Les compres es podran fer fins el dimecres i la volta setmanal es farà els divendres al matí"

Una iniciativa "exportable" a d'altres territoris

VOLTA és una experiència pilot que s'ha posat en marxa a la Garrotoxa, però que no es descarta portar a altres zones.

La plataforma ​té el suport de l'Associació de Micropobles de Catalunya, que ho veu una oportunitat.

El president de l'entitat, Mario Urrea, destaca que, per iniciatives com aquesta, és vital tenir bona connectivitat i assegura que s'estan fent progressos.  

"​Una carretera ens uneix amb el poble veí, però internet, la fibra òptica, ens uneix al món. I avui en dia treballar en un micropoble i posar el teu producte a l'altre punta d'Europa és molt fàcil amb internet."

Com evitar el tancament de botigues als pobles?
Internet permet unir tots els micropobles de Catalunya amb tot el territori i amb el món (Catalunya Ràdio/Albert Requena)

Des de la Generalitat, el director director general d'Innovació i d'Economia Gigital, Dani Marco, assegura que per una aplicació com VOLTA la connectivitat existent al conjunt del país és suficient.

"Amb 3G o 4G és suficient i la connectivitat per a aquest projecte està garantida al conjunt dels país. De fet, Catalunya, comparat amb tots els estats d'Europa, és on hi ha una millor connectivitat."

​​Aquesta experiència, que també vol potenciar un consum més responsable i respectuós amb el medi ambient, funcionarà durant sis mesos com a pla pilot a través del web volta.cat.

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut